15 tips til bedre økonomi

Spar tusenlapper.

DAGBLADETS EKSPERT: Hallgeir Kvadsheim gir 15 tips til bedre økonomi. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
DAGBLADETS EKSPERT: Hallgeir Kvadsheim gir 15 tips til bedre økonomi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Se også økonomiekspertens tips om strømsparing.

(Dagbladet): I tv-programmet «Luksusfellen» har jeg hjulpet mange til en enklere og mer oversiktlig økonomi. Min erfaring er at svært mange synes det er nyttig med mest mulig «automatisering» av privatøkonomien - for eksempel at man innfører eFaktura eller avtalegiro på alle regninger og setter faste trekk til sparekonto.  

Å leve etter «saldometoden» er en rotnorsk øvelse i privatøkonomien. Det betyr rett og slett at du styrer forbruket etter hvor mye det er igjen på lønnskontoen, som om det var bilens bensintank.

Full fart når lønna er på konto, smalhans en måned etterpå. Så er det på'n igjen. På den måten legger man ikke opp en krone til sparing. Løsningen for mange kan rett og slett være å legge inn et fast trekk på for eksempel 1000 kroner til en sparekonto dagen etter lønning. Da merker du knapt at du har litt mindre penger å rutte med til forbruk. Men du merker det godt når kjøleskapet ryker et halvår seinere og man må trylle fram 5000 kroner på en ettermiddag. Her er andre tips:

1. Skaff deg oversikt: November er en gunstig måned for en økonomisjekk. Nå har alle fått skatteoppgjøret, det vil si at man kan bruke selvangivelsen til å sjekke hvor mye man har spart, hvor mye man har lånt og hva man tjener.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer