18 tips til drømmebryllupet uten å knekke sparekontoen

Mange tar opp lån. Det trenger ikke du.

RØMMER LANDET: Mange velger å gifte seg i utlandet, da dette ofte blir billigere enn å gifte seg hjemme i Norge. FOTO: Crestock
RØMMER LANDET: Mange velger å gifte seg i utlandet, da dette ofte blir billigere enn å gifte seg hjemme i Norge. FOTO: CrestockVis mer

Det er uten tvil en av livets aller største og viktigste dager - men også gjerne den absolutt dyreste. Å gifte seg involverer jo nemlig ikke bare ring på fingeren og drømmekjolen, men også en hel masse utgifter som middag, fest, musikk, blomster, fotografering, invitasjoner, takke-kort og bordpynt - blant annet.

For mange er det budsjettet som skaper utfordringer når man innser at økonomien kanskje ikke strekker til dagen man drømmer om. Og når man må bekymre seg for penger og budsjett, så er det kanskje ikke uten grunn at stress, krangling og søvnløse netter blir et problem for mangt et vordende brudepar.

Men slapp av sier ekspertene; det trenger ikke være sånn. Du kan nemlig på alle måter få til en bryllupsdag som er både vakker, unik og minneverdig - helt uten å måtte ta knekken på verken sparekonto eller budsjett. Her er rådene du trenger:

Dyr dag Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) svir nordmenn av stadig mer penger på bryllupsfeiring, og det spekuleres i at vi lar oss påvirke av både storslåtte kjendisbryllup og glossy brudemagasiner når den store dagen skal planlegges.

Faktisk var gjennomsnittssummen for bryllupet for nordmenn som giftet seg i 2012 på hele 100 000 kroner - og mange innrømmet til og med å ha tatt opp lån for å dekke herligheten. Og vi er ikke alene. Ifølge den amerikanske nettavisen Huffington Post bruker amerikanske brudepar hele $28,000 (ca. 163 000 kroner) i gjennomsnitt på den store dagen.

Slik kutter du kostnader Men ifølge ekspertene Huffington Post har snakket med, trenger man faktisk verken ta opp lån eller miste nattesøvnen for å få en bryllupsdag dere sent vil glemme. Det finnes nemlig en hel del gode råd som redder budsjettet - helt uten å ta fra dere drømmedagen.

1. Vær streng med gjestelisten

LEI INN PROFF-HJELP: Annette Elvhaug er bryllupsplanlegger og kan bistå deg med gode råd og tips i planleggingsfasen. FOTO: Sigbjørn Borud
LEI INN PROFF-HJELP: Annette Elvhaug er bryllupsplanlegger og kan bistå deg med gode råd og tips i planleggingsfasen. FOTO: Sigbjørn Borud Vis mer

- Ved å kutte i gjestelisten kan du spare store penger når det gjelder mat og drikke, forklarer bryllupsplanlegger Marcy Blum til avisen.

- Du vil også oppdage at du kanskje kan benytte deg av færre serveringshjelper, og vil om mulig kunne klare deg med et mindre lokale eller rom.

2. Unngå ferie- og høytider

Ikke bare vil det være dyrere å leie lokale eller hoteller i høysesonger som jul eller sommerferie, men det vil også ofte bety at det blir dyrere for gjestene dine å skulle reise og oppholde seg der hvor bryllupet skal finne sted. Mange har også oppdaget at det kan være penger å spare på å gifte seg på en ukedag som ikke er lørdag, da dette som oftest er den absolutt mest populære dagen for brylluper.

3. Vær smart på sosiale medier

Alle nå til dags har både Facebook profiler og også gjerne en Twitter eller Pinterest konto. Dette gjelder også hoteller, restauranter, butikker og leverandører. Er du smart i planleggingsfasen av bryllupet ditt, skynder du deg å følge alle involverte leverandører og organisasjoner på deres sosiale medie-sider. Mange opererer med konkurranser, tilbud og diverse gi-bort premier som del av sine markedsføringskampanjer, og følger du ikke med på hva de driver med på sidene sine, ja så går du glipp av disse mulighetene.

4. Ikke prøv å imponere andre

- Ikke føl at du er nødt til å bruke penger på ting og detaljer du tror folk forventer å finne i bryllupet ditt, forklarer økonomiekspert Kendal Perez til den populære nettavisen.

- Hold hodet kaldt og husk at det er deres bryllup, ikke gjestene sitt.

Eksperten anbefaler å hoppe over ting som smågaver til gjestene, såkalte party favors, om budsjettet er stramt.

DRØMMEDAG: Det går an å få til et vakkert og unikt bryllup - helt uten å sette seg i gjeld. FOTO: Thinkstockphotos
DRØMMEDAG: Det går an å få til et vakkert og unikt bryllup - helt uten å sette seg i gjeld. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer

- Det samme gjelder å få trykket opp program for dagen til alle og enhver. Da fungerer det helt fint å ha en flott tavle ved inngangen til kirken eller festlokalet som forklarer gjestene når de ulike delene av dagen skal finne sted.

5. Tenk utenfor boksen

Det er ingen som sier at en bryllupsmiddag MÅ bety en tre-retters middag for dere og gjestene deres.

- Så lenge du gir gjestene dine noe å spise og drikke, er det jo en fest og en feiring, forklarer bryllupsplanlegger Xochtil Gonzalez til Huffington Post.

- En bryllupsfest kan jo like godt være en lekker brunch eller et elegant cocktail-party.

Pris er ikke avgjørende Bryllupsplanlegger daglig leder av It's Happening, Annette Elvhaug, tror absolutt at et bryllup med stramt budsjett kan være like fantastisk som et som er svært påkostet.

SKAPER KRANGEL: Mange vordende brudepar bekymrer seg om det økonomiske aspektet ved å gifte seg. FOTO: cheapweddingphotographer.co.uk
SKAPER KRANGEL: Mange vordende brudepar bekymrer seg om det økonomiske aspektet ved å gifte seg. FOTO: cheapweddingphotographer.co.uk Vis mer

- Det som jo ofte er den store forskjellen er jo at man i de dyre bryllupene betaler for tjenester og hjelp, mens i de rimeligere får hjelp fra venner og familie til alt fra musikkinnslag til kakebaking, forklarer Elvhaug til Kvinneguiden.

- God planlegging og research, og kanskje bare litt hjelp til å komme i gang, er derfor et must for å holde kostnadene nede. Det finnes jo for eksempel mange flotte inspirasjonsblogger og nettsteder man kan bruke for å få gode tips til flotte og unike løsninger.

Eksperten forklarer at én av de viktigste jobbene til en bryllupsplanlegger er å hjelpe det vordende brudeparet med å holde logistikken i sjakk.

- De fleste som gifter seg har jo allerede en jobb de skal forholde seg til på dagtid, forklarer Elvhaug.

- Og faktum er at det tar mye tid å planlegge den store dagen. En bryllupsplanlegger trenger ikke å koste mye, og kan i mange sammenheng faktisk være med på å redde budsjettet.

Bruk kreativiteten og be om hjelp Redaktør i magasinet Ditt Bryllup, Mona Grudt, tror også det er fullt mulig å få til et flott bryllup uten å verken knuse budsjettet eller sette seg i gjeld.

HAGEFEST: Bryllupsfesten kan bli akkurat like flott som te-selskap i hagen som den ville blitt på byens dyreste hotell. FOTO: Notonthehighstreet.com
HAGEFEST: Bryllupsfesten kan bli akkurat like flott som te-selskap i hagen som den ville blitt på byens dyreste hotell. FOTO: Notonthehighstreet.com Vis mer

- Det er klart at det på mange måter raskt kan bli en kostbar affære å arrangere bryllup, forklarer Grudt.

- Men det finnes helt klart måter å holde kostnadene nede på.

Eksperten foreslår å tenke nøye gjennom hvilke områder du kan spare på når du går i gang med å planlegge bryllupet - og ikke minst ikke være redd for å be om hjelp.

- Bruk venner og familie der du kan, råder Grudt.

- Kanskje kjenner du noen som kan spille eller er flink til å ta bilder. Andre igjen kan sikkert hjelpe til med å både arrangere blomster og pynte bord. Vær kreativ og tenk utenfor boksen.

FINN KULE TING: Ta i bruk internett og utenlandske nettbutikker når du handler inn til bryllupet. Det kan du spare store penger på. FOTO: Etsy
FINN KULE TING: Ta i bruk internett og utenlandske nettbutikker når du handler inn til bryllupet. Det kan du spare store penger på. FOTO: Etsy Vis mer

Bryllupseksperten tipser også om at det kan være gode penger å spare når det kommer til en av bryllupsfestens absolutt viktigste detaljer - nemlig brudekjolen.

- Det kan lønne seg å vente til slutten av sesongen, like før de nyeste kolleksjonene kommer inn, forklarer Grudt.

- Da kan man nemlig gjøre et kupp på kjoler som er på vei ut av sortimentet.

Flere tips som holder budsjettet i sjakk Den populære amerikanske bryllupsnettstedet The Knot har også gode råd om hvordan du kan få til drømmebryllupet på budsjett.

1. Hold gjestelisten nede

Du får et mer intimt bryllup, og sparer penger på mat, drikke, invitasjoner og til og med bordpynt.

UNIK DEKOR: Du kan fint få tak i masse flott pynt og unike detaljer til den store dagen uten at det trenger å koste de store summene. FOTO: Etsy
UNIK DEKOR: Du kan fint få tak i masse flott pynt og unike detaljer til den store dagen uten at det trenger å koste de store summene. FOTO: Etsy Vis mer

2. Gift deg når ingen andre gjør det

Brylluper på høsten og vinteren vil være billigere enn de som holdes på våren og sommeren - når etterspørselen etter lokaler og hoteller er som størst.

3. Ha seremoni og middag på samme sted

På denne måten sparer du transportkostnader både for deg selv og gjestene.

4. Bruk færre og større bord til middag

VÆR KREATIV: Enten kan du lage mye selv, eller be flinke og kreative venner eller familiemedlemmer om hjelp til bryllupet og det du trenger. FOTO: Etsy
VÆR KREATIV: Enten kan du lage mye selv, eller be flinke og kreative venner eller familiemedlemmer om hjelp til bryllupet og det du trenger. FOTO: Etsy Vis mer

Smart måte å spare penger på bordpynt, duker og blomster på.

5. Kutt blomsterbudsjettet

Bruk mer grøntfyll i blomsterbukettene, enten dette gjelder brudebuketten eller blomstene du bruker som bordpynt.

Sjekk også hva som er i sesong av blomster når du skal gifte deg. Det er mye dyrere om blomsterbutikken må få flydd inn peoner til deg om disse ikke er i sesong.

6. Begrens deg

Hold deg til én eller to typer blomster som dekor.

7. Bruk lys og lykter

Det koster mye mindre å dekorere bordene med lamper og lanterner enn det gjør med friske blomster - men kan være minst like flott.

8. Hopp over 3-retters middag

Det går helt fint å servere fingermat og cocktail-drinker.

DRØMMEDAG: Det går an å få til et vakkert og unikt bryllup - helt uten å sette seg i gjeld. FOTO: Thinkstockphotos
DRØMMEDAG: Det går an å få til et vakkert og unikt bryllup - helt uten å sette seg i gjeld. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer

9. Dropp fri bar

Server én valgfri drink til middagen, samt vin til hver rett. Etter dette kan gjestene selv benytte baren for å kjøpe drinker.

10. Vær kreativ med maten

Det trenger ikke være dyrt og luksuriøst. Hva med å servere retro burgere? Eller grillmat om du har satset på en uformell hagefest?

11. Dropp Champagnen

HAGEFEST: Bryllupsfesten kan bli akkurat like flott som te-selskap i hagen som den ville blitt på byens dyreste hotell. FOTO: Notonthehighstreet.com
HAGEFEST: Bryllupsfesten kan bli akkurat like flott som te-selskap i hagen som den ville blitt på byens dyreste hotell. FOTO: Notonthehighstreet.com Vis mer

Det går like fint å skåle med musserende vin.

12. Få hjelp til kaker

Få hjelp av flinke familiemedlemmer til å bake kaker til desserten.

13. Spar på pynt

Bestill kakefat, pynt og dekor i nettbutikker med gode priser

SKAPER KRANGEL: Mange vordende brudepar bekymrer seg om det økonomiske aspektet ved å gifte seg. FOTO: cheapweddingphotographer.co.uk
SKAPER KRANGEL: Mange vordende brudepar bekymrer seg om det økonomiske aspektet ved å gifte seg. FOTO: cheapweddingphotographer.co.uk Vis mer

14. Dropp Hold-av-denne-datoen kort

Send heller en e-post med denne informasjonen når dere har satt en dato.

15. Spar på invitasjoner

Få trykket invitasjoner med skrift bare på den ene siden. Benytt deg av nettmarkeder som Etsy eller Not on the Highstreet.

16. Dropp party favor-gaven

FINN KULE TING: Ta i bruk internett og utenlandske nettbutikker når du handler inn til bryllupet. Det kan du spare store penger på. FOTO: Etsy
FINN KULE TING: Ta i bruk internett og utenlandske nettbutikker når du handler inn til bryllupet. Det kan du spare store penger på. FOTO: Etsy Vis mer

17. Lag egne menyer og bordkort

Eller få hjelp av en venn som er flink med fonter og fotoprogrammer.

18. Forhandle med fotografen

Finnes det kanskje en lærling som vil gjøre jobben billigere?

Finn unik dekor og hold kostnadene nede Det er ikke bare middagen og kjolen som gir pengene bein å gå på når det kommer til bryllupsdagen. Ofte er det minst like mye de mange små detaljene, som invitasjoner, bordkort, menyer og lignende som presser budsjettet dere har satt for feiringen.

Da kan det være fint å vite at man kan få tak i både håndlaget og helt unik pynt og detaljer på det store internettet - og da spesielt nettmarkeder som gigantiske Etsy, eller den norske versjoner Epla.

UNIK DEKOR: Du kan fint få tak i masse flott pynt og unike detaljer til den store dagen uten at det trenger å koste de store summene. FOTO: Etsy
UNIK DEKOR: Du kan fint få tak i masse flott pynt og unike detaljer til den store dagen uten at det trenger å koste de store summene. FOTO: Etsy Vis mer

Men også her gjelder det å vite hva du er på jakt etter før du begynner å søke, for utvalget, og da spesielt på Etsy, er enormt. Bruk søkefeltet flittig, og lær deg hvilke søkeord som brukes for de forskjellige kategoriene av bryllup eller temaer for dagen. For det er store forskjeller i det som dukker opp dersom du varierer søkeord fra "rustic" til "glamour" for eksempel. Etsy har også en egen bryllupsblogg, hvor du kan finne både inspirasjon, tips og råd til planlagging, og forslag til forhandlere på siden som selger nettopp den typen detaljer som du er på jakt etter.

Mange som selger på denne typen nettmarkeder har laget produktene de selger selv - noe som både forklarer de overkommelige prisene og som ikke minst gjør produktene mer unike.

- Vi har jo sett at flere og flere har begynt å synes det er både spennende og flott med ekte håndverk igjen, forklarer grunnleggeren av nettmarkedet Epla, Siw Boine, till Kvinneguiden.

- Og det er nok absolutt blitt en større fokus på varer og ting med bedre kvalitet og som er mer unike enn masseproduserte varer.

På Epla finnes det i dag over 6000 kunstnere, designere, håndverkere og andre kreative som har åpnet "butikk", og selger ting de har laget selv.

VÆR KREATIV: Enten kan du lage mye selv, eller be flinke og kreative venner eller familiemedlemmer om hjelp til bryllupet og det du trenger. FOTO: Etsy
VÆR KREATIV: Enten kan du lage mye selv, eller be flinke og kreative venner eller familiemedlemmer om hjelp til bryllupet og det du trenger. FOTO: Etsy Vis mer

Handler du fra USA, vil du jo i tillegg dra nytte av den gunstige dollar-kursen på pynte til bryllupet ditt. Se spesielt etter flotte papirvarer, som invitasjoner, bordkort, menyer, og dekor til baren og festbordet, som papirsugerør, servietter, løpere, konfetti og mye mye annet.

Les også: Sjekk om du tjener på å gifte deg
Så stor er faren for at du skiller deg
Du trenger ikke bruke tusenvis på en lekker brudekjole
Her er bryllupsfilmene som får deg til å le og gråte

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.