15 ting du slipper å gjøre i hagen

Gode grunner til å la arbeidshanskene ligge.

TRAVLE DAGER: Ikke stress med alt du må gjøre. Lær deg heller hva du ikke skal gjøre i hagen. Foto: Colourbox
TRAVLE DAGER: Ikke stress med alt du må gjøre. Lær deg heller hva du ikke skal gjøre i hagen. Foto: ColourboxVis mer

Mai er hagetid, og du kan lage lange lister over alt du skal huske på å gjøre i hagen før sommerens late soldager og sene grillfester.

Vi planter, klipper, trimmer, sår og pusler, for det pleier slett ikke å være mangel på ting å henge fingrene i når det gjelder utsiden av boligen.

Men visste du at våren er ikke bare ting du MÅ huske på å gjøre i hagen? For ifølge det danske bolignettstedet Bolius er det faktisk ofte minst like viktig å være klar over alt man IKKE burde gjøre når utesesongen står for døren.

1. Ikke plant om du ikke har tid til å vanne - Det kan lønne seg å la være å plante ut nye planter midt på den varmeste tida, om du ikke er til stede for å vanne og sjekke jordfuktigheten hele tida, forklarer landskaps- og hagearkitekt John Henriksen til nettstedet.

- Det samme gjelder når man planter om, rett og slett fordi både nye og omplantede planter krever masse vann til å begynne med, slik at røttene ikke tørker ut.

2. Unngå strø-gjødsel på de varmeste dagene Tørt gjødsel skal oppløses av vann slik at det kan trenge ned i jordsmonnet. Er det tørt og lite regn, blir dette bare liggende igjen på overflaten.

- Derfor er det bedre å bruke flytende gjødsel i hagen om sommeren, forklarer Henriksen.

3. Ikke beskjær bjørketrær, valnøttrær eller stenfrukttrær om sommeren - Disse er det bedre å vente med å skjære ned til etter 1. september, forklarer Henriksen til Bolius.

- Trærne vil blø for mye om de blir beskåret når det er varmt ute.

4. Ikke beskjær eviggrønne hekker om sommeren I likhet med trærne har også disse det best om de ikke blir skåret ned før tidlig på høsten.

- Vi pleier å bruke 1. september som en regel for disse også, forklarer Henriksen.

5. Ikke så gressplenen midt på sommeren Du gjør deg selv en tjeneste om du venter med å så plenen til det begynner å nærme seg slutten på august måned.

- Gressfrø spirer aller best når jorda er litt fuktig, forklarer Henriksen.

- Temperaturen ute bør være over 10 c, og derfor er månedskiftet mellom august og september perfekt. På denne tida er jorda fortsatt varm etter sommeren, og det regner relativt ofte, slik at jordsmonnet ikke rekker å tørke ut.

6. Ikke klipp gult gress Du bør ikke bli fristet til å klippe gress som enda er gult på farge.

- Vent heller til gresset begynner å vokse og bli grønt, forklarer den danske hageeksperten.

7. Ikke still krukker og potter på hagens varmeste sted Om du setter blomsterpottene dine på det stedet i hagen som får mest sol, er sjansen stor for at disse vil tørke ut mye raskere enn om de stod på et mindre solrikt sted.

- Dette er fordi det i krukker og potter er begrenset med jord, forklarer Henriksen.

- Står disse på et sted hvor sola steker, vil jorda nokså raskt bli helt uttørret. Selv om du vanner daglig, vil det ofte ikke være nok til å holde jorden gjennomfuktet.

8. Ikke plant jordbærplanter midt på sommeren Ifølge ekspertene er den optimale tida å plante jordbærplanter på rundt 15. august.

- Eller så raskt som mulig etter denne datoen, forklarer Henriksen.

- Å plante jordbærplanter på denne tida vil som oftest gi deg flere og bedre bær enn om du planter på våren eller sommeren.

9. Ikke lukk vinduene i drivhuset Om du lukker igjen alle vinduer, vil det raskt bli altfor høy temperatur inne i drivhuset ditt.

- Husk også å ventilere litt om natta, råder Henriksen til nettstedet Bolius.

10. Ikke klipp ned løkgresset - Både påskeliljer og andre løkvekster må få lov til å visne ned slik at de kan samle næring og bygge opp løken så du får mye blomstring til neste år, forklarer ansvarlig redaktør i Norsk Hagetidend, Tommy Tønsberg, til Bonytt.no.

11. Ikke klipp gresset for kort Gress som får lov til å vokse seg litt høyere, er mer motstandsdyktig og har mer vekstkraft.

- En kortklipt plen kan lett bli svekket, spesielt i tørre perioder, forklarer Tønsberg.

- Blir gresset svekket, kan du få problem med mose.

12. Ikke la ugresset og skadedyr ta overhånd - En rask hagevandring hver dag gir deg oversikt over ugress og eventuelle skadedyr, råder Tønsberg.

- Ved å gjøre det på denne måten kan du få gjort noe med ugresset eller skadedyrene før det blir et stort problem.

13. Ikke plant i for små potter - Små potter krever mye vanning og ekstra påpass. Velg større potter og plant heller flere planter sammen.

14. Ikke gjenbruk fjorårets jord i pottene - Skal du plante i krukker bør du spandere på deg ny jord, forklarer Tønsberg.

- Fjorårets jord er næringsfattig og jordstrukturen er endret. For at plantene dine skal bli så fine som mulig, bør du spandere på deg ny, god pottejord.

IKKE LA UGRESSET TA OVERHÅND: Det kan du komme til å angre bittert på. Foto: Colourbox
IKKE LA UGRESSET TA OVERHÅND: Det kan du komme til å angre bittert på. Foto: Colourbox Vis mer

Hageeksperten forklarer at det er synd å bruke så mange penger på planter og så oppdage at de ikke presterer til fulle på grunn av gammel jord.

15. Ikke glem å nyte hagen Tønsberg forklarer at uansett hvor mye du skal huske på å gjøre eller ikke gjøre i hagen, så er det én ting som er viktigere enn alt annet:

- Det er mye du KAN gjøre i hagen i løpet av sommeren, men ikke så mye du absolutt MÅ gjøre. Skulle du ikke rekke alt, er det sjelden noen krise, det absolutt viktigste er å nyte hagen din og tilbringe alle varme dager utendørs.

Les også: 9 trendy hagetips
Her finner du masse lekker inspirasjon til hagen og uteplassen
Slik får du en strøken hage
Barn som snorker er sintere enn andre barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HOLD DEG I SKINNET: Det finnes en drøss med ting du ikke skal gjøre i hagen. Foto: Colourbox
HOLD DEG I SKINNET: Det finnes en drøss med ting du ikke skal gjøre i hagen. Foto: Colourbox Vis mer