14 prosent vet ikke, og bare 4 prosent svarer de ikke skal

Nordmenn går mann av huse for sol og sommer.

FERIEGLADE: Én av fem planlegger å bruke mer penger på ferien i år, mens halvparten vil bruke omtrent det samme som i fjor, kommer det fram i en befolkningsundersøkelse utført for Hovedorganisasjonen virke. Bildet er fra Algarve. Arkivfoto: NINA ABRAHAMSEN
FERIEGLADE: Én av fem planlegger å bruke mer penger på ferien i år, mens halvparten vil bruke omtrent det samme som i fjor, kommer det fram i en befolkningsundersøkelse utført for Hovedorganisasjonen virke. Bildet er fra Algarve. Arkivfoto: NINA ABRAHAMSENVis mer

(Dagbladet): Vi reiser som aldri før.

Salget av charterreiser økte med 14 prosent i fjor, feriereiser totalt hadde en oppgang på 10 prosent, mens antall flypassasjerer fra norske flyplasser hadde en økning på 10 prosent mot 2010, viser tall fra Hovedorganisajonen virke.

Og nordmenn fortsetter å reise i 2012:

- I januar var det en omsetningsvekst på 14 prosent på salget av flybilletter, sier Virkes reiselivsdirektør for utland, Rolf Forsdahl.

Som Dagbladet skrev tidligere denne uka, viser tall fra charterbransjen at 820 000 nordmenn kommer til å dra på charterferie til sommeren.

- Med mindre det skjer noe veldig dramatisk i verdensøkonomien, blir det et godt år for reisearrangørene, sier han til Dagbladet.

Bruker mer penger Én av fem planlegger å bruke mer penger på ferien i år, mens halvparten vil bruke omtrent det samme som i fjor, kommer det fram i en befolkningsundersøkelse utført for Virke.

Hele 23 prosent sier nemlig de vil bruke mer på ferien, mens 53 prosent svarer de vil bruke omtrent like mye som i fjor.

- Trenden er at vi heller bruker mer enn mindre, sier reiselivsdirektør for Norge, Hilde Charlotte Solheim.

Folkebevegelse Ifølge Forsdahl forventes en svak vekst på reiser i langhelger og en stabil vekst av sommerferiereiser i 2012.

- Bare 18 prosent sier de enten ikke vet eller ikke skal reise på ferie i 2012.

14 prosent vet ikke, og bare 4 prosent svarer de ikke skal.

Totalt 29 prosent planlegger å dra på vinterferie, 41 prosent på påskeferie, 32 prosent på andre typer ferier som langhelger i utlandet, mens hele 74 prosent skal på sommerferie.

- Sommerferien er den store folkebevegelsen, sier Solheim.

Utenlandssommer På sommeren er det utlandet som gjelder - hele 61 prosent av de som skal ha sommerferie sier de skal til utlandet.

Respondentene kunne også her oppgi flere svaralternativer.

27 prosent skal ha deler av ferien hjemme, 31 prosent skal tilbringe tid på hytta, mens 28 prosent skal også besøke venner og familie i Norge.

Tre av fire i befolkningsundersøkelsen sier nettopp at det er viktig å være med venner og familie i sommerferien. Rekreasjon, sol og bading er også et viktig formål for godt over halvparten av de spurte.

Påskeferie Når det gjelder den nærstående påskeferien, er det ifølge Solheim ikke lenger sånn at myten om at alle drar på fjellet holder stikk.

Med mulighet til å svare på flere alternativer, sa 24 prosent at skal tilbringe påsken hjemme, 16 prosent i utlandet, 21 prosent besøker venner og familie.

Under halvparten - 48 prosent - skal dra på hytta.

Flere ferier - Og det er heller ikke noe enten eller lenger, vi vil ha både og, sier Solheim.

Ifølge undersøkelsen deler nemlig nordmenn opp ferien i større grad enn tidligere.

Når pliktløpet med familien er unnagjort, er det fortsatt nok feriedager igjen og også god nok økonomi, til å realisere andre typer ferier, forklarer hun.

På spørsmål om hvor «de andre feriene» tilbringes, svarer 66 prosent at de skal til utlandet, mens 18 prosent skal også han noen dager hjemme, 17 prosent skal besøke venner og familie, og 16 prosent skal på hyttetur i Norge.

Endrede holdninger Tendensen er ifølge Forsdahl at det er personer over 60 år som deler husstand med en annen person som tar en en slik tur.

- Holdningen til forbruk har endret seg de siste 20 årene, sier han til Dagbladet.

Før var det flere som sparte penger slik at barna kunne arve. Nå har barnefamiliene mer penger, og småbarnsforeldre synes gjerne det er flott at egne foreldre reiser på ferie, forklarer han.

Spontanturer Samtidig er det mye spontanitet inne i bildet, og det er ifølge reiselivsdirektøren sånn at om du først har anledning og mulighet, så reiser de aller fleste på kort varsel uavhengig av alder og sivilstand.

- En ny trend er også korte reiser for å se på mulighetene for å kjøpe feriehus i utlandet, sier Forsdahl.

Totalt 27 prosent sier at de ikke skal ha en langhelg i utlandet i 2012. 28 prosent svarer de ikke vet enda, mens resten oppgir at du skal ha én eller flere langhelger utenfor Norges grenser i løpet av året.