2600 moh. utenfor Bogota, ligger 240 gartnerier som dyrker blomstene du kjøper i butikken

Hver eneste kveld drar fraktfly fulle av blomster til Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

FUNZA (Dagbladet): Kvinnene hos storprodusenten Flores Funza i Colombia er noen av dem du bør sende en takk.

De står på sju dager i uka for å sende daglige flylaster med friske blomster til Europa.

Noen av de fargerike og velduftende blomstene havner til slutt i en blomsterforretning nær deg.

Blomstene behandles og oppbevares under streng overvåkning. Både temperatur og fuktig må være riktig, slik at de avskårne blomstene holder seg lengst mulig i europeiske vaser.

Stor høyde Paola A. Aranguren er en av de ansatte i salgsavdelingen hos Flores Funza. Hun poserer gjerne med en kjempebukett i et av drivhusene på savannen utenfor hovedstaden Bogota.

På 2600 meters høyde er det henimot 240 små og store blomsterprodusenter. 

Savannen er ideell for å dyrke blomster, ettersom den ligger like nord for ekvator, der dagene er nesten like lange hele året.

Luftbru - Disse blomstene er garantert nesten like fine når de om et par dager er til salgs i butikkene i Europa, forsikrer hun.

Forklaringen er at det går en luftbru mellom EU og flyplassen i Bogota.

Hver eneste kveld letter flere store fraktfly, fulle av blomster, med kurs for Europa. Eldorado-flyplassen i Bogota den største og travleste fraktterminalen i hele Sør-Amerika.

Kvinnearbeid - Mange av våre ansatte er enslige mødre. Uten dette jobbtilbudet hadde hverdagen deres vært mye vanskeligere.

- Blomsterindustrien har også positive sider, selv om arbeidsdagen kan preges av hardt og litt ensformig arbeid, sier Paola A. Aranguren.

Som et sosialt tiltak sørger blant annet arbeidsgiveren for at arbeiderne blir kjørt til og fra arbeidsstedet ute på den fruktbare savannen.

Flere roser Den norske importen av colombianske blomster fikk seg et oppsving etter at Stortinget for et år siden vedtok frihandelsavtalen med Colombia.

I 2013 var handelen mellom Norge og Colombia 787 millioner kroner.

SORTERING: Det er en typisk kvinnejobb å sortere blomster i Colombia. Hver eneste blomst blir kontrollert før pakking. Foto: EIVIND PEDERSEN
SORTERING: Det er en typisk kvinnejobb å sortere blomster i Colombia. Hver eneste blomst blir kontrollert før pakking. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Mens Norge eksporterer kunstgjødsel og maskiner, er kaffe, blomster og frukt de største importartiklene til det norske markedet.

Frihandelsavtalen tok til å gjelde 1. september i fjor. Den norske regjeringen regner med at særlig importen av roser fra Colombia vil øke.

Norsk bistand For de colombianske blomsterprodusentene er den norske avtalen ytterligere et skritt i riktig retning.

Landet har i årtier vært preget av indre uro.

Norske myndigheter har de siste åra spilt en sentral rolle i fredsforhandlingene mellom den colombianske regjeringen av den tidligere så beryktede FARC-geriljaen.

Avskårne blomster utgjør 4,2 prosent av Colombias jordbruksproduksjon.

Bortimot 200 000 mennesker er direkte og indirekte sysselsatt i industrien, de fleste er kvinner.

KJEMPEBUKETT: Med favnen full av fargerike blomster, viser Paola A. Aranguren rundt i de enorme drivhusene til Flores Funza utenfor den colombianske hovedstaden Bogota. Foto: EIVIND PEDERSEN
KJEMPEBUKETT: Med favnen full av fargerike blomster, viser Paola A. Aranguren rundt i de enorme drivhusene til Flores Funza utenfor den colombianske hovedstaden Bogota. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Mens USA er største marked, er utgjør det europeiske markedet cirka 10 prosent.

FARGERIKT:  Tusenvis av fargerike blomster blir hver dag høstet i garneriet hos Flores Funza i Colombia. Noen av dem havner i Norge. Foto: EIVIND PEDERSEN
FARGERIKT: Tusenvis av fargerike blomster blir hver dag høstet i garneriet hos Flores Funza i Colombia. Noen av dem havner i Norge. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

FAKTA OM COLOMBIA:

• Republikk i det nordvestlige hjørnet av Sør-Amerika.

• Colombia er oppkalt etter oppdageren Christofer Colombus.

• Grenser mot: Ecuador, Peru, Brasil, Venezuela og Panama.

• Kystlinje mot Det karibiske Hav og Stillehavet.

• Hovedstad: Bogota

• Offisielt språk: Spansk

• Store religioner: Kotolikker og kristne

• Valuta: 1 peso = 100 centavos - 1000 peso = ca. 3,15 NOK

• Landareal: 1 109 500 km²

• Totalareal: 1 141 748 km²

• Innbyggere (2013): 48 321 405

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer