KICKSTART: Personlig trener Anne Marte Handal Sneve gir deg treningsprogrammet som setter setter fart på forbrenninga.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes
KICKSTART: Personlig trener Anne Marte Handal Sneve gir deg treningsprogrammet som setter setter fart på forbrenninga. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

2 kilo lettere på 2 uker

Her får du tipsene og treningsprogrammet som gjør det mulig.

(Dagbladet God torsdag): Forbrenning er den tiden kroppen bruker på å bryte ned og omgjøre det vi spiser til energi. Når tallet på badevekta går oppover skylder mange på en medfødt lav forbrenning. Det er feil, mener ernæringsfysiolog og gründer av BraMat.no, Cathrine Borchsenius.

- Som regel kommer ekstra kilo på kroppen av å spise for mye og trene for lite. Menn forbrenner ofte mer enn kvinner fordi de genetisk har større muskelmasse, sier hun.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Cathrine Borchsenius.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Cathrine Borchsenius. Vis mer

- Muskler forbrenner mer energi enn fett, så jo større muskelmasse du har, desto høyere forbrenning har du, sier Borchsenius.

Noen har også et stoffskifteproblem som gir lavere forbrenning. Funn fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT, viser at 4,8 prosent av kvinner og 0,9 prosent av menn får behandling for lavt stoffskifte, hypotyreose.

- Hør med fastlegen om testing for stoffskifteproblemer hvis du føler at du har en unormalt lav forbrenning, sier ernæringsfysiologen.

Tren styrke Hun deler forbrenning i to: basalforbrenning (hvileforbrenning) og forbrenning ved aktivitet. Å trene utholdenhet som spinning eller jogging vil forbrenne kalorier der og da. Styrketrening er en investering i forbrenningen som foregår utenfor treningssenteret.

- Basalforbrenningen øker når man har mer muskelmasse. Kvinner kan med fordel trene mer styrke, få økt muskelmasse, og dermed oppleve en økt forbrenning, sier hun.

Med alderen opplever flere å få en dårligere forbrenning, nettopp fordi kroppen mister muskelmasse.

- Det er lurt å trene styrke for å holde forbrenningen oppe, men kondisjonstrening er selvfølgelig også viktig fordi jo mer du beveger deg, jo mer kalorier forbrenner du, sier Borchsenius.

Organiser treninga Personlig trener og treningsansvarlig ved Sats, Anne Marte Handal Sneve, er enig med Borchsenius i at utholdenhets- og styrketrening er uvurderlig hvis du vil ned i vekt.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

- Styrketrening er en av nøklene til økt forbrenning, men har nok fått litt for mye fokus i forhold til basalforbrenningen. Vi vet at en kilo økt muskelmasse vil forbrenne cirka 15 kalorier (kcal) mer per dag, så det er ikke de store mengdene, sier hun.

Sammen med Halvor Lauvstad har hun skrevet boka «Maks fettforbrenning på 8 uker» som kommer ut på Gyldendal forlag i disse dager.

For God torsdag har Sneve satt sammen et treningsprogram som lover et vekttap på to kilo de første to ukene. Programmet ser du nederst i saken.

- Dette er effektivt fordi det dyrker den gode spiralen. Med forbedret kondisjon vil du kunne løpe fortere og lenger og få bedre hjerte og lungekapasitet, og dermed gjøre at du har en mer aktiv «forbrenningsmaskin» gjennom hele døgnet, sier hun.

KNEBØY MED STANG: Ta 12 repetisjoner i tre runder. Vær naturlig svai i ryggen, gå så langt ned du klarer. Prøv deg fram med vekt på stanga. Start med litt lettere vekter og legg på mer tyngde i andre runde. 

Foto: Elisabeth Sperre Alnes
KNEBØY MED STANG: Ta 12 repetisjoner i tre runder. Vær naturlig svai i ryggen, gå så langt ned du klarer. Prøv deg fram med vekt på stanga. Start med litt lettere vekter og legg på mer tyngde i andre runde. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

Samtidig inneholder programmet styrkeøvelser for å opprettholde og bygge muskelmasse. Sneve understreker at man også må følge et kosthold som samstemmer med de nasjonale kostholdsrådene for å nå målet sitt, og velge langsomme karbohydrater.

Unngå jojo-slanking Med et nytt år kommer nye muligheter, og mange benytter starten av 2012 til å dra i gang en skikkelig slankekur. Det kan gå hardt utover forbrenningen mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

- Jojo-slanking resulterer i muskel- og fettap i vekttap-fasen, sier hun.

SITTENDE ROING: 12 repetisjoner i tre runder. Prøv deg litt frem med hvor mye vekt du skal ha på. Vær naturlig svai i ryggen og før armer og skuldre helt tilbake og slipp rolig opp. Du skal holde igjen på vei tilbake. 

Foto: Elisabeth Sperre Alnes
SITTENDE ROING: 12 repetisjoner i tre runder. Prøv deg litt frem med hvor mye vekt du skal ha på. Vær naturlig svai i ryggen og før armer og skuldre helt tilbake og slipp rolig opp. Du skal holde igjen på vei tilbake. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Vekta vil gå nedover i starten, og det synes mange er vel og bra. Men i det lengre løp er dette dårlige nyheter for basalforbrenningen.

I vektoppgangsfasen, som kommer hvis man ikke fortsetter kuren, kommer fettøkningen. Fordi fettceller forbrenner mindre enn muskelceller, har du på en enkel måte skrudd ned basalforbrenningen din, sier hun og forklarer at denne utgjør hele 60- 80 prosent av den totale forbrenningen.

ARMHEVINGER: Så mange du greier, ta pause og gjør tre runder. Kan gjøres enklere ved å sette knærne ned i underlaget.
Foto: Elisabeth Sperre Alnes
ARMHEVINGER: Så mange du greier, ta pause og gjør tre runder. Kan gjøres enklere ved å sette knærne ned i underlaget. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer
PLANKEN PÅ MEDISINBALL: Hold så lenge du klarer i to runder. Pass på at rygg og bein er på linje. 
Jo mer du vingler, jo mer jobber kjernemuskulaturen for å holde deg stabil. Kan også gjøres på en matte på gulvet. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
PLANKEN PÅ MEDISINBALL: Hold så lenge du klarer i to runder. Pass på at rygg og bein er på linje. Jo mer du vingler, jo mer jobber kjernemuskulaturen for å holde deg stabil. Kan også gjøres på en matte på gulvet. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer