161 norske barn mangler fornavn

Ett av dem fyller fire år i år.

VANSKELIG NAVNEVALG: Dersom du ikke sender inn skjema for navnevalg innen seks måneder etter at barnet er født kan konsekvensene være at du blir politianmeldt og får bot. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
VANSKELIG NAVNEVALG: Dersom du ikke sender inn skjema for navnevalg innen seks måneder etter at barnet er født kan konsekvensene være at du blir politianmeldt og får bot. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

Mange foreldre synes det er vanskelig å velge navn til barnet, men det kan lønne seg å ikke gruble for lenge. Som forelder er du ifølge navneloven pliktig å returnere skjemaet for navnevalg innen barnet har fylt seks måneder.

Dersom du ikke sender inn skjema for navnevalg innen fristen kan konsekvensene være at du blir politianmeldt og får bot. I 2011 ble 46 foreldre politianmeldt.

- Vi sender ut skjema for navnevalg så fort barnet har fått personnummer. Dersom foreldrene ikke har returnert det innen fire og en halv måned sender vi ut en purring. Har vi fortsatt ikke fått det en måned senere sender vi ut en ny purring, og et varsel om at de vil bli politianmeldt dersom de ikke har returnert skjema innen barnet fyller seks måneder, forteller underdirektør i Skatt Sør, Inger Edvardsen.

Får mors etternavn Dersom barnets navn ikke er meldt innen seks måneder, får barnet automatisk mors etternavn mens feltet for fornavn blir stående tomt.

- Vi har i vår region per i dag 45 barn som fortsatt ikke har fått fornavn. De eldste er født helt tilbake i 2008. Det er forhold som har blitt politianmeldt, og så har saken blitt henlagt, forteller Edvardsen.

Totalt er det 161 barn i Norge som er eldre enn seks måneder og som fortsatt står uten fornavn i folkeregisteret.

Skjemavegring og uenighet Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen tror at bakgrunnen for at foreldre ikke returnerer skjema for navnevalg i stor grad dreier seg om skjemavegring eller uenighet mellom foreldrene.

- Hvis det dreier seg om foreldre som ikke bor sammen kan en krangel om hva barnet skal hete bli en del av en større krangel. Jeg kjenner til tilfeller hvor mor og far bruker forskjellige navn på barnet. Da bor de ikke sammen, og bruker hvert sitt navn på barnet når det er hos dem, forteller Utne.

Kan ikke tildele fornavn Det verserer flere historier om at du risikerer å få tildelt et fornavn dersom du ikke sender inn navneskjema i tide, men slik er det ikke. Skatteetaten har ingen myndighet til å gi navnløse barn et fornavn.

- I enkelte andre land i Europa vet jeg at det har blitt praktisert for eksempel at barnet får navnet som har navnedag den dagen det er født, eller en av foreldrenes fornavn. Men det har aldri vært regler for dette i Norge, presiserer Utne.

Ifølge Inger Edvardsen i Skatt Sør er det problematisk at det i enkelte tilfeller tar flere år før barna får fornavn.

- Disse barna blir jo selvfølgelig kalt noe hjemme, men det å ikke ha et fornavn i Folkeregisteret kan få konsekvenser. Etter hvert skal jo disse barna inn i et tannlegeregister, de skal begynne på skolen og så videre, forteller Edvardsen.

- Uproblematisk for barnet Navneforskeren tror imidlertid ikke dette medfører store problemer for barnet selv.

- Barnet har jo et etternavn og et personnummer. I tillegg regner jeg med at de har et navn de blir kalt hjemme, og i barnehagen eller på skolen. Dette er i stor grad et problem for offentlige registre, og ikke for barnet selv, mener Utne.

Les også:
Se Norges særeste navn
Slik velger du navn på søsken
Hvem velger barnets navn?
Navneåret 2011
Alt om guttenavn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.