Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reiseforsikring

2017 ble et rekordår for evakuering av norske turister

Jordskjelv, orkan og terror.

JORDSKJELV: Det kraftige skjelvet på den greske øya Kos i juli førte til at flere nordmenn ble evakuert av forsikringsselskapene sine. Foto: NTB Scanpix
JORDSKJELV: Det kraftige skjelvet på den greske øya Kos i juli førte til at flere nordmenn ble evakuert av forsikringsselskapene sine. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gjensidige har registrert en femdobling i antall evakueringer I 2017. Vi alene hadde 130 evakuerings-tilfeller, i tillegg hadde Gouda Reiseforsikring, som er en del av Gjensidige, 40 evakueringer, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad til Dagbladet.

En evakuering koster i gjennomsnitt selskapet 10 000 kroner.

Det er hovedsakelig jordskjelv i Egeerhavet, branner i Kroatia, orkan i USA og terror i London bidro som bidro til flere evakueringer enn før.

Ingen konsekvenser

Rysstad mener den voldsomme økningen speiler en verden i forandring. Han mener også at Gjensidige - i likhet med resten av bransjen - har lagt lista lavt for å tilby evakuering.

- Vi har, sammen med resten av bransjen valgt ei raus linje. Blant annet har vi vært imøtekommende med å la folk få erstatning for å avlyse reiser i forkant om de har følt at forholdene på stedet de hadde bestilt reise til har endret seg til det utrygge, sier Rysstad.

TERROR: Forsikringsselskapene mener selv de har lagt terskelen for evakuering lavt. Etter terroren i London sist år, fikk mange tilbud om å reise hjem. Foto: NTB Scanpix
TERROR: Forsikringsselskapene mener selv de har lagt terskelen for evakuering lavt. Etter terroren i London sist år, fikk mange tilbud om å reise hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er dessverre grunn for å tro at denne utviklingen kan fortsette, sier kommunikasjonssjefen i Gjensidige. Vanlige erstatninger ved evakueringer er knyttet til merutgifter for hotellrom, flybilletter og annen transport.

- Tallet er likevel - heldigvis - ikke så høyt at det er aktuelt med verken å endre regler eller øke prisen på reiseforsikringen, sier han.

Klarlagt reglene

Også Europeiske Reiseforsikring har registrert en økning i evakuerings-tilfellene i 2016.

- Men den er ikke dramatisk. Vi har en økning på ti prosent og rundt 100 tilfeller, sier Jon Berge i Europeiske til Dagbladet.

Uansett har alle tilfellene med evakueringer i 2017 bidratt til at selskapene har blitt tvunget til å se på praktiseringen av regelverket sitt, definere hva som kreves for at en evakuering kan tilbys den reisende.

- Vi har hatt ekstra fokus på dette, og har valgt å legge oss på en relativt raus linje og vært på tilbudssida. Dette har vi fått mange positive tilbakemeldinger på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!