<strong>REISER VERDEN RUNDT:</strong> - Å reise er den beste måten å forstå verden på. Ved å reise ut og se verden med egne øyne, møte folk, snakke språket, smake maten og oppleve kulturen, lærer vi mer om verden rundt oss, skriver Brooke Saward i en e-post til Dagbladet. Foto: PRIVAT
REISER VERDEN RUNDT: - Å reise er den beste måten å forstå verden på. Ved å reise ut og se verden med egne øyne, møte folk, snakke språket, smake maten og oppleve kulturen, lærer vi mer om verden rundt oss, skriver Brooke Saward i en e-post til Dagbladet. Foto: PRIVAT Vis mer

23 år gamle Brooke får betalt for å reise verden rundt på fulltid, men synes Norge er for dyrt

- Jeg elsker å se bilder og si «dit skal jeg reise neste gang.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Brooke Saward (23) fra Tasmania har reist alene rundt i verden i snart halvannet år.

Det siste året har hun besøkt seks kontinenter, 50 land, fått 320 000 følgere på sosiale medier, og vokst til 950 000 sidevisninger på bloggen World of Wanderlust hver måned.

Etter at hun kjøpte en enveisbillett til London dagen hun ble uteksaminert fra universitet, har hun ifølge Daily Mail knapt sett seg tilbake.

Hun har blant annet gjennomført verdens høyeste strikkhopp i Macau, padlet nedover Zambezi-elva, vært på road trip i Irland, besøkt Påskeøya, vært safari i Sør-Afrika, vært på toppen av vulkaner i Chile, vært på flere turer i Europa enn de fleste gjør i løpet av et helt liv, opplevd to ransforsøk og blitt matforgiftet i La Paz.

Fulltidsjobb Til Dagbladet forteller Brooke Saward at hun akkurat nå er på vei fra Los Angeles til Peru:

<strong>VERDENSBORGER:</strong> Det siste året har Brooke Saward besøkt seks kontinenter, 50 land, fått 320 000 følgere på sosiale medier, og vokst til 950 000 sidevisninger på bloggen World of Wanderlust hver måned. Foto: PRIVAT
VERDENSBORGER: Det siste året har Brooke Saward besøkt seks kontinenter, 50 land, fått 320 000 følgere på sosiale medier, og vokst til 950 000 sidevisninger på bloggen World of Wanderlust hver måned. Foto: PRIVAT Vis mer

- Å reise er den beste måten å forstå verden på. Ved å reise ut og se verden med egne øyne, møte folk, snakke språket, smake maten og oppleve kulturen, lærer vi mer om verden rundt oss, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

For 23-åringen fra Launceston har reisingen blitt en riktig så lukrativ karrierevei.

For oppmerksomheten gir penger på bok. Totalt 320 000 følgere på Instagram, Facebook og Snapchat, og en etter hvert populær blogg hun selv kaller en mellomting mellom Lonely Planet og Tripadvisor, gjør Brooke Saward til et yndet sponsorobjekt for reisebransjen.

Kremmer På World of Wanderlust forteller hun at bloggingen er en fulltidsjobb, og hun blir betalt for å reise rundt å lage innhold.

«Noen ganger foran kamera, noen ganger bak kamera, alltid bak laptopen og alltid 'having the time of my life' ved å gjøre det jeg elsker å gjøre.», skriver hun.

Ifølge Daily Mail dekkes halvparten av reisene hennes av turistkontorer, hoteller eller turarrangører som inviterer henne for at hun skal skrive om dem. Resten dekker hun ved reklameinntekter på bloggen.

<strong>REISEKARRIERE:</strong> Ifølge Daily Mail dekkes halvparten av reisene hennes av turistkontorer, hoteller eller turarrangører som inviterer henne for at hun skal skrive om dem. Resten dekker hun ved reklameinntekter på bloggen. Foto: PRIVAT
REISEKARRIERE: Ifølge Daily Mail dekkes halvparten av reisene hennes av turistkontorer, hoteller eller turarrangører som inviterer henne for at hun skal skrive om dem. Resten dekker hun ved reklameinntekter på bloggen. Foto: PRIVAT Vis mer

At hun stadig avbildes med hatter er for eksempel ikke tilfeldig.

- Hver gang noen klikker på en lenke jeg har lagt ut på bloggen for å kjøpe en hatt jeg har på meg, så tjener jeg ganske bra, sier hun til den britiske avisa.

Møter følgere 90 prosent av tida reiser hun alene. Men innimellom får hun selskap av familie, venner og til og med folk som følger henne på bloggen og sosial medier.

Hun liker nemlig godt å møte de som følger henne - og avtaler gjerne møter gjerne lesere over hele verden.

Den 23 år gamle kremmeren har også rukket å skrive flere bøker underveis: «How to: Create a successful blog», «Solo Travel Guidebook» og «The World of Wanderlust Story», selges alle på bloggen hennes.

I sistnevnte beskriver hun hvordan hun har gjort reising til en fulltidsjobb.

Ifølge Facebook-profilen kommer nok ei bok: «A year to myself», allerede til høsten.

På sparket I starten planla Saward reisene både tre og fire måneder framover. Nå planlegger hun nesten ikke det hele tatt.

- Det er spennende å ikke vite hva du skal gjøre neste uke. For noen netter siden la jeg meg til å sove uten å vite hvor jeg skulle reise dagen etter, sier hun til Daily Mail.

Til Dagbladet utdyper hun:

- Jeg bruker blant annet Pinterest til å få inspirasjon til neste reise. Jeg elsker virkelig å se bilder av steder og si «dit skal jeg reise neste gang.» Det er spennende, og det føles nesten som at jeg hopper inn i et bilde og reiser dit jeg synes det virker mest spennende å dra.

- Dyrt i Norge Foreløpig har ikke Brooke vært i Norge, men et besøk hit står høyt på lista til den etter hvert så erfarne globetrotteren:

- Norge er et av landene jeg mest ønsker å besøke, og jeg skulle gjerne reist dit i år eller til neste år. Men siden det er så dyrt for utlendinger å besøke Norge, og siden jeg reiser så mye, må jeg vente til jeg kan få til et samarbeid med et turistkontor eller en lokal merkevare så jeg får brukt nok tid i landet, skriver hun til Dagbladet.

BROOKE SAWARDS BESTE REISETIPS:

Vil du oppleve verden slik Brooke Saward gjør?

Her er hennes tre beste reisetips til Dagbladets lesere:

1. Grip dagen: Stå opp tidlig, ha mange planer og slapp av om kvelden.

2.  «Mind over matter», eller tankens kraft:  Har du jetlag, husk at du kan overbevise deg selv om det motsatte. Du må bare ha tro på at du  har sterk nok viljestyrke til å overvinne alt.

3. Kombiner turistattraksjoner med å leve som de lokale innbyggerne. Innimellom besøkene på alle stedene du har lest og hørt om, er det noen ganger like morsomt å bruke noen timer på å sitte på en kafe og se på menneskene som går forbi.

- Jeg vil ikke dra dit på et stramt budsjett og ikke ha muligheten til å oppleve så mye av landet som mulig - så inntil videre må jeg vente.

- Mange blogger - Det er mange som reiser rundt i verden og lager blogger, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge Per-Arne Tuftin til Dagbladet.

Det er med andre ord ikke gitt at Brooke Saward for en sponset reise for å oppleve norske fjell og fjorder med det aller første.

Visit Norway jobber aktivt i forhold til pressen på to måter, forklarer Tuftin.

De setter opp og inviterer til gruppeturer, der de sammen med reisenæringa og gjerne et flyselskap, lager en pakke en gruppe journalister er med på.

Den andre måten er som formidlere, når utenlandske journalister henvender seg til Visit Norways kontorer i utlandet for å få lagt opp en tur i Norge.

- Kan være interessant - Nyhetsjournalister har gjerne regler på at de betaler alt selv, mens frilansere gjerne vil ha reisen rabattert så mye som mulig, Tuftin.

<strong>HATTEFIN:</strong> At bloggeren stadig avbildes med hatter er ikke tilfeldig. Hver gang noen klikker på en lenke hun har lagt ut på bloggen for å kjøpe en hatt hun har på seg, tjener hun penger. Foto: PRIVAT
HATTEFIN: At bloggeren stadig avbildes med hatter er ikke tilfeldig. Hver gang noen klikker på en lenke hun har lagt ut på bloggen for å kjøpe en hatt hun har på seg, tjener hun penger. Foto: PRIVAT Vis mer

På spørsmål om Innovasjon Norge ikke følger med i timen med tanke på hvor mange som leser blogger, svarer Tuftin:

- Vi har med mange bloggere på presseturene våre. Men det er viktig for oss at de lager gode blogger og har mange følgere innenfor våre målgrupper. Jeg synes for øvrig at bloggen hennes virker interessant og med god kvalitet.

Det er med andre ord muligheter også for 23 år gamle Saward:

- Vi vil sjekke det ut det grundig før det blir aktuelt, men det kan være interessant, sier Tuftin.

Flere globetrottere Brooke Saward er ikke den eneste som har tatt grep for å få se verden.

Tidligere i år skrev Dagbladet om hvordan amerikaneren Scott Keyes har knekt koden for hvordan du kan reise så å si gratis verden rundt.

<strong>VIRKER INTERESSANT:</strong> - Vi har med mange bloggere på presseturene våre. Men det er viktig for oss at de lager gode blogger og har mange følgere innenfor våre målgrupper. Jeg synes for øvrig at bloggen hennes virker interessant og med god kvalitet, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge Per-Arne Tuftin til Dagbladet. Foto: PRIVAT
VIRKER INTERESSANT: - Vi har med mange bloggere på presseturene våre. Men det er viktig for oss at de lager gode blogger og har mange følgere innenfor våre målgrupper. Jeg synes for øvrig at bloggen hennes virker interessant og med god kvalitet, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge Per-Arne Tuftin til Dagbladet. Foto: PRIVAT Vis mer

Mens du før jul, om du var kanadisk og het Elizabeth Gallagher vel å merke, kunne få deg en gratis reise da Jordan Axani søkte etter kvinne med samme navn som eksen, som vil ha en gratis reise jorda rundt.

En annen globetrotter som nok betaler vanlig billettpris er «The naked handstander». For å få økt fokus på dagens bruk-og-kast-kultur viser rumpa foran kjente landemerker over hele verden, men han nekter å si hvem han er.

Helt til slutt husker du kanskje også Murad Osman, som nå deler bildene der han lar kjæresten leie ham rundt i verden med over 2,4 millioner følgere på Instagram.

REISEBLOGGER:

Brooke Sawards blogg: www.worldofwanderlust.com

Du kan følge henne på Facebook, Instagram, Pinterest og Youtube.

Det finnes et hav av blogger om reise. Her er noen på norsk:

• Toppen av Norge: www.toppenavnorge.no

• Borte best: http://bortebest.no

• Hamacareise: www.hamacareise.com

• Reisetid: https://reisetid.wordpress.com

• Norske reiseblogger: www.norskereiseblogger.no

• Reiselykke: http://reiselykke.com
<strong>DRØMMER OM NORGE:</strong> - Norge er et av landene jeg mest ønsker å besøke. Men siden det er så dyrt for utlendinger å besøke Norge, og siden jeg reiser så mye, må jeg vente til jeg kan få til et samarbeid med et turistkontor eller en lokal merkevare, skriver Brooke Saward i en e-post til Dagbladet. Foto: PRIVAT
DRØMMER OM NORGE: - Norge er et av landene jeg mest ønsker å besøke. Men siden det er så dyrt for utlendinger å besøke Norge, og siden jeg reiser så mye, må jeg vente til jeg kan få til et samarbeid med et turistkontor eller en lokal merkevare, skriver Brooke Saward i en e-post til Dagbladet. Foto: PRIVAT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer