14 spanske spesialiteter

Alt du trenger til tapasbordet - og litt til.

Når det snør i april, begynner jeg for alvor å glede meg til sommerferien.

OPPSKRIFT PÅ SANGRIA: Sangria er lekende lett å lage. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ MANDELSUPPE: Det er uvanlig å lage suppe på mandler. Uvanlig godt. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ TAPAS: Denne tapasen er en av de enkleste. Og beste. Med tunfisk! Foto: Erik Hannemann
Aioli Foto: Erik Hannemann
Oppskrift på paella Foto: Christopher Sjuve
SPANSK KAKAO: En tykk, varm sjokolade med churros til å dyppe med. Foto: istockphoto
Crema catalana ser lik ut som creme brulee. Foto: Erik Hannemann

Andre land har nemlig mer fornuftig klima enn oss (gjerne i påfallende sterk kontrast til den økonomiske fornuften, kan det virke som på folk som ikke har greie på det).

Jeg ser fram mot sol, sommer i full blomst, t-skjortevær, sandaler, myggstikk, sand og saltvann med badetemperatur.

Aller mest gleder jeg meg til mat, vin, sene kvelder ved restaurantbord. Det fineste med ferie, forutenom klimaskiftet, er å spise mat man ikke vet hva er - og som man vanligvis ikke spiser.

Men, når april er hvit, da får jeg lyst på en forsmak. Bokstavelig talt.

Til sommeren går turen til Spania. Nedenfor har jeg samlet sammen et solid knippe med spanske spesialiteter.

Listen over spanske spesialiteter er på ingen måte utfyllende, snarere er det toppen av isfjellet. Når det er sagt: Savner du en oppskritt, så la meg få vite det på Facebook-siden, så skal jeg se hva vi kan gjøre med det!

De mest kjente spanske rettene De aller mest kjente rettene skal være med her. Aller først finner du spansk skinke. Er det noe alle spanjoler kan enes om er det følgende: Alle middager kan begynne med noen skiver med skinke. Gjerne den aller beste, men det er ikke nødvendig. Men, helst skal du ha denne vinen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten like mange er også med på at litt brød og aioli også kan være på bordet - nesten hver dag.

I Spania er den regionale identiteten sterk. En mann fra Sevilla er like mye fra Andalucia som han er fra Spania.

Og selv om paellaen, opprinnelig fra Valencia, offisielt er Spanias nasjonalrett er den slett ikke populær overalt. Og gazpacho, den friske grønnsaksuppa, hører definitivt hjemme i Andalucia.

Nedenfor finner du også oppskriften på sangria, tortilla og spansk mandelsuppe (må prøves!). Jeg har også tatt med et par desserter. Den ene er churros (som like gjerne spises til frokost...) som man dypper i sjokolade og den berømte crema catalana - som har en fetter i Frankrike under navnet crème brûlée.

Spansk tapas Når det gjelder tapasrettene har det skjedd en voldsom utvikling. Nå bugner tapasbarene av all verdens nye og fancy kreasjoner.

Likevel kan du fortsatt få enkle potetcroquetas, en skål med tunfisk i majones, litt chorizo og hvitløk, kjøttboller og patatas bravas (steke poteter med krydret saus). Jeg har også lagt ved de oppskriftene.

Du finner alle sammen nedenfor - kos deg mens vi venter på bedre vær!

Les også:
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.