PUSSER TENNENE SELV: Først når barna er 12-14 år, bør de pusse tennene selv, mener Den norske tannlegeforeningen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PUSSER TENNENE SELV: Først når barna er 12-14 år, bør de pusse tennene selv, mener Den norske tannlegeforeningen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

- 14-åringer skal ikke pusse tennene alene

Foreldrene bør passe på, mener Tannlegeforeningen.

Dessverre er norske barns tannhelse av svært varierende kvalitet. Heldigvis finnes det gode tips til hva som gir barna friske tenner.

- Foreldrene bør kontrollere kvaliteten på pussen - og at den faktisk utføres - helt fram til barna er 12-14 år, når de fleste permanente tennene har vokst fram. Dette har med motoriske funksjonsevner å gjøre, men det er også for å understreke hvor viktig tannstell er, sier informasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforeningen.

Nye tenner må kontrolleres Tennene skal man ha hele livet, derfor er det viktig at foreldrene kontrollerer de nye og kommende tennene.

- Vårt råd er at foreldrene faktisk hjelper barn med tannbørsten til de er ca. ti år, sier Rolstad.

Fra skolealder Helsedirektoratet støtter tannlegeforeningen i å passe på barnas tenner opptil tenårene.

- Fra seks til tolv års alder kan barnet gradvis ta over selv. Barnet kan etter hvert pusse alene om morgenen, mens foreldrene pusser om kvelden. Og når barnet er modent, kan det pusse på egen hånd, sier Ragnhild Elin Nordengen. Hun er tannlege og seniorrådgiver hos Helsedirektoratet.

Direktoratet mener det er individuelt når barna kan overta tannpussen på egen hånd. Det avhenger av deres modenhet, motoriske ferdigheter, tannstillingen og andre forhold. De fleste barn kan delvis ta over pussingen av egne tenner når de kommer i skolealder. Men foreldrene må likevel kontrollere kvaliteten på pussen og at det blir rent.

Hun oppfordrer foreldrene til å spørre tannklinikken om råds om tannpuss, når barnet er inne til undersøkelse og kontroll av tennene.

Gjør tannpussen til en lek Tannlegeforeningen er opptatt av at man skal gi barna gode pussevaner så tidlig som mulig. Ifølge Helsedirektoratet bør man starte tilvenningen med tannbørsten så snart den første tanna begynner å titte fram.

De fleste barn får den første tanna mellom sjette og tolvte levemåned - ofte en plagsom affære for både barn og foreldre. Jo tidligere de gode vanene er på plass, dess enklere vil tannpussen bli.

- Det kan være lurt å gjøre tannpussen til en slags lek i begynnelsen, tipser Rolstad.

- Når barnet får flere tenner, kommer også protestene. Ikke gi etter. Det er bedre at det tar litt tid enn at tannpussen bli gjennomført med tvang.

Liten tannbørste og lite tannkrem Flere av tannbørsteprodusentene har tilpassede børster til små barnetenner. Bruk en liten og myk børste til de minste. Man trenger ikke tannkrem den første tiden.

- Om man ønsker det, så bruk bare en ørliten mengde med en tannkrem som er tilpasset barn, sier Rolstad.

Bruk fluortannkrem Mengden tannkrem økes rundt toårsalderen og etter hvert som det kommer flere tenner. Det er nok med en mengde tilsvarende barnets lillefingernegl.

- Og det skal selvsagt være fluortannkrem, understreker Rolstad.

Trenger ikke å ta fluor Mange i dagens foreldregenerasjon husker godt fluortablettene med smilefjes i ulike farge. Fokuset på fluor har endret seg siden den gangen.

- Fluortablettene finnes og er fremdeles tilpasset ulike aldersgrupper. Men anbefalingene har endret seg etter år 2000. Fluortannkremen er i dag tilstrekkelig for de fleste. De som trenger ekstra fluor, får det hos tannhelsepersonell, forklarer Rolstad.

Puss melketenner like nøye - Men er det så nøye å pusse melketennene? De mistes jo etter få år likevel.

- Ja, det er veldig viktig. Først og fremst fordi gode vaner læres tidlig. Men melketennene opptar plassen for de permanente tennene. Mister de plassen i tannrekka, kan det føre til økt behov for tannregulering senere, sier Rolstad.

Ta en ekstra tannpuss i jula Vi er godt inne i adventstida, og jula er snart over oss. Mange barn får følelsen av at alt av godteri er lov å spise denne måneden. Hvordan skal man ta hensyn til tenner og tannpuss i denne perioden?

- Gjør som vanlig. Hold på de gode pussevanene, puss eventuelt litt ekstra godt de dagene det blir ekstra mye godtespising. Og glem ikke fluortannkremen, råder Rolstad.

Samtidig råder ekspertene til hyppig utskifting av tannbørsten for å unngå hull i tennene.

Vanskelig å pusse for mye - Selvsagt skal vi unne oss litt ekstra av både det ene og det andre i denne tida, men vi trenger ikke å la "alt flyte" i hele desember. Verken mat og drikke eller tannstellet.

- Går det an å pusse tennene for mye?

- Ja, men det skal en del til for at det skal bli skadelig. Og det skjer ikke over natta. Så en ekstra puss i jula vil ikke være skadelig. Det viktigste er å fortsette med morgen- og kveldspussen. Hver dag, hele året.

Les også:

20 råd mot tannlegeskrekk
Så høyt blir barnet ditt
- Aggressive barn er mammas feil
Derfor er intelligente barn ofte deprimerte

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.