Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

15 ting du må sjekke før du reiser på ferie til utlandet

Det er ikke bare passet du må passe på før du drar.

 PÅ REISEN:   Unngå mobilsjokk i utlandet. Foto: JOHN T. PEDERSEN
PÅ REISEN: Unngå mobilsjokk i utlandet. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er mye å passe på før du drar på ferie. Det viktigste er pass, visum og vaksiner. Her gjelder det å ta grep i god tid før du skal ut å reise.

Passet er eneste gyldige legitimasjon for norske statsborgere på reise i utlandet. Derfor må du ha med pass også på reiser innen schengenområdet.

For de fleste land utenfor Schengen må passet være gyldig i seks måneder etter hjemkomst. Ødelagte pass er ugyldige. Det kan ta lengre tid å få pass nå, på grunn av de nye passene fra 1. januar.
 
Ditt ansvar Det er ditt ansvar å sørge for at du har gyldig visum. Reisearrangør og flyselskap kan nekte deg å reise uten gyldig visum.

Pass og visumregler kan endres på kort varsel.

Oppdaterte visumregler og reiseråd for de enkelte land finnes på Utenriksdepartementets landsider, www.landsider.no. Her ligger også UDs brosjyre med tips og råd til reisen.

Vaksiner Vaksinering bør gjøres i god tid før avreisen. Folkehelseinstituttet anbefaler at alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.

Voksne bør ta oppfriskningsvaksiner hvert 10. år. Folkehelseinstituttet melder at det er viktig før reisen å være vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder, spesielt om du skal reise til land i Vest-Europa hvor disse sykdommene er vanligere enn i Norge.

Råd for hvilke vaksiner den enkelte bør ha til forskjellige land, fås hos lege, på helsestasjon eller vaksineklinikker. Ta med vaksinekort ved vaksinering.

Les mer på www.fhi.no.

Forsikring Sjekk hva reiseforsikringen din dekker. 

Har du reiseforsikring gjennom jobben, ikke ta for gitt at den også dekker fritidsreiser.

 PASS PÅ:  Det er mye du skal passe på før du drar på årets sommerferie.  Foto: JOHN T. PEDERSEN
PASS PÅ: Det er mye du skal passe på før du drar på årets sommerferie. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Regn heller ikke med at kredittkortforsikringen dekker alt.

- Vi har enda til gode å se en reiseforsikring på kredittkort som er god nok, sier Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

- Her er bare noen få elementer med, som oftest opphold og avbrudd brudd i reise samt forsinket bagasje. Vi finner også at disse dekningen langt fra er gode nok i beløpsstørrelse, sier Krohn-Pettersen.

Han anbefaler en helårs reiseforsikring, og å sjekke ulike forsikringsselskap mot hverandre. Det er stor forskjell i dekningen mellom selskapene.

EØS-ferie EØS-kortet er også bra å ha, det gjelder reiser innen EØS-området og Sveits.

Her får du dekket helseutgifter på linje med landets egne innbyggere, men ikke ekstrautgifter til hjemreise om du blir syk eller utsatt for en ulykke.

Mobil Mobil er et kapittel for seg. Sjekk betingelsene før du reiser til utlandet, og unngå sjokkregning når du kommer hjem. Det viktigste er å slå av dataroamingen, og bare skru på etter behov.

Å se en Youtube-film på danskebåten kan fort koste deg en tusenlapp eller to, ifølge Dinside.no, som har laget en oversikt over alt du må passe på når det gjelder mobilbruk i utlandet.

Vær også forsiktig med å se på video. I den siste utgaven av Facebook-appen begynner video nå å spille av automatisk når du ser dem dukke opp i strømmen.

Dette kan du slå av på telefonen ved å gå til applikasjonsinnstillinger og automatisk avspilling av video, der du enten kan slå det av eller velge bare Wi-Fi, skriver Dinside.no.

Reise med dyr Nytt i år er at også katt må ha pass og id-merking for reiser til Sverige.

Hund og katt må ha rabiesvaksine 21 dager før avreise, unntatt for reiser til Sverige. Hund må også ha behandling for revens dvergbendelorm 24 til 120 timer før du returnerer med kjæledyret til Norge.

image: 15 ting du må sjekke før du reiser på ferie til utlandet

- Det er viktig med behandling mot denne bendelormen, som finnes flere steder i Europa, mens Norge er fri, sier veterinær Ole-Herman Tronerud hos Mattilsynet.

Han anbefaler også generell vaksinering og forebyggende behandling mot parasitter som det finnes mye av nedover i middelhavslandene. Mer info finnes på Mattilsynets nettsider.

Kontaktinfo Kontaktinformasjon er kjekt å ha med, enten det er på en app eller på en lapp. Hvis det skjer noe er det greit å ha mobilnummeret lett tilgjengelig, enten det er forsikring, veihjelp, eller noe annet du kan trenge hjelp med i ferien.

Det du ikke trenger å ta med er knekkebrød, brunost og bleier. Det får du på mange feriesteder hvor nordmenn ferdes på ferie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!