GODT OG BILLIG: Chili con carne er en rett som varmer i kulda, men som likevel er snill mot lommeboka. Det kan komme godt med i januar. Foto: Peter Berg
GODT OG BILLIG: Chili con carne er en rett som varmer i kulda, men som likevel er snill mot lommeboka. Det kan komme godt med i januar. Foto: Peter BergVis mer

14 billige oppskrifter

Her er de beste, billigste oppskriftene.

• Du finner alle oppskriftene nederst i saken.

BILLIGE JANUARMAT: Her er et knippe billige oppskrifter til glede for alle.  Foto: Petter Berg
BILLIGE JANUARMAT: Her er et knippe billige oppskrifter til glede for alle. Foto: Petter Berg Vis mer

Da har den kommet igjen. Januar. Det er i utgangspunktet ikke enkelt å finne mat for denne måneden.

Jeg lover meg selv hvert år, som eneste forsett, at nå skal jeg lage meg et januarfond. Et fond hvor jeg pliktskyldigst setter inn kroner gjennom hele året.

Og når denne holkete, bakrusens måned kommer og minner oss om at vinteren slett ikke er over, men nettopp har begynt og erter oss med å peke på den bare sannhet: Dere brukte opp alle penga i jula. Resten brant dere opp på årets siste dag, ja, da skal jeg trumfe med mitt januarfond. Og da blir det januarfest!

Men det har gått med det forsettet som med forsetter flest. Jeg har fortsatt på samme sett som før. Og nå er den her. Og peker nese til meg.

Selv om du spiste aldri så mye i jula, kommer sulten gnagende nå. Men den maten jeg skal spise, bør være billig. Jeg vet om et triks/opplegg som gjør at du kan klare deg på 175 kroner.

Jeg vet ikke om jeg klarer det løpet, men jeg har likevel dykket i arkivet og funnet fram til de aller billigste oppskriftene mine.

Suppene først Vi kan begynne med noen supper. Det er liten tvil om at du kan lage svært billige supper. Og det behøver slett ikke gå mye utover smaken at de er så billige. Ta for eksempel den gode gulrotsuppa. Det er en suppe jeg lager selv om jeg har penger på bok. Enkel, god og lett å variere.

Den aller billigste suppen jeg vet om koster, etter mine beregninger, 12 kroner. Det er en potetsuppe. Til alle som ennå ikke har oppdaget den: La 2013 bli året du prøver den.

En suppe som havner i samme kok-mos-kategori er den enkle ertesuppa (sjekk video). Dersom du vil ha noe mer substansielt, kan jeg by på ertesuppe med kokt svineknoke. Svinekjøttet er nemlig billig i januar. Det er relativt grei matematikk: Tenk hvor mange svineknoker som ligger rundt om på lagrene etter jula. Om jeg lager den ertesuppa, synes jeg det faktisk er best med tørka erter som du vanner ut over natta.

De gode pastarettene Verdens mest kjente, billige pastarett må være «mac'n cheese», makaroni og ost. Kan du spandere på litt kjøttdeig, så legger jeg ved den oppskriften også.

Ellers tar jeg med spagetti carbonara og den mindre kjente pepperfetteren - spagetti med pepper.

Tre billige matretter Bakte bønner og tomater er også en deilig matrett for fattigfrans. Den ligner litt på den staselige slektningen chili con carne, som er en av mine favoritter.

Helt til slutt tar jeg fram farsekaker. Det lagde alltid mamma når lommeboka var slunken. Med kålstuing. Og derfor synes jeg aldri det gjorde noe at vi var blakke.

Og januar - ja, den går over.

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
Her er alle ukemenyene
Denne kyllinggryta lager du i dag

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.