Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

14 middager barna ikke kan motstå

Ekspertene på barn deler sine oppskrifter.

SUNNE MIDDAGER BARNA LIKER: Det handler ofte om å kamuflere sunne, kanskje litt kjedelige ingredienser med smaker og garnityr som appellerer til barn. FOTO: Grethe Rønningen
SUNNE MIDDAGER BARNA LIKER: Det handler ofte om å kamuflere sunne, kanskje litt kjedelige ingredienser med smaker og garnityr som appellerer til barn. FOTO: Grethe Rønningen Vis mer

Disse 14 oppskriftene bør falle i smak hos de fleste barn. Det er redaksjonen i Foreldre & Barn som deler sine oppskrifter med deg.

Dessert til forrett Elna Høyer-Dahl (41), redigerer og mamma til Hedda (3) og Elise (6): Hvis barna maser om dessert, kan de like gjerne få den som forrett. Så er vi ferdige med det.

Du trenger:
3 store appelsiner
3 ss svarte oliven
½ rødløk
Mild olivenolje
Grovt salt
Pepper

Slik gjør du:
• Appelsinene skjæres rene for skall og hvite hinner, og deles opp i tynne skiver. Legg skivene på et fat og pynt med ringer av oliven og rødløk. Litt olivenolje og salt og pepper på toppen gir en fin smak. • Bytt gjerne ut oljen med balsamicosirup, som om mulig gir en enda mer barnevennlig smak. • Salaten passer også godt til middager med fisk, svinekjøtt, kalkun eller kylling.

Ildfast i fisken Etter forretten må man ha hovedrett. Denne er rask og sunn, og barn liker godt fløtesausen.

DELIKAT BLANDING: Appelsin, oliven og rødløk. FOTO: Elna Høyer-Dahl
DELIKAT BLANDING: Appelsin, oliven og rødløk. FOTO: Elna Høyer-Dahl Vis mer

Til 2 voksne og 2 barn:
1 pk gourmettorsk
1 beger fløte
Litt pepper og salt

Slik gjør du:
• Alt has i ildfast form (gjerne med lokk) og settes i ovn på 200 grader i ca 20 min. Følg med på fisken så den ikke blir overkokt. Serveres med kokt brokkoli, gulrøtter og potetmos med et fedd hvitløk, som has i mens potetene koker. • Det blir ekstra godt med sprøstekt bacon på toppen.
Les også:

Slapp av, de sulter ikke i hjel (selv om de nekter å spise ditt og datt)

Kamuflert torskeform
Du trenger:
2 gulrøtter
1 passe stor purre
1 passe stor rødløk
½ boks erter
2 torskefileter (eller fileter av annen fisk, som breiflabb eller laks)
1 terning fiskebuljong.
Hvit saus (lag selv eller kjøp ferdig)

Slik gjør du:
• Har du andre grønnsaker liggende, kan du også prøve disse. Her er det bare å smake seg fram til sin egen variant. • Kutt opp gulrøtter, purre, rødløk og evt. andre grønnsaker. Legg disse og ertene i en ildfast form. Bland ut fiskebuljongen i litt vann og hell blandingen over grønnsakene. Sett dette i ovnen ved 200 grader i 20 minutter. • Ta formen ut av ovnen. Del fisken i passe store biter. Bland den hvite sausen og fisken med grønnsakene og sett formen tilbake i ovnen i ca. 15 minutter. Vil du ha noe ekstra på, kan du tilsette reker, krepsehaler, kapers, dill etc. helt på slutten av steketiden, eller når du tar formen ut av ovnen. Dryss over revet parmesan og servér med kokte poteter.
Grethe Rønningen, redigerer og mamma til Pernille (2):
Pernille er blitt litt kresen i det siste, men pappas rett med kamuflert torsk, kan friste den lille prinsessa innimellom. Litt større barn og voksne synes i hvert fall retten er veldig god.

Les også:
Slik får du en fiskespiser

Kjøkkenveien til India
Du trenger:

Kyllingfileter
Kokosmelk
Gulrøtter
Løk
Fersk ingefær
Curry paste
Sitrongress
Ferdig krydderblanding, Tikka Masala

Slik gjør du:
• Kutt opp kyllingfileter i små biter og stek godt. Gjør det samme med grønnsaker. Ha alt i en stekepanne sammen med en boks kokosmelk og krydderblanding. • Tilsett litt curry paste, oppkuttet ingefær og eventuelt litt sitrongress. Smak til så dette blir så sterkt eller mildt som du ønsker.
Julie Gjørven, journalist og mamma til Mathias (14), Filip (10), Olivia (5) og Georg (1 1/2):
Det går fint an å dele dette i flere panner, slik at porsjonene til de voksne og eventuelt større barna kan lages sterkere. Server med ris, nan-brød og chutney.
Les også:
Med krydder unngår du kresne barn

ORANSJE FORRETT: Hedda (3) og Elisa (6) skjerper appetitten med en slurpende appelsinskål. FOTO: Elna Høyer-Dahl
ORANSJE FORRETT: Hedda (3) og Elisa (6) skjerper appetitten med en slurpende appelsinskål. FOTO: Elna Høyer-Dahl Vis mer

Tømme kjøleskap-suppe
Poteter
Gulrøtter
Persillerot
Jordskokker
Løk
Hvitløk
Paprika
Kål
Kålrot
Erter
Buljong eller krydder etter smak
Vann

Slik gjør du:
• Mengden av de ulike grønnsakene varierer etter hva vi har i skuffen. Alt skrelles, kuttes i småbiter og kokes møre. • Så er det frem med stavmikseren og blending av alt til en fin suppe. Du kan ha i en fløteskvett eller kokosmelk om du vil ha litt mer fylde. • Ønsker du litt mer mat i suppa, kan du spe på med andre middagsrester: Kyllingbiter, pølser, kjøttboller, fisk eller hva dere måtte ha. Server med brød.
Tjodunn Dyrnes, redaktør og mamma til Storm (5):
Av alle kjøkkenaktiviteter er skrelling av gulrøtter og kutting av grønnsaker med potensielt farlige kniver, en av Storms favoritter. Det kombinerer vi ofte med kreativ restesuppe. Sammen tråler vi bunnen av grønnsaksskuffene for både friske og mer halvtufse arter og gjør klar for kjøkkenbenk-massakre med skarpe redskaper.

Mens assistent nr. 1 er dypt konsentrert ved kjøkkenvasken, lurer jeg grønnsaker i gryta han ikke tror han er særlig begeistret for, som løk og hvitløk og andre skumle saker.

SAMARBEID: Pernille (2) er gladelig med på å lage middag sammen med pappa Kjetil. FOTO: Grethe Rønningen
SAMARBEID: Pernille (2) er gladelig med på å lage middag sammen med pappa Kjetil. FOTO: Grethe Rønningen Vis mer

Les også:  Enkle supper barna elsker

Sashimi salma salamander!

EN SKIKKELIG TORSK: Denne delikate retten gjøre barns fordommer mot torsk til skamme. FOTO: Grethe Rønningen
EN SKIKKELIG TORSK: Denne delikate retten gjøre barns fordommer mot torsk til skamme. FOTO: Grethe Rønningen Vis mer

Du trenger:
En stor salmafilet (både rygg- og bukfilet (backloin og bellyloin) kan brukes, etter smak og behag. Bukfileten er litt fetere enn ryggfileten. Mer omega-3, med andre ord! Ryggfileten er lettere skjære opp og presentere delikat)

Kokt ris (gjerne med en liten skje eddik i, hvis man vil gjenskape sushifølelsen).
Soyasaus («Blue Dragon» er vår favoritt. )
Syltet ingefær (godt som tilbehør)
Wasabipaste (for å renske opp i skallen - dette er gjerne mest for voksne)
Sesamfrø (til å drysse over til pynt og smak, for den som liker det)

Slik gjør du:
• Kutt fileten i små skiver og dander så pent du gidder på et fat. Sett fram de øvrige ingrediensene. • La alle forsyne seg selv. La alle få en liten skål med soyasaus til å dyppe laksefiltene i. • Spis risen som tilbehør, sett smak med wasabipaste og ta en liten bit ingefær innimellom. • Man kan spise med pinner, gaffel eller fingrene. Fritt valg.  
Ivar Kvistum, redigerer og pappa til Mina (8) og Henny (4): Flere års systematisk indoktrinering på sushibar har gitt resultater. Fra våre barn var helt små, har de lært at ukas kulinariske høydepunkt er å gå på Lille Asia eller en annet god og rimelig asiatisk restaurant for å spise rå fisk og ris.

MILDT KRYDRET: Indisk mat trenger ikke være for sterk for barn. Det kan Georg (1) skrive under på. FOTO: Julie Gjørven
MILDT KRYDRET: Indisk mat trenger ikke være for sterk for barn. Det kan Georg (1) skrive under på. FOTO: Julie Gjørven Vis mer

Nå er det ikke slik at barna spiser hva som helst av sushi. Favoritten er selvsagt laksebitene med den deilige fargen og den runde, barnevennlige smaken. Helst vil de ha det som sashimi, altså rå fiskestrimler servert med ris og annet som tilbehør.

Les også: Bordskikk gir barna bedre helse

Selvplukkpizza og traveltapas 
 Sett fram skåler med pizzafyll, og la alle mekke sin egen favorittpizza. Som bunn bruker du polarbrød (finnes fra helt grove til helt lyse) eller pitabrød.

DYP KONSENTRASJON: Storm (5) liker å jobbe med kniver. Skarpe kniver. FOTO: Privat
DYP KONSENTRASJON: Storm (5) liker å jobbe med kniver. Skarpe kniver. FOTO: Privat Vis mer

Jeg kjøper også ferdig pizzasaus, men du kan selvsagt lage din egen. Populært fyll er pølsebiter, små kjøttboller eller stekt kjøttdeig, skinkebiter eller kylling. Mais er også populært. Topp med pizzaost, og stek i 5-10 minutter til osten er smeltet.

Birgitte Hoff Lysholm, journalist og mamma til Bea (5) og Fie (4):   Det var en gang jeg sto på Rimi og ventet gjester om en halvtime. Før det skulle jeg kjøpe middag, hente to barn i barnehagen, lage middag og dekke bord. Det endte godt.

SALMA-SASHIMI: Salma laks servert som sashimi. Henny spiser og koser seg. FOTO: Ivar Kvistum
SALMA-SASHIMI: Salma laks servert som sashimi. Henny spiser og koser seg. FOTO: Ivar Kvistum Vis mer

Jeg kjøpte noen kyllingvinger, noen pastaputer, en pose ferdig salat, et godt brød, en ferdig tzatziki, en pakke cherrytomater, litt spekeskinke og en god ost. Jeg satte alt fram på bordet, så store og små kunne velge fritt.

Alle var strålende fornøyde, og siden har vi gjentatt suksessen - selv når vi egentlig har hatt tid til å lage mat.

SALMA VED REISENS SLUTT: Kjøp en stor salmafilet, så har du "Sashimi salma salamander" til hele familien. Omega-3 i hver eneste bit! FOTO: Ivar Kvistum
SALMA VED REISENS SLUTT: Kjøp en stor salmafilet, så har du "Sashimi salma salamander" til hele familien. Omega-3 i hver eneste bit! FOTO: Ivar Kvistum Vis mer

Les test: Bra (og mindre bra) ferdigpizza


En slags italiensk suppe
Du trenger:

Ca. 2 liter vann med grønnsaksbuljong
2-3 hvitløksbåter
6-7 poteter
5-6 gulrøtter
En raus bit kålrot
1 bukett brokkoli
Et par løk
1 boks tomatpure
2 bokser kræsja tomater
1 boks skinke (pølse kan også brukes)
Pasta (skruer eller spagetti)

Slik gjør du:
• Kok opp vannet med passende mengde grønnsaksbuljong (avhengig av hvor mye vann du velger) og hvitløk. • Skrell og del poteter, gulrøtter og kålrot i litt store terninger. Kok det i 10-15 minutter. Ha i to bokser tomater og tomatpurre. Del opp brokkoli og løk i passe deler. • Ha i vannet når det andre er kokt. La det koke sammen i ca. 10 minutter. Bruk stavmikseren til de aller minste. • Kok pastaen ved siden av, sil av. Skjær opp skinke i terninger og ha i et par minutter før slutt slik at den blir varm. • Kjenn på grønnsakene underveis. Andre grønnsaker kan selvfølgelig også brukes.
Hege K. Fosser Pedersen, journalist og mamma til Dina (8), Birk (5) og Idun (2):
En stor porsjon suppe holder til en middag og en restemiddag til en normalspist familie. Øk mengden vann og grønnsaker hvis du vil lage mer. Server med pasta i suppa, eller ved siden av.

Tips: Bytt ut skinke med pølsebiter dersom du skal lage mat til kresne småmager.

SUSHIBAR HJEMME: Mina (8) storkoser seg med salma-laks servert som sashimi. FOTO: Ivar Kvistum
SUSHIBAR HJEMME: Mina (8) storkoser seg med salma-laks servert som sashimi. FOTO: Ivar Kvistum Vis mer

Les også:  Glad i taco? Prøv tacosuppe!

Pastaelig pancetta
Slik gjør du:

• Kok pasta (vi bruker ofte penne) i lettsaltet vann. • Stek pancetta gyllen i en tørr stekepanne. Pancettaen kan fint byttes ut med vanlig bacon eller spekeskinke. • Gjør pannen ren og stek to fedd knuste hvitløk i olivenolje på svak varme. Tilsett oliven, kapers og pancetta og la det surre på svak varme i et par minutter. Tilsett cherrytomater og persille og la alt surre litt sammen. • Ta av stekepannen og vend den ferdigkokte pastaen i de stekte ingrediensene. Mye parmesan gir en ekstra piff, og grønn salat er både sunt og godt til denne retten. • Oliven og kapers kan fint byttes ut med for eksempel brokkoli. Irén Evensen, journalist og mamma til Sara (10) og Even (6): Husk at pastaen ikke må koke for lenge. Følg anvisningen på pakken, men forkort tiden med ett par minutter. Det er best når den er al dente.

Fiskeburger i farta
Du trenger:

1 pk fiskekarbonader
Hamburgerbrød, helst grove
1/4 hodekål
1-2 gulrøtter
1 grønt eple
Lettrømme/matyoghurt
1 ts sitron
2 ts sukker

Slik gjør du:
• Legg fiskekarbonadene i stekepanna, og mens de blir varme lager du en rask råkostsalat. Finskjær hodekålen, rasp gulrøtter og eple. • Smak til yoghurten eller rømmen med sitron og sukker, og så er maten klar. Kyllingsalat Dette trenger du:
1 ferdig grillet kylling
Salat (For eksempel Isberg og Ruccola)
Agurk
1 gulrot
¼ blomkål
Sukkererter
Tomater/cherrytomater
Ananas
Mais
1 pk. hvitløksbaguetter

• Skjær eller riv salat og kyllingkjøtt i passe biter. Del gulrøttene i to på langs, og deretter i tynne skiver. Kutt blomkålen i små biter. Sukkerertene kan deles i to. Det samme med cherrytomater. • Bland inn dine favorittgrønnsaker. Server med nystekte hvitløksbaguetter og dressing.
Karridressing Lettrømme
Litt saft fra en ananasboks
Karri etter smak

Gresk dressing 1 beger lettrømme
1 pose gresk pulverblanding

Tone Amundsen Nyvold (41), redaksjonssjef, og mamma til Jonas (14) og Erlend (17): Dette er guttenes favoritt, som de gjerne er med på å lage. Salaten pleier vi å lage sammen på kjøkkenet, og det er lov å småspise grønnsaker mens vi lager mat.

SELVLAGD SMAKER BEST: Fie på 4 er ikke vond å be når det er pizza eller tapas på menyen. Hun og storesøster Bea (5) elsker å være med på å lage maten. FOTO: Petter Berg / HM Foto
SELVLAGD SMAKER BEST: Fie på 4 er ikke vond å be når det er pizza eller tapas på menyen. Hun og storesøster Bea (5) elsker å være med på å lage maten. FOTO: Petter Berg / HM Foto Vis mer

Les også: Test av fiskemiddager

Brokkoluresuppe
Slik gjør du:

• Kok en halv blomkål og en halv brokkoli (eller mer) i så lite vann som mulig. Tilsett en buljongterning eller to. • Ta ut noen biter og legg til siden, før du setter stavmikseren i kjelen og kjører den til alle klumper er borte. • Tilsett litt smør og melk, eventuelt fløte. Salt og pepper etter ønske. • Legg i de siste bitene av blomkål og brokkoli til dem som vil ha. Suppa kan serveres som den er, eller sammen pølser, bacon eller fiskebiter.
Linn Hanssen, journalist og mamma til Emil (2):
Vi har hatt suksess med å servere denne suppa i en kopp til vår litt kresne 2-åring. Han synes det er morsomt å drikke fra «voksenkopp» og får på den måten i seg grønnsaker uten å vite det.

Les også: Slik lærer du barna bordskikk

Lofottorsk i kavringfrakk
Slik gjør du:

• Bland tre-fire store kavringer og 50 gram Parmesan i en kjøkkenmaskin. • Del opp fisk i passe store stykker (fersk eller opptint sei, steinbit eller torsk). • Visp et egg, og dypp fiskestykkene i egget og deretter kavringblandingen. • Stek på middels varme i stekepannen med litt smør eller olje. • Serveres med matyoghurt og råkost.
Solveig Brekke Weltzien (38), redigerer og mamma til Hanna (8), Silja (5) og tvillingene Mads og Peter (2):
La barna delta i middagslagingen. De kan dyppe bitene i egg- og kavringblanding, kutte opp grønnsaker eller bare pynte en tallerken med grønnsaker hvis de er for små til å kutte. Sjansen er stor for at noen grønnsaker forsvinner ned i magen før de kommer på middagsbordet.


Sunn skepsis-kylling Med en kyllingfilet, pasta og noen grønnsaker har du denne barnefavoritten ferdig på 10 minutter.

GLAD I SUPPE: Idun (2) langer innpå av familiens Fosser Pedersens favorittsuppe. FOTO: Hege K. Fosser Pedersen
GLAD I SUPPE: Idun (2) langer innpå av familiens Fosser Pedersens favorittsuppe. FOTO: Hege K. Fosser Pedersen Vis mer

Du trenger:
pasta
crème fraiche
 kyllingfilet
brokkoli
gulrot
paprika
sjampinjong (eller hva hun eller han kan tenkes å like)

Knut Bjørheim, redaksjonssjef og pappa til Bo (2) og Agnes (4 mnd): Bo elsker pasta, men stiller seg som regel tvilende til det andre vi måtte driste oss til å dandere tallerkenen hans med.

PENNE AL DENTE: Even (6) har delt tallerkenen i det barnevennlige forholdet ni til én: Ni deler pasta, én del andre ting. FOTO: Privat
PENNE AL DENTE: Even (6) har delt tallerkenen i det barnevennlige forholdet ni til én: Ni deler pasta, én del andre ting. FOTO: Privat Vis mer

For å skjerpe appetitten i tripp-trapp-avdelingen, rører vi inn en dæsj crème fraiche i pastaen etter at den er kokt. Selv om 2-åringen vår vanligvis bare tolererer brokkoli og gulrøtter som tilbehør, hender det vi legger noen flere grønnsaker på tallerkenen hans - i håp om at han skal glemme seg.

Mesterkokk Charles Tjessem: Slik får du barn til å spise fisk, frukt og grønnsaker

Kokosboller
Du trenger (til 15 kokosboller):
4 eggehviter
300 g sukker
6 gelatinplater

BURGER TIL MIDDAG: Kjapt, enkelt og populært.  FOTO: Tone Amundsen Nyvold
BURGER TIL MIDDAG: Kjapt, enkelt og populært. FOTO: Tone Amundsen Nyvold Vis mer

Tips: Du kan fint bruke fruktose i stedet for sukker, det tar bare litt lengre tid å piske.

Til sjokoladetrekket:
Kokesjokolade eller melkesjokkolade - hva du liker best (ca 160g)
Delfiafett (ca 25 g)
Kokos
 
Slik gjør du:
• Begynn med å piske eggehvitene stive. Fortsett å piske mens du tilsetter sukkeret, helt til det er blankt og fast. • Legg gelatinen i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen over svak varme til den er helt oppløst. Hell gelatinen i marengsmassen under visping. • Bruk skjeer, sprøytepose eller brødpose med hull i og lag topper i den størrelsen du ønsker på kokosbollene. Du kan også fylle det i muffinsformer med morsomme farger og mønstre, eller bruke Mariekjeks som bunn, om det er til barnebursdagen. • Sett bollene i kjøleskapet - eller et annet kaldt sted - til de stivner. Smelt kokesjokolade og delfiafett over vannbad. Avkjøl litt, og hell sjokoladen med skje over kokosbollene og dryss kokos over.
Anneline Bratli (28), art director:
Jeg er verken spesielt glad i - eller flink til - å lage mat, men kaker, derimot, synes jeg er stas. Så mitt tips til foreldre er: Kjøp en Fjordland og bruk tiden på å lage kokosboller i stedet!


Les også:
Verdens beste muffins (Red velvet cupcakes)

FARGERIK KYLLINGSALAT: Tenåringsguttene til redaksjonssjef Tone Amundsen Nyvold liker både å lage og å spise denne kyllingsalaten.  FOTO: Tone Amundsen Nyvold
FARGERIK KYLLINGSALAT: Tenåringsguttene til redaksjonssjef Tone Amundsen Nyvold liker både å lage og å spise denne kyllingsalaten. FOTO: Tone Amundsen Nyvold Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

RETT I KOPPEN: Emil (2) vil helst ha middagen servert i kopp.  FOTO: Linn Hanssen
RETT I KOPPEN: Emil (2) vil helst ha middagen servert i kopp. FOTO: Linn Hanssen Vis mer
GAP OPP: Takket være pulveret fra fire store kavringer går denne fiskeretten ned på høykant hos Silja (5). © FOTO: Privat
GAP OPP: Takket være pulveret fra fire store kavringer går denne fiskeretten ned på høykant hos Silja (5). © FOTO: Privat Vis mer
LETTLURT: Med litt crème fraiche på grønnsakene, glemmer Bo (2) hva han spiser. © FOTO: Knut Bjørheim
LETTLURT: Med litt crème fraiche på grønnsakene, glemmer Bo (2) hva han spiser. © FOTO: Knut Bjørheim Vis mer
NAM NAM: Tenk litt på deg selv også - prøv Anne-Lines kokosboller. FOTO: Privat
NAM NAM: Tenk litt på deg selv også - prøv Anne-Lines kokosboller. FOTO: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media