KREATIV MUFFINS-PYNT: En og samme muffinsoppskrift kan brukes til så mangt. Barna elsker det. FOTO: Bjørn Inge Karlsen / HM Foto
KREATIV MUFFINS-PYNT: En og samme muffinsoppskrift kan brukes til så mangt. Barna elsker det. FOTO: Bjørn Inge Karlsen / HM FotoVis mer

20 muffins av samme oppskrift

Du trenger bare én oppskrift for å lage 20 svært ulike, men like imponerende muffins. Hemmeligheten ligger i pynten - og den er såre enkel. Vi lover!

Muffins er en vinner i barnebursdag - og umulig å bli lei.

Og best av alt: Disse muffinsene er enkle å lage.

Her er det ingen oppskrifter som ender med kjekke anvisninger som "tegn en Spiderman med glasur". Hvem kan tegne Spiderman med glasur!

Må du absolutt lage superhelt-kake, har vi selvfølgelig også oppskriften på Supermann-kake.

Deig og smågodt

Jeg er verken baker eller konditor, og det er også litt av poenget her. Jeg er tobarnsmor, og har måttet lære litt av hvert.

Som å lage Hello Kitty-muffins UTEN å kunne tegne med glasur. Jeg tar heller en tur i smågodthylla, og resultatet blir, om ikke kunstnerisk perfekt, så spennende nok.

Og i 3- og 5-åringens øyne er jeg i hvert fall dagens helt.

Det ble jeg også da jeg lagde muffins i iskjeks - isen som ikke smelter.

Legg vekt på utseendet

Før du går i gang med å bake til bursdag, barnehageavslutning eller en annen fest, er det tre ting du bør vite:

1. Små barn i festmodus spiser ikke, de smaker. De store, flotte amerikanske muffinsene kan du spare til voksenselskap, barn klarer seg med de vanlige, små formene. Som regel spiser de bare halve (den halve med pynt, selvsagt), men de tar gjerne en bit av to eller tre kaker før du får sukk for deg.

2. Barn spiser like mye med øynene, så legg innsats i pynten heller enn i selve bakingen. Derfor mener jeg at det holder med én grunnoppskrift på lyse muffins, som blir til sjokolademuffins med litt kakaopulver (ferdigpakker er også lov).

3. Fyll aldri muffinsformene mer enn 2/3 fulle. Da renner de over. Et muffinsbrett har jeg lenge klart meg uten. Men etter å ha prøvd det, innser jeg at muffinsene får rundere form, og dermed blir enklere å pynte. Og enklere er bedre, spør du meg.

Grunnoppskrift på muffins (brukes til alle kakene):

100 g smør

150 g sukker

3 egg

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

½ dl melk eller appelsinjuice (jeg har brukt melk)

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg. Bland mel og bakepulver. Tilsett det tørre og melken vekselvis mens du rører. Vil du ha sjokolademuffins, tilsetter du 4 spiseskjeer kakaopulver i røren. Bruk i så fall tilsvarende mindre mel. Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter (avhengig av hvor sterk ovnen din er, følg med! Kakene skal bli gylne, men ikke brune).

Tykk og god røre

Denne oppskriften har jeg lånt fra egg.no.

Røren er så god at barna mine ikke får skrape bollen - det har jeg nemlig allerede gjort selv. Den blir tykkere enn mange andre muffinsrører, og steker jevnt.

Les også: Slik lærer du barn å takke for gaver

Melisglasur

1 ss vann til 1 ½ dl melis.

Eventuelt konditorfarge. Bruker du vanlig konditorfarge på flaske, kan du gjerne bruke mindre vann.

Jeg bruker farge fra Wilton, som kan kjøpes på Rafens eller Cacas. Den er ikke så flytende, og jeg får dermed sterke farger på glasuren uten at den blir tynn.

Smørkrem

250 gram romtemperert smør eller margarin

250 g melis

1 egg

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egget, og rør til alt er godt blandet.

Lys sjokoladesmørkrem

Følg oppskriften til smørkrem, men tilsett 3-4 ss kakaopulver før du rører i egget.

Mørk sjokoladeglasur

50 g smeltet smør

200 g melis

2 ts vaniljesukker

1-2 ss kakao

4 ss sterk kaffe

Bland alt sammen. Ferdig!

Et enkelt glasurtips til slutt: Nå finner du ferdig rosa melis og sjokolademelis i butikken. Du tilsetter kun vann, og har fiks ferdig glasur med smak av jordbær eller sjokolade. Enklere blir det ikke!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Hello Kitty-muffins Si mjaaau til alle småjenters favorittkatt! Marihønemuffins Klarer du å ønske deg noe før marihønen har flydd fra fatet og inn i gapet? Bjørnespormuffins Når du ser bjørnespor over bursdagsbordet er det bare å løpe å gjemme seg! Eventuelt kappes om å spise dem. Klovnemuffins Noe for sirkusbursdag - eller karneval? Tut-tut sier onkels bil-muffins For alle som er opptatt av biler, det vil si cirka halvparten av alle småbarn. Trafikklysmuffins Uvurderlig i bilbursdag. Uten disse muffinsene, blir det jo anarki på veiene! Snømann. Eller var det en and? Noe for vinterbursdag - eller kanskje til jul? Fotballmuffins Lei av fotballkake i langpanne? Her er porsjonsvarianten. Prinsessemuffins For alle små prinsesser. Tryllestavmuffins For eventyrprinsesser kan trylle, tenk! Blomstereng-muffins For Fiffi-fans og andre blomsterbarn. Haien kommer-muffins Fint følge på sjørøverbursdag! Eller for bursdagsbarn som er i overkant opptatt av rovdyr. Ugler i mosen-muffins Den pingvinen hadde da veldig ugleaktige øyne? Ok, da sier vi at det er en ugle. Her kommer Pippi Langstrømpe-muffins Tjolahei, tjolahopp! Bæ, bæ, lille lam-muffins Søte muffins for de søte små. Med krøllet hale og nesevis-muffins Grisete? Tja. Men godt! Sommerfuglmuffins Hvem kan motstå en sommerfugl som er så søt at den bare må spises opp? Den lille larven aldri mett-muffins Digger bursdagsbarnet Den lille larven aldrimett? Lag en larve! Ballongbukettmuffins Muffins og ballonger. Nå blir det fest! Heksemuffins Disse er litt skumle. Passer til heksefest, på Halloween, for eksempel. Mo-ha-ha-ha!!!

MUFFINS PÅ STATIV: Her er alle muffinsene på ett brett. Et muffinsstativ lager ekstra fest.  FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
MUFFINS PÅ STATIV: Her er alle muffinsene på ett brett. Et muffinsstativ lager ekstra fest. FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto Vis mer