Reiseforsikring

2017 ble et rekordår for evakuering av norske turister

Jordskjelv, orkan og terror.

JORDSKJELV: Det kraftige skjelvet på den greske øya Kos i juli førte til at flere nordmenn ble evakuert av forsikringsselskapene sine. Foto: NTB Scanpix
JORDSKJELV: Det kraftige skjelvet på den greske øya Kos i juli førte til at flere nordmenn ble evakuert av forsikringsselskapene sine. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Gjensidige har registrert en femdobling i antall evakueringer I 2017. Vi alene hadde 130 evakuerings-tilfeller, i tillegg hadde Gouda Reiseforsikring, som er en del av Gjensidige, 40 evakueringer, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad til Dagbladet.

En evakuering koster i gjennomsnitt selskapet 10 000 kroner.

Det er hovedsakelig jordskjelv i Egeerhavet, branner i Kroatia, orkan i USA og terror i London bidro som bidro til flere evakueringer enn før.

Ingen konsekvenser

Rysstad mener den voldsomme økningen speiler en verden i forandring. Han mener også at Gjensidige - i likhet med resten av bransjen - har lagt lista lavt for å tilby evakuering.

- Vi har, sammen med resten av bransjen valgt ei raus linje. Blant annet har vi vært imøtekommende med å la folk få erstatning for å avlyse reiser i forkant om de har følt at forholdene på stedet de hadde bestilt reise til har endret seg til det utrygge, sier Rysstad.

TERROR: Forsikringsselskapene mener selv de har lagt terskelen for evakuering lavt. Etter terroren i London sist år, fikk mange tilbud om å reise hjem. Foto: NTB Scanpix
TERROR: Forsikringsselskapene mener selv de har lagt terskelen for evakuering lavt. Etter terroren i London sist år, fikk mange tilbud om å reise hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er dessverre grunn for å tro at denne utviklingen kan fortsette, sier kommunikasjonssjefen i Gjensidige. Vanlige erstatninger ved evakueringer er knyttet til merutgifter for hotellrom, flybilletter og annen transport.

- Tallet er likevel - heldigvis - ikke så høyt at det er aktuelt med verken å endre regler eller øke prisen på reiseforsikringen, sier han.

Klarlagt reglene

Også Europeiske Reiseforsikring har registrert en økning i evakuerings-tilfellene i 2016.

- Men den er ikke dramatisk. Vi har en økning på ti prosent og rundt 100 tilfeller, sier Jon Berge i Europeiske til Dagbladet.

Uansett har alle tilfellene med evakueringer i 2017 bidratt til at selskapene har blitt tvunget til å se på praktiseringen av regelverket sitt, definere hva som kreves for at en evakuering kan tilbys den reisende.

- Vi har hatt ekstra fokus på dette, og har valgt å legge oss på en relativt raus linje og vært på tilbudssida. Dette har vi fått mange positive tilbakemeldinger på.