Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

170 000 syklister er klare for å klatre i fjellene på Mallorca

Syklistenes Mekka. 

BRATT: På vestsiden av Mallorca er det bratt. Det merkes godt for en ikke altfor trent kropp. Foto: Privat
BRATT: På vestsiden av Mallorca er det bratt. Det merkes godt for en ikke altfor trent kropp. Foto: Privat Vis mer

MALLORCA (Dagbladet): Det sies at det eneste du trenger å frykte når du sykler på Mallorca er leiebiler - med norske turister bak rattet.

Det er selvsagt en overdrivelse, og mer et bilde på tryggheten du føler på sykkelsetet langs landeveiene på Mallorca. Den respektfulle, nærmest vennlige, trafikkulturen du møter, er bare en av mange årsaker til at nettopp Mallorca har blitt hele Europas sykkelparadis.

FELLESSKAP: Svært mange bruker våren til å sykle på Mallorca. Foto: Privat
FELLESSKAP: Svært mange bruker våren til å sykle på Mallorca. Foto: Privat Vis mer

Klimaet er selvsagt en av de aller viktigste grunnene til at tusenvis av norske syklister i alle aldre - og på alle nivåer - reiser ned til Middelhavsøya hver vår og høst. Her kan du sykle i kort fra mars til november - og svært mange gjør det.

Nettstedet «Mallorca Cycling» anslår at nesten 150 000 mennesker reiste til Mallorca for å sykle i 2016. Tallet stiger fra år til år, og syklistenes er i ferd med å danke ut golferne som gruppe. I år ventes det 170.000 syklister til øya.

Flatt og bratt

GODT SKILTET: De lokale myndighetene på Mallorca har lagt forholdene godt til rette for syklister - og bilistene tar hensyn. Foto: Tormod Brenna
GODT SKILTET: De lokale myndighetene på Mallorca har lagt forholdene godt til rette for syklister - og bilistene tar hensyn. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Alt fra proffklubber via Birken-segmentet til ordinære mosjonister nærmest valfarter til Balearenes største øy for å tråkke seg i form til sommeren, eller vedlikeholde formen etter sommeren.

Det gjør de på milevis med flate behagelige landeveier nesten uten biltrafikk, i bratte fjellpass, eller off-road i terrenget.

Prøv deg gjerne på den råeste stigningen av dem alle - Sa Colobra. Den ti kilometer lange bakken starter helt nede ved havet i fiskerlandsbyen Sa Colobra, og ender 27 hårnålssvinger seinere oppe ved hovedveien 668 meter over havet. Gjennomsnitts-stigningen er på 7,1 prosent, og gjør bakken til «et must» for svært mange av Mallorcas sykkelturister.

Satser stort

Mallorca har alt en syklist begjærer. Det har myndighetene for lengst forstått, og satset deretter. I sykkel-turistene har Mallorca klart å forlenge turistsesongen sin med flere måneder i begge ender av sommeren, noe som ikke minst er viktig for den lokale økonomien.

SYKKEL-VENNLIG: Myndighetene på Mallorca har investert mye i infrastruktur for syklister. Staig flere velger å oppleve øya på to hjul.
 Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SYKKEL-VENNLIG: Myndighetene på Mallorca har investert mye i infrastruktur for syklister. Staig flere velger å oppleve øya på to hjul. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Vis mer

- Sykkelturismen bidrar til å holde mange arbeidplasser, ikke minst i hotell- og restaurantbransjen oppe, sier Andy Moore, som driver nettstedet mallorcacycling.co.uk til Dagbladet.

Flere hoteller har spesialisert seg på sykkel-turistene, det vrimler av utleie-forretninger, og det investeres stadig mer for at infrastrukturten skal blir enda mer syklist-vennlig. Senest i oktober ble en ny sykkel-tilrettelagt strekning på 27 kilometer vedtatt bygget på nordvest-siden av øya.

- De lokale myndighetene skal ha mye ros for måten de har tilrettelagt øya for syklsiter på. Og arbeidet fortsetter kontinuerlig. Stadig åpnes det mye sykkelruter som sørger for at du får se deler av denne vakre øya du aldri ellers ville fått se, sier Moore.

Alle sykkelveiene er godt skiltet, og det mangler ikke på «vannstasjoner» underveis.

Den mest besøkte er landsbyen Petra inne i landet. Der er det enorme torget smekkfullt av lunsj-spisende syklister hver eneste dag. Svært mange av dem prater norsk.