MER LØNN? SSB tror på 3,8 prosent lønnsvekst i 2014, men ikke alle er enige i disse anslagene. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
MER LØNN? SSB tror på 3,8 prosent lønnsvekst i 2014, men ikke alle er enige i disse anslagene. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NOVis mer

18 590 kroner mer i lønn i år?

Det er faktisk anslaget, men langt fra alle er like optimistiske.

DinSide: Da Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram sine økonomiske analyser i forrige uke, anslo de en gjennomsnittlig lønnsvekst på 3,8 prosent i 2014.

Det utgjør 18 590 kroner, om man tar utgangspunkt i gjennomsnittlig årslønn for 2013, som var på 489 200 kroner.

Men er det sannsynlig at nordmenn får såpass mye mer å rutte med i år?

Høy lønn? Disse arbeidstakerne er fortsatt lønnstapere

Noe lavere enn SSBs anslag Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets, sier til DinSide at den gjennomsnittlige lønnsveksten i Norge var på 3,9 prosent i fjor. Han tror det er naturlig å forvente en noe lavere vekst i år.

- Det er en risiko for at veksten blir lavere enn 3,8. Vi vil antakelig se en noe lavere vekst enn i fjor, men det blir eventuelt ikke en veldig sterk nedgang, sier Syed.

Syed påpeker at de tolker norsk konjunktur som sterkere enn flere andre økonomer, og tror blant annet økt etterspørsel etter norske varer, og at arbeidsledigheten går svakt oppover, er med på å påvirke lønnsveksten.

Sjeføkonomen sier og at oljesektoren har være en sterk faktor for å påvirke norske lønninger de siste årene.

- Nå har drivkraften fra oljesektoren avtatt, sier Syed, og legger til at også Norges Bank tror på flate oljeinvesteringer, noe som også er med på å påvirke lønnsnivået i Norge.

Les også: Kan du sjekke hva kollegaene tjener?

Vil se to-tallet, tror NHO Hvor kraftig lønnsvekst du som arbeidsgiver kan forvente, vil naturlig nok også avhenge av hvor du jobber.

MER LØNN SNART? Ikke nødvendigvis mye om du jobber for eksempel i konkurranseutsatt sektor.
Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
MER LØNN SNART? Ikke nødvendigvis mye om du jobber for eksempel i konkurranseutsatt sektor. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vis mer

Professor ved NHH i Bergen, Gernot Doppelhofer, sier til DinSide at spesielt innen konkurranseutsatte sektorer kan man ikke forvente en veldig kraftig lønnsvekst.

- Dette gjelder blant annet innen industri, metall, maskiner, tekstil, møbler, shipping og så videre, sier Doppelhofer, som også generelt forventer en lavere lønnsvekst i 2014, men en gradvis normalisering med konjunkturen i 2015 og 2016.

NHO, som er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge, er blant dem som har uttalt seg om SSBs prognoser. NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, uttalte på NHOs nettsider sist uke at prognosene fra SSB er for høye.

- NHOs ambisjon med årets og de kommende lønnsoppgjørene er derfor å få ned lønnsveksten, og i årets oppgjør vil vi se to-tallet, sier Oppegaard.

Skulle det gå slik NHO ønsker, vil du etter alt å dømme ikke få så mye mer å rutte med i løpet av året. SSB har nemlig anslått prisveksten til 2,3 prosent - som dermed gjør at prisveksten spiser opp en eventuell lønnsvekst.

Lite å hente i lønnsoppgjøret? Se hvilke frynsegoder du bør be sjefen din om

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.