15 ting du må sjekke før du reiser på ferie til utlandet

Det er ikke bare passet du må passe på før du drar.

PÅ REISEN:   Unngå mobilsjokk i utlandet. Foto: JOHN T. PEDERSEN
PÅ REISEN: Unngå mobilsjokk i utlandet. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er mye å passe på før du drar på ferie. Det viktigste er pass, visum og vaksiner. Her gjelder det å ta grep i god tid før du skal ut å reise.

Passet er eneste gyldige legitimasjon for norske statsborgere på reise i utlandet. Derfor må du ha med pass også på reiser innen schengenområdet.

For de fleste land utenfor Schengen må passet være gyldig i seks måneder etter hjemkomst. Ødelagte pass er ugyldige. Det kan ta lengre tid å få pass nå, på grunn av de nye passene fra 1. januar.   Ditt ansvar Det er ditt ansvar å sørge for at du har gyldig visum. Reisearrangør og flyselskap kan nekte deg å reise uten gyldig visum.

Pass og visumregler kan endres på kort varsel.

Oppdaterte visumregler og reiseråd for de enkelte land finnes på Utenriksdepartementets landsider, www.landsider.no. Her ligger også UDs brosjyre med tips og råd til reisen.

Vaksiner Vaksinering bør gjøres i god tid før avreisen. Folkehelseinstituttet anbefaler at alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer