INGEN AVFALLSBØTTE: Dette er ingen avfallsbøtte, selv ikke for små unnselige ting som Q-tips og våtservietter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
INGEN AVFALLSBØTTE: Dette er ingen avfallsbøtte, selv ikke for små unnselige ting som Q-tips og våtservietter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

16 ting du ikke skal hive i doen

Denne sjekklista kan du spare sure penger på.

Husets avfallsbøtter står som oftest i kjøkkenbenken. Likevel kastes alt mulig ned i toalettskålen.

- Det som skaper de største problemene for oss er våtservietter og Q-tips, forteller overingeniør i Oslo vann- og avløpsetat (VAV), Vivi Paulsen, til klikk.no.

Og disse problemene kan også oppstå hos deg selv, med tett avløp som resultat og utgifter til høytrykksspyling som konsekvens.

Dette skal du ikke kaste Oslo vann- og avløpsetat har laget en oversikt over hva som IKKE skal ned i toalettet. Og det er stort sett det meste av det som måtte befinne seg på badet. Dette er listen (strengt tatt er det bare toalettpapir og kroppens fornødenheter som skal oppe i):

Fett Q-tips Hår Flytende stearin Bind Bleier Bomull Kluter Våtservietter Pussegarn Olje og oljeprodukter Løsemidler Tynner Maling/beis Fotovæske Fargestoff og kontaktlim

Pumpene stopper VAVs problem er ikke den ene Q-tipsen, men alt det som kommer etter den lille bomullspinnen som har festet seg et eller annet sted i systemet.

- Til slutt kan det feste seg så mye at pumpene stopper opp, utdyper Paulsen.

Våtservietter går ikke i oppløsning Ifølge Vivi Paulsen handler det mye om uvitenhet i forhold til hva folk kaster i toalettskålen.

- Mange bruker toalettet som en søppelbøtte, og gjør det uten å tenke over det.

Hun forteller at de har latt våtservietter ligge i vann i flere måneder uten at det har vært tegn til at de har gått i oppløsning.

Fett et problem En annen utfordring for avløpssystemene er fett fra matlagingen.

- Fett som avleirer seg i ledningsnettet er et økende problem for oss, forteller Paulsen.

- Man bør derfor sørge for å tørke av mest mulig fett før man vasker opp.

Etterskylling med varmt vann og såpe er heller ikke et godt alternativ, fordi problemet bare forflytter seg videre utover i nettet når fettet størkner.

Mykt toalettpapir best Selv toalettpapir har ulik egnethet i forhold til hvordan det opptrer i kloakkledningene.

- Jo mykere papiret er, desto bedre er det, sier Paulsen.

Ikke Plumbo Dersom problemet først har oppstått og man har behov for å åpne et tett avløp, så er kjemiske avløpsåpnere fy-fy.

- Man bør unngå Plumbo. Det kan skade rørene og legger igjen avleiringer i rørene, forteller markedssjef hos vann- og avløpsspesialisten TT-Teknikk, Rune Kristiansen, til klikk.no.

- Plumbo kan virke på kort sikt, men kan bare gjøre vondt verre senere. Og folk bør være klar over at tilstanden på rørene ofte er dårlig.

Løsningen er enten å bruke en stakefjær eller å sende bud på et firma som driver med høytrykksspyling.

Avløpsrapport ved boligkjøp Ved boligkjøp er det intet krav om tilstandsrapport for avløpssystemet. Det mener Kristiansen det bør være.

- Dette mener jeg er særlig viktig ved kjøp av eldre boliger, og en fotografering av boligens avløpssystem vil ikke koste mer enn fire til fem tusen kroner.

Han råder også eiere av hus som er eldre enn femti år til å få gjennomført en avfotografering av avløpsrørene.

- På den måten kan man forebygge skader på inventaret dersom det oppstår lekkasjer.


Les også:
Slik fjerner du striper i toalettskålen
Hjelp for tette avløp
På jakt etter interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
27 gaver til under hundrelappen

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.