GAVETIPS: Kjøp inn smågaver for et helt år av gangen. Foto: Produsentene
GAVETIPS: Kjøp inn smågaver for et helt år av gangen. Foto: ProdusenteneVis mer

27 bursdagsgaver til under hundrelappen

Slik unngår du at gaver til andres barn blir et pengesluk.

Nordmenn bruker nesten 50 millioner kroner på gaver årlig, viser en undersøkelse som Synovate har foretatt for Nordea. De fleste gavekronene triller inn på barnerommet - nesten 15 milliarder går med til barnebursdager hvert år.

4 av 10 nordmenn ville heller lånt penger enn å komme uten gave til bursdag.

Spar på gavene Vil du unngå å bruke for mye penger på barnebursdagsgaver? Sjekk gavetipsene i bildeserien over.

Billigbutikker som Nille har ofte et godt utvalg av tegnesaker og andre småleker til under 100-lappen. Clas Ohlson og Coop Obs er andre steder hvor du kan finne smågaver til en billig penge. Førstnevne har også en egen nettbutikk. Alternativt kan du raske med deg et variert utvalg av småtteri neste gang du er på Ikea.

Nettshopping er både enkelt og tidsbesparende. Googler du "bursdagsgaver" kan du komme over nettbutikker du ikke visste om fra før. Et annet tips er å kjøpe gaver for hele året når det er salg i januar.

Skaper et skille - For familier med flere barn er dette en reell utgiftspost - 12 prosent av befolkningen gir mer enn 11 bursdagsgaver i året til egne og andres barn. 3 prosent sier de gir over 20 bursdagsgaver, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea Bank.

Bursdager utenfor hjemmet Tallene i undersøkelsen er basert på svar fra 1165 nordmenn. Tilsvarende undersøkelse ble gjort i Sverige og Finland.

HELLO KITTY: Maling til t-skjorter kr 99, magnetdukke kr 99 og penal kr 89 fra Ellos. FOTO: Produsentene
TIL SMÅJENTER: Halskjede kr 39,50 fra H&M, hårstrikk kr 15 fra Helti100.no og vennekjeder kr 39,50 fra H&M. FOTO: Produsentene
UTELEK: Hoppestrikk kr 49 og hoppetau kr 55 fra Helti100.no. FOTO: Produsentene
SPILL OG MORO: Froskespill kr 49 og Findus kubespill kr 99 fra Ellos. FOTO: Produsentene
DINOSAUR: Samleviskelær ca kr 20, selvlysende øgle kr 59 og dinosaurleke kr 49 fra Akvariet i Bergen. Alle tre selges også andre steder. FOTO: Produsentene
KJÆLEDYR: Hundevalp kr 49 og kurv kr 49 fra Ikea. FOTO: Produsenten
FIGURER: Minigravemaskin kr 69 fra Clas Ohlson, kattefamilie kr 79 fra Ellos og grisebinge kr 99 fra Ellos. FOTO: Produsentene
PERLER: Perlesett Mummi kr 99 fra Ellos, perlesett Pippi kr 99 fra Ellos og boks med perler kr 49 fra Ikea. FOTO: Produsentene
TEGN I VEI: På Ikea får du veldig billige tegnesaker. Seks tusjer, kr 9. Tegne- og malepakke kr 49. FOTO: NB
TIL SMÅ KOKKER: Cornflakes i bolle med skje kr 89 fra Ellos, frokostbrett kr 69 fra Ikea og kjøkkenutstyr kr 99 fra Clas Ohlson. FOTO: Produsentene

Ifølge Waloe er bursdagsfestene på vei ut av huset. Flere legger feiringen til kino, lekeland og lignende. Barnebursdag kan derfor skape skille mellom dem som har god råd og dem som ikke har det.

Bli enige på foreldremøte - Undersøkelsen vår viser at gaveverdien ikke blir bestemt av lønningsposen. Familier med lav inntekt bruker relativt sett mer på gaver enn de med inntekt over gjennomsnittet. Med flere barn i husstanden og ditto barnebursdager er det ingen tvil om at utgifter til gaver merkes på husholdningsbudsjettet, særlig for dem som faller innenfor noen av disse gruppene, sier Waloe.

- Foreldre bør være på vakt slik at ikke noen ekskluderes fordi de ikke har råd, og bli gjerne enige om gavenivået på foreldremøtet i barnehagen eller på skolen.

Les også:
Gavetips til dåp og navnedag
Hva skal en bursdagsgave koste?
Dette bør du betale barnevakten
Slik lærer du barnet å takke for gavene

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.