15 gratis fotoprogram

Nettet flommer over av gratis programvare. Her har du 15 gratisprogrammer til bildene dine.

GRATIS: Nettet flommer over av gratis programvare. Her er 15 av våre favoritter blant gratis fotoprogrammer.
GRATIS: Nettet flommer over av gratis programvare. Her er 15 av våre favoritter blant gratis fotoprogrammer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nettet flommer over av gratis programvare, problemet er å finne ut hvilke det er verdt å bruke tid på.

Vi har samlet sammen 15 av våre favoritter blant gratis fotoprogrammer, både for å se på, redigere, organisere og legge effekter på bildene dine. I noen tilfeller er disse programmene gratisversjoner av betalprogrammer, og mangler dermed en del mer avanserte funksjoner. I andre tilfeller er det snakk om ildsjeler som utvilker programmene og deler dem gratis med omverdenen.

Være likevel oppmerksom på at flere av disse programmene prøver å tjene penger på å installere ting som søkemotorer og verktøylinjer til nettleseren din.

Disse kan du enkelt velge bort under installasjonen uten at det går ut over funksjonaliteten i programmene.

Paint.net Paint.net ble opprinnelig utviklet som et alternativ til Paint som følger emd i Windows. Det har siden vokst og fått svært mange avanserte funksjoner.

Blant annet kan du også her jobbe i lag. Samtidig er grensesnittet enkelt og burde være overkommelig for de fleste.

Last ned Paint.net her.

Gimp Gimp er sammen med Paint.net noe av det stiligste du finner av gratis fotoredigeringsverktøy.

Mens Paint.net bare finnes i Windows-versjon, finnes Gimp også i versjoner for Mac og Linux.

PROGRAMVARE: Paint.net.
PROGRAMVARE: Paint.net. Vis mer

Grensesnittet i Gimp er litt forskjellig fra tilsvarende programmer, og du får opp en rekke separate vinduer. Det har etter hvert blitt mulig å samle disse i ett vindu og dermed får et mer ordnet grensesnitt.

Last ned Gimp her.

Picasa Picasa er Googles bildeorganiseringsprogram, men har også andre funksjoner som lar deg drive enkel redigering på bildene dine, slik som beskjæring, fjerne røde øyner og lignende.

Picasa har også en ansiktsgjennkjenningsfunksjon, og en god tilkobling mot Picasas egen nettalbum slik at du enkelt kan last opp albumene dine på nett.

Last ned Picasa her.

Windows Fotogalleri Windows Fotogalleri er en del av Windows Essentials-pakken som blant annet inneholder en e-postklient og videoredigeringsprogram.

Windows Fotogalleri er litt i samme stil som Picasa hvor du kan organisere og se gjennom bildene, og drive enkel bilderedigering.

Last ned Windos Essentials her.

Paintstar Gratis alternativ til Photoshop Elements. Enkelt og greit program med mange funksjoner og filtre. Det støtter i tillegg mange filformater.

PROGRAMVARE: Gimp
PROGRAMVARE: Gimp Vis mer

Det kan nok være litt forvirrende at alle paletter og verktøysvinduer er løsrevet fra hverandre, men det burde ikke kreve så alt for mye tilvenning.

Last ned Paintstar her.

Hugin Hugin er et lite gratisprogram for å stifte sammen flere bilder til ett. Det er spesielt nyttig når man skal lage panoramabilder, men Hugin kan også stifte sammen mange bilder for å lage ett større bilde.

Med mange nok bilder kan du simulere en fisheye-effeekt. Ulempen er at grensesnittet kan være litt avskrekkende.

Last ned Hugin her.

Serif PhotoPlus SE Rent bortsett fra at Serif PhotoPlus SE er en gratisversjon av et program som koster penger, så er det likevel verdt en anbefaling. Her får du mange avanserte funksjoner, og muligheten til å jobbe i lag. Litt synd at enkelte funksjoner ikke virker i gratisversjonen og heller gjør at du får en pop-up reklame for fullversjonen.

Det kan bli rimelig irriterende i lengden.

Last ned Serif PhotoPlus SE her.

PhotoScape PhotoScape er ikke et fotoredigeringsprogram på samme måte som Photoshop, Gimp og Paint.NET. Det er mer et kreativt verktøy for å leke med, forbedre og skrive ut bildene dine. Programmet er delt inn i 13 ulike deler, som du velger mellom med et trykk fra PhotoScape-hjulet.

PROGRAMVARE: Picasa
PROGRAMVARE: Picasa Vis mer

Morsomst er det kanskje at programmet har en ansiktsgjenkjenningsfunksjon som lar deg søke etter bestemte personer på nettet bare basert på et bilde av dem.

Last ned PhotoScape her.

Triscape FxFoto FxFoto kan være litt uvant å bruke til å begynne med, siden menyer og resten av grensesnittet ikke ser ut som et vanlig fotoredigeringsprogram.

Det er for så vidt heller ikke noe vanlig fotoredigeringsprogram. Her kan du for eksempel lage lysbildefremvisninger som i PowerPoint og collager.

Programmet finnes også i en mer funksjonsrik betalversjon, og du må regne med litt oppgraderingsmas.

Last ned FXFoto her.

Photobie Photobie er et ganske avansert fotoredigeringsprogram. Programmet ser ut som det er laget i 1997, men har svært mange muligheter som du finner i mer avanserte fotobehandlingsprogram.

Blant annet har programmet en stilig funksjon for å lage 3D-objekter av bildene dine.

PROGRAMVARE: Windows Fotogalleri
PROGRAMVARE: Windows Fotogalleri Vis mer

Det som også kan gjøre Photobie spesielt interessant for mange, er muligheten for å legge inn Photoshop-kompatible filtre (8BF-filtre). Photobie kan i tillegg til å redigere bilder med flere lag, også brukes til å generere GIF-animasjoner

Last ned Photobie her.

IrfanView IrfanView er en liten favoritt som bildevisningsprogram, rett og slett fordi det er raskt, lett og støtter veldig mange bildeformater. Med en plugin kan du til og med se råbilder fra de aller fleste produsentene.

I tillegg kan du drive enkel redigering og deling av bildene, selv om dette ikke akkurat er programmets styrke.

Last ned IrfanView her.

PhotoFiltre 7 Bor det en kunstner i deg bør du se på PhotoFiltre 7. Dette er en gratisvariant av et betalprogram, men tilbyr likevel en rekke funksjoner for å lage kunstneriske varianter av vanlige bilder.

Som navnet indikerer finnes det en rekke filter til dette programmet.

Det finnes også en rekke tilleggsprogrammer du kan installere for økt funksjonalitet.

PROGRAMVARE: PaintStar
PROGRAMVARE: PaintStar Vis mer

Last ned PhotoFiltre 7 her.

Adobe Photoshop Express Adobe Photoshop Express er et såkalt nettprogram, altså et program som kjører i nettleseren din. Mens Photshop Elements er dyrt, og Photoshop CS6 er veldig dyrt, så er Photoshop Express gratis.

Her kan du da heller ikke arbeide i lag eller gjøre alt for avansert redigering, men for å raskt og enkelt forbedre bildene dine så funker Photoshop Express.

Besøk Photoshop Express her.

Google+ Picnic var et alternativ til Photoshop Express, men har blitt spist opp av Google+ siden da. Det betyr at du nå finner redigeringsmulighetene i Google+. Bare åpne bildet ditt i lysbildevisning, og klikk «Rediger» øverst.

Da får du muligheten til å gjøre ting som å beskjære bildet, fjerne røde øyne, og justere farger og eksponering.

Du kan også enkelt legge til litt morsomme effekter som små figurer, snakkebobler og lignende.

Besøk Google+ her.

Picternaut HDRi har blitt en effekt i seg selv, men er en utrolig nyttig teknikk for å få alle deler av et bilde korrekt eksponert.

PROGRAMVARE: Hugin
PROGRAMVARE: Hugin Vis mer

Picternaut er et gratisprogram som lar deg sette sammen flere bilder med forskjellig eksponering til ett bilde.

Det er nok ikke like avansert som enkelte betalprogrammer, men gjør en anstendig jobb med bildene dine enten du vil ha et naturlig utseende eller den typiske HDR-effekten.

Last ned Picternaut her.

Les også:

Slik er Samsung Galaxy S4

Billig kvalitets-TV

PROGRAMVARE: Serif PhotoPlus SE
PROGRAMVARE: Serif PhotoPlus SE Vis mer

Gøy med Android-kamera

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PROGRAMVARE: PhotoScape
PROGRAMVARE: PhotoScape Vis mer
PROGRAMVARE: FXFoto
PROGRAMVARE: FXFoto Vis mer
PROGRAMVARE: Photobie
PROGRAMVARE: Photobie Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer