SKAP LUFT: Det finnes mange triks som vil kunne skape en illusjon av mer plass enn man egentlig har til rådighet. Foto: Jotun og Bolia
SKAP LUFT: Det finnes mange triks som vil kunne skape en illusjon av mer plass enn man egentlig har til rådighet. Foto: Jotun og BoliaVis mer

15 smarte tips som gjør små rom større

Få mer rom, lys og luft - uten å måtte kjøpe større hus.

For mange byboere verden over er litt for godt kjent med å bo kompakt.

Når alle nødvendige rom og mye ting og tang skal klemmes inn i én leilighet kan det fort virke både trangt og overmøblert. Men fortvil ikke; ifølge nettstedet Fresh Home finnes det smarte triks som ikke bare vil hjelpe deg å leve kompakt og komfortabelt, men som også vil kunne "lure" øyet til å tro at rommet er større enn det er.

Oppbevaring er et tema for alle, uansett hvor mange kvadratmetre man har å boltre seg på. Klær, julepynt og joggesko har alle, og alt skal oppbevares - og gjerne på en mest mulig praktisk og estetisk måte.

- Det er viktig å tenke oppbevaring med en gang man begynner å innrede, forteller Solveig Baalsrud Svor hos Dis interiørarkitekter i Oslo.

- Innredning generelt må jo vurderes ut fra hvert enkelt rom og hvilke behov man har. Spesielt om man har begrenset plass. Men det finnes noen smarte triks og løsninger man kan benytte seg av for å få små rom til å virke større

NAKENT: Å holde gulvet tomt for både tepper og rot vil lure deg til å tro at det er mer gulvplass tilgjengelig. Foto: Produsenten
NAKENT: Å holde gulvet tomt for både tepper og rot vil lure deg til å tro at det er mer gulvplass tilgjengelig. Foto: Produsenten Vis mer

1. Multifunksjonelle møbler

Å benytte møbler som har flere funksjoner eller i det minste kan gjøres mindre/pakkes bort/forandres etter behov når de ikke er i bruk kan være en god løsning i små rom og kompakte boliger. Salongbord med hemmelige hyller eller skjulte rom vil kunne skjule rot og gjøre rommet mindre overfylt. Senger som også har skuffer under vil fungere på samme måte. Kjøp et relativt lite spisebord som kan trekkes ut ved behov, men som til daglig ikke vil stjele plass. Sats også på stoler som kan stables.

2. Rene linjer

Stram opp stilen. Møbler med en ren og enkel form og stramme linjer vil virke nettere i kompakte omgivelser og vil derfor lure øyet til å tro at plassen rundt disse møblene er større enn den i realiteten er.

Her er Svor enig:

UTVISKET: Lysa farger "dytter" veggene utover, og når veggene virker lenger borte, virker rommet større enn det er. Foto: Nordsjö
UTVISKET: Lysa farger "dytter" veggene utover, og når veggene virker lenger borte, virker rommet større enn det er. Foto: Nordsjö Vis mer

- Velg nette, enkle møbler - ikke "bløtkake-sofa" og gjerne møbler som kommer litt opp fra gulvet så det virker luftigere rundt deg, forklarer interiørarkitekten til Klikk.no.

3. Pass på størrelsen

Plasser store møbler og objekter inntil en vegg. Slik unngår du at det føles som om rommet er delt opp. Unngå også å plassere møbler i soner hvor det er naturlig å bevege seg mellom rom/ting, som for eksempel mellom sofaen og TV eller der hvor man naturlig beveger seg rundt spiseplassen. At man kan se gulvet mellom møblene gjør at rommet virker større og mer åpent.

4. Ton-i-ton

Skal du innrede et lite rom kan det lønne seg å velge noenlunde lik farge på vegger og de største møblene i rommet. På denne måten vil skillet mellom vegg og møbler viskes noe ut, og rommet vil virke luftigere. Bring heller inn sterke farger eller mønstre på detaljer i rommet, som for eksempel puter og pledd.

GJEMMEPLASS: Smart bord med plass under lokket. Å kunne gjemme bort rot og nips vil hjelpe deg å holde orden. Foto: Bolia
GJEMMEPLASS: Smart bord med plass under lokket. Å kunne gjemme bort rot og nips vil hjelpe deg å holde orden. Foto: Bolia Vis mer

5. Vis fram beina

Om du ønsker at rommet du innreder skal virke luftigere og større, velg sofa og stoler hvor beina vises. På denne måten vil lys komme til under møblene, mer av gulvet vil være synslig og vips; øyet tror at det finnes mer plass i rommet enn det i realiteten gjør.

6. La det bli lys

Belysning er et viktig element når det gjelder hvordan rommet føles. La for det første så mye naturlig lys som mulig slippe inn, og du vil bli overrasket over hvor mye større rommet synes allerede. Dersom du ikke har tilgang på så mye naturlig lys, kan du benytte elektrisk lys for oppnå noe av den samme effekten. Installér et godt og funksjonelt taklys, og lys opp alle kriker og kroker med bordlamper. En dimmebryter vil sørge for at du i løpet av døgnet selv kan bestemme rommets lysforhold.

Baalstad Svor mener også at det kan være smart å belyse vegger i et lite rom.

LEKRE BEIN: Denne sofaen fra Bolia, hvor beina er eksponert, vil gi inntrykk av mer gulvplass. Foto: Bolia
LEKRE BEIN: Denne sofaen fra Bolia, hvor beina er eksponert, vil gi inntrykk av mer gulvplass. Foto: Bolia Vis mer

- Husk også lys i hjørnene. Slik unngår du mørke flater som forsvinner og får rommet til å virke mindre, forklarer interiøreksperten.

7. Rydd opp

Vær kritisk både når du handler inn og rydder opp. Ingenting stjeler mer plass i et hjem eller i et rom enn rot. Tenk nøye over hva du må ha og hva du kan klare deg uten. Hold rommet ryddig og organisert, tenk at alt skal ha en plass. Smarte møbler som også har plass til oppbevaring er perfekt for små rom.

- Nips og pynt stjeler plassen rent visuelt i et rom, og da spesielt i ett som i utgangspunktet ikke er så stort, forklarer Baalstad Svor.

- Jo glattere og enklere overflater i rommet får lov til å være, jo større vil rommet virke.

DUSE TONER: Å la de største møblene i rommet være i noenlunde lik farge som veggene vil lure øyet til å tro at rommet er større enn det er. Foto: Jotun
DUSE TONER: Å la de største møblene i rommet være i noenlunde lik farge som veggene vil lure øyet til å tro at rommet er større enn det er. Foto: Jotun Vis mer

8. Less is more

Ikke dekk til veggene dine med massevis av kunst og bilder om du innreder et kompakt rom. Et stort bilde vil fungere bedre. Er det for mange ting som konkurrerer om øyets oppmerksomhet, vil rommet føles kaotisk og trangt. Lag gjerne ett fokuspunkt i rommet, et stort bilde, én tapetkledd vegg, og la de andre veggene forbli nakne og nøytrale.

9. Tumleplass på gulvet

Lettere sagt enn gjort, spesielt om man har barn, men prøv å holde gulvet så ryddig som mulig. Et rent og ryddig gulv vil igjen lure øyet ti å tro at plassen er større enn den egentlig er. Et annet tips kan være å kvitte seg med store gulvtepper for å skape enda mer illusjon av masse gulvplass.

10. Lille speil på veggen der

SMARTE MØBLER: På et lite kjøkken vil det kunne hjelpe med et bord som kan slås sammen. Foto: Ikea
SMARTE MØBLER: På et lite kjøkken vil det kunne hjelpe med et bord som kan slås sammen. Foto: Ikea Vis mer

Speil reflekterer lys tilbake ut i rommet og vil derfor kunne være et flott hjelpemiddel i å skape følelsen av mer plass og lys. Vender du speilet mot fokuspunktet i rommet, en fondvegg eller et stort bilde, vil speilet være med på å skape dybde i rommet. Veggmonterte speil og bord med blank glassplate vil på samme måte sende lyset rundt i rommet, noe som vil få det til å virke mer romslig.

11. Lyse farger

Mange er klar over at lyse farger vil reflektere mer lys og at mørke farger "svelger" lyset, noe som er spesielt viktig å tenke på i et lite rom. Jo lysere farge du velger på veggene, dess "lenger unna" vil de virke, dermed tror man at plassen i rommet er større enn den er.

12. Sett på plass

Selv om du føler at det er jo alltids plass til en liten kommode til, er det ikke sikkert at dette er det smarteste å gjøre. Rommet du innreder vil virke både luftigere og mer proporsjonert om de møblene du må ha der inne får plass til litt luft rundt seg. Dette vil skape illusjonen av et større rom hvor det er grenseløst med plass til møblene.

I HØYDEN: Stoler som kan stables, som Nordmyra fra Ikea, vil spare plass når de ikke er i bruk. Foto: Ikea
I HØYDEN: Stoler som kan stables, som Nordmyra fra Ikea, vil spare plass når de ikke er i bruk. Foto: Ikea Vis mer


13. Dropp gardiner

Kanskje ikke det beste valget for alle rom, spesielt ikke soverommet, men å la være å henge opp gardiner vil gjøre at rommet virker både lysere og mer luftig.

- Dersom det er nødvendig med solavskjerming så velg lyse, lette materialer som siler lyset, så man får en fornemmelse om at det er rom/uterom på utsiden, forklarer interiørarkitekt Solveig Svor.

- Hvis man ikke har behov for lystett skjerming da, som for eksempel på et soverom.

14. Størst først

LILLE SPEIL: Speil reflekterer lyset og vil derfor få rommet til å virke både dypere og lysere. Foto: Graham & Green
LILLE SPEIL: Speil reflekterer lyset og vil derfor få rommet til å virke både dypere og lysere. Foto: Graham & Green Vis mer

Det er lett å tro at i et lite rom må man ha nette små møbler. Dette er en sannhet med modifikasjoner. En annen måte å gjøre det på er å velge ett stort hovedmøbel i rommet, som for eksempel sofa, og så heller kutte ut andre småmøbler. Overproporsjonerte møbler vil også kunne lure oss til å tro at det er mer plass i rommet enn det egentlig er.

15. Koordinér farger

Noe pynt og nips må man ha, selv i det mest strømlinjeformede hjem. Men har du liten plass, kan det lønne seg å fargekoordinere disse, slik at inntrykket ikke blir for travelt. Tenk for eksempel på dette når du skal sette på plass bøker i bokhylle. Plasser bøkene med noenlunde samme fargeskala sammen.

Les også
Slik utnytter du kvadratmetrene bedre
Her finner du de kuleste interiørbildene
Roteloft ble mini-leilighet
Velg riktig pleie til sommerhåret

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.