LIKER IKKE: Det er ikke enkelt å få barn til å smake på mat de tror eller vet at de ikke liker. Foto: Istockphoto.com
LIKER IKKE: Det er ikke enkelt å få barn til å smake på mat de tror eller vet at de ikke liker. Foto: Istockphoto.comVis mer

15 tips som får kresne barn til å spise godt

- Ikke tenk at du må lage mat barnet vil ha.

Mange foreldre er fortvilet over at barna spiser for lite sunn mat.

Normalt å være litt sær At barn er småspiste eller kresne i perioder er helt normalt. Men er det noen alder der man kan "forvente" at barn begynner å bli mer liberale i forhold til smaker og til å smake på ny mat?

- Mellom 2 og 6-8-års alder er barn mest skeptiske til mat. I denne perioden er det viktig at du gir barnet en trygghet på at mat ikke er farlig, sier Rut Anne Thomassen, klinisk ernæringsfysiolog ved Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus Ullevål.

Barnet må få vite at det kanskje ikke liker noe første gang det smaker det, men at små smakebiter etter hvert vil gjøre at barnet liker maten, mener eksperten.

- Sier barnet at det er vanskelig å svelge maten, kan du si at det er lov å spytte det pent ut i en serviett. Etter åtte års alder blir det ofte lettere å gi barn ny mat, så lenge de blir utfordret til å smake, sier Thomassen.

Ikke flere ting samtidig - Barn kan like ulike konsistenser. Men små barn kan ha problemer med to konsistenser samtidig, f.eks. klumper og saus i samme munnfull. En femåring bruker derimot å kunne takle det fint.

- En god regel er å gi barnet alt som er til middagen på tallerkenen, det skal ligge der og smakes på, men man trenger ikke å spise opp. På den måten kan de spise opp spagettien med saus først og deretter kjøtt eller lignende.

Det viktige er ikke å bli for styrt av denne skepsisen, og ikke alltid tenke at man må lage mat som barnet vil ha, men lage middag til familien og så får barnet spise det det vil av denne, mener Thomassen

- Husk at barn må prøve noe 10 til 15 ganger før det liker maten, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i bramat.no.

Skeptiske til grønnsaker At barn helt ned i ettårsalderen sitter og pirker ut grønnsaker fra tallerkenen, er ikke uvanlig.

- Hva er det med grønnsaker som gjør at mange barn har et problematisk forhold til dem?

BITTER SMAK: Barn synes ofte grønnsaker smaker bittert, og mange trenger år på å venne seg til smaken. Foto: Istockphoto.com
BITTER SMAK: Barn synes ofte grønnsaker smaker bittert, og mange trenger år på å venne seg til smaken. Foto: Istockphoto.com Vis mer

- De fleste barn er skeptiske til grønnsaker, og må tilvennes disse fordi de er bitre på smak. Ny mat er også «skummelt» for mange barn. Mat som er blandet sammen, byr også på problemer for mange. Server derfor poteter, grønnsaker, kjøtt, fisk og saus for seg i så stor grad som mulig. Da kan barnet spise opp det de liker, og smake på resten, sier ernæringsfysiologen.

Kan føle seg lurt - Kan det være smart å blande inn f.eks. grønnsaker eller fisk i barnas mat uten at de vet det?

- I enkelte tilfeller er det eneste måte å få barn til å spise noe grønnsaker eller fisk. Du må føle deg fram. Men jeg er ikke så veldig glad i denne metoden. Barnet kan føle seg lurt hvis det oppdager at det er noe i maten som det ikke vil ha, og da kan det bli vanskeligere å stole på det som ligger på tallerkenen.

Ikke belønning for mat Thomassen tror ikke premiering er den riktige veien å gå for å få barn til å smake på ny mat.

- Mitt beste råd er å gjøre det til en vane. En ørliten smak på det barnet ikke vil ha. Mange foreldre opplever at barn ikke vil ha mat de tidligere har spist.

- Igjen gjelder det samme prinsippet, smak en liten bit. Alle undersøkelser viser at det ikke hjelper med premiering. Skryt kan hjelpe. Å være med på å lage mat kan også føre til økt inntak av ulike matvarer. Dessuten må du være ærlig og si at det kanskje ikke smaker så godt første gang du spiser det, men at det etter hvert vil bli bedre, sier hun.

Foreldre er forbilder Mange barn liker ting når de er små, men så blir de større, mer bevisst og lærer f.eks. at «fisk er vondt» av eldre søsken.

Men også dine holdninger som mor eller far har mye å si.

- Det er viktig at foreldre som oftest spiser det samme som barna. Å være gode forbilder som også smaker på nye ting, er positivt. Besteforeldre, eldre barn i barnehagen eller på skolen og søsken kan alle være forbilder og påvirke hva barnet vil spise. At fisk er vondt, vil nok mange oppleve at barnet sier, men du må sette de grensene du synes er viktig, og fortsette å la barnet smake på fisken som er til middag, sier Rut Anne Thomassen.

Man bør aldri presse barn til å spise opp maten sin, understreker ernæringsfysiologen.

Les også:
Slik får du barnet til å spise
Gi barna chili
Slik får du grønnsaker i barna

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LAG MAT SAMMEN: Å involvere barn i matlagingen kan øke sjansene for at de smaker på maten og spiser den opp, mener klinisk ernæringsfysiolog  Rut Anne Thomassen. Foto: Istockphoto
LAG MAT SAMMEN: Å involvere barn i matlagingen kan øke sjansene for at de smaker på maten og spiser den opp, mener klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen. Foto: Istockphoto Vis mer