30 apper ungene digger

Disse kan selv toåringer ha glede av.

TIDSFORDRIV: En morsom app kan få 2-åringen til å sitte stille ganske lenge. Bare det er god nok grunn til å investere i en iPad... FOTO: Linn Hanssen
TIDSFORDRIV: En morsom app kan få 2-åringen til å sitte stille ganske lenge. Bare det er god nok grunn til å investere i en iPad... FOTO: Linn HanssenVis mer

Slaget er tapt. Bleiebarna har kapret både smarttelefonene og iPaden.

Da er det på plass med noen tips om hva du kan tilby dem av spill, ebøker og tegneprogrammer som ikke krever verken leseferdigheter eller engelskkunnskaper.

Som å åpne en dør Hovedgrunnen til at de minste har fått sansen for de dyre leketøyene er trolig at det er så enkelt å navigere på en touchskjerm.

Ifølge Anders Fagerjord, medieforsker ved Universitetet i Oslo, er det ikke sikkert det å bla seg fram og tilbake på en iPhone er vanskeligere enn å forstå hvordan et dørhåndtak fungerer.

Ny teknologi for voksne Når vi voksne blir så fascinert av at 2-åringer briljerer på smarttelefoner, er det fordi denne teknologien er nokså ny for oss også.

- Det betyr ikke at de mestrer noe veldig kompleks, mener Fagerfjord.

Foreldrekontroll Per Kristian Bjørkeng er journalist i Aftenposten og forfatter av boka Nettkidsa, som handler om barns digitale verden, og hvordan foreldrene kan veilede dem gjennom den.

- Jeg tror det er viktig er foreldre blir klar over hvilke muligheter som finnes av foreldrekontroll, sier Bjørkeng.

Passord er kjekt Selv på en iPod Touch, som er alle skolebarns favoritt for tida, kan du lage passord som begrenser avkommets bruk av nettleser og You Tube.

- Sørg for at barnet ikke har tilgang til dette passordet eller passordet som brukes for å kjøpe nye app-er, sier Bjørkeng, som selv er pappa til ei jente på 15 måneder og innehaver av flere "iDingser".

Enorm tiltrekningskraft Datteren Kristina kan fint bruke et kvarter foran skjermen om hun får servert en app som er spennende nok, altså mye lengre tid enn hun klarer å bruke på andre leker.

- Den største utfordringen med så små barn er å ta dingsen fra henne. Tiltrekningskraften er så enorm. Dersom barnet er gammelt nok til å forstå det, kan du bruke en nedtellingsmetode før du napper den ut av hånda. Det holder ikke å bare si "snart må du slutte å spille".

Tre favoritter Kristinas pappa har tre favoritter blant småbarnsapp-ene:

1. Sound touch har allerede har rukket å bli en klassiker.

Den er veldig pedagogisk og fungerer som en bildebok. Barnet trykker på en figur og hører hvilken lyd dyret/kjøretøyet/instrumentet/tingen lager. Det kommer også opp et fotografi av tingen, og hver ting inneholder fire ulike fotografier og lyder, så det vil ta lang tid før barnet går lei. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster kr 17. Finnes også i en forenklet gratisversjon. Dersom du også sier navnet på dyret eller tingen barnet trykker på, vil barnet straks lære hvilke ord, lyder og bilder som hører sammen.

2. Alpha Baby kan lære barnet både det ene og det andre.

Trykker du på skjermen dukker det opp bokstaver og tall. Disse blir uttalt på engelsk, men du har muligheten til å lese inn selv på norsk. Du kan også legge inn bilder av mennesker og ting som barnet kjenner og lese inn navnene på disse. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster ca. kr 6. Finnes også i en forenklet gratisversjon.

3. Confetti er et slags tegneprogram med en vri.

Tegningen din vil bevege seg rundt på skjermen når den er ferdig. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster ca. kr 6.

Sørger du for å ha et lite utvalg av barnevennlige applikasjoner på telefon og lesebrett, er sjansen stor for at både langdryge flyturer og restaurantbesøk går som en lek.

Her er noen andre forslag:

Elektroniske bøker 4. Dyr

Fungerer som en vanlig pekebok. Barna hører et dyr og skal peke å bildet som hører til. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster kr 11.

5. Ord

Fungerer som en vanlig pekebok. Barna hører et ord og skal peke å bildet som hører til. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster kr 11.

6. På eventyr med Jens & Jonas

Ebok som kanskje passer best for litt eldre barn. Den fungerer til tider litt som et dataspill, og man må bla selv, men en 3-åring kan muligens beherske den. Har fått veldig gode kritikker. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster kr 11.

7. Tassen

Den velkjente klaffeboka om Tassen i elektronisk utgave. Den er engelskspråklig, men det hindrer ikke norske småtasser i å ha glede av den. Passer til iPad. Koster ca. kr. 28.

8. Tambar er et troll

En av flere ebøker om det søte trollet Tambar. De er egentlig beregnet på litt eldre barn, men appene fungerer bra for småbarn også. Du kan nemlig velge å la boka bla av seg selv, samtidig som forfatteren leser høyt. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster ca. kr 40.

Tips: Flere norske bildebøker, for eksempel Karsten + Petra, finnes som såkalte "levende bøker", altså er bildebøker på skjerm. Her er det skapt liv i illustrasjonene, lagt til en fortellerstemme, lydeffekter og bakgrunnsmusikk. Bøkene gis ut på dvd, men du kan også laste den ned til telefonen din den ned til mobiltelefon eller lesebrett.

Morsomme dyr 9. Dyrene på gården

Morsomt for de aller minste. Trykk på dyret, så hører du hvilken lyd dyret lager. Trykk på navnet til dyret, så vil du høre en norsk stemme uttale navnet. Inneholder foreløpig bare 11 dyr. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster kr 6.

10. Farm Fun

En morsom gratisapp med dyrebilder og dyrelyder. Passer til Android.

11. Animal Sounds

Nok en gratisapp med bilder av 25 dyr og dyrelyder. Passer til Android.

12. Farm piano

Spill "piano" og hør en gris, ku, and eller sau synge tonene du lager. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Gratis.

13. Barnyard Buddies

Et interaktivt spill med dyr som popper fram fra ulike steder på gården. Trykk for å finne ut hvem som er i låven, og hvem som gjemmer seg andre steder på gården. Passer til Android. Koster ca. kr 7.

14. Farm sounds

Enkel app med bilder av gårdsdyr som lager lyder. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster ca. kr 6.

Tegn og fargelegg 15. Drawing Pad

Omfattende tegneprogram med et stort utvalg av bakgrunner og figurer, i tillegg til vanlige tegne- og fargefunksjoner. Kan brukes på iPad. Koster ca. kr 7.

16. Elias Tegn og Mal

La barna tegne og fargelegge Elias, Duppe, Sjarke, Arthur, Kruse, Tråle, Polardronninga, Senior, Junior, Pedro og Bella Gonzales. Kan brukes på iPhone, iPod touch and iPad. Koster kr 6.

17. Color me

I dette programmet kan barna fargelegge figurer ved å først velge en farge og så trykke på den figuren de ønsker å fargelegge. Kan brukes på iPhone, iPod touch og iPad. Koster ca. kr 12.

18. AnDrawing

Gratis tegneprogram med svært mange funksjoner som både barn og voksne kan ha glede av. Passer til Android.

19. Toddler lock

Gratisapp som både underholder smårollingen og hindrer samme smårolling å drive med andre funksjoner på telefonen din. Fungerer som en slags tegneprogram med farger, former og lyder. Passer til Android.

Diverse 20. Bubbles

Enkel og gratis app som kan underholde de aller minste. "Blås" bobler ved å dra fingeren over skjermen. Deretter sprekker du boblen med å trykke på den. Passer til Android.

21. Talking Tom Cat

Tom er en gratis katt som gjentar alt du sier og responderer når du tar på ulike deler av kroppen hans. Morsomt for barn i alle aldre. Kan brukes på både Android, iPhone, iPod touch and iPad. Finnes også i en versjon som koster noen få kroner.

22. Talking Baby Hippo

En variant av den snakkende katten, bare at dette er en snakkende flodhest. Du kan kile den, mate den, gi den smokk og få den til å blåse en ballong. Kan brukes på både Android, iPhone, iPod touch and iPad. Koster ca. kr 6.

23. My Very First App

En barneapp med tegninger tegnet av samme mann som står bak den berømte Larven aldri mett. Spillet består av tre nivåer: Lett er for barn fra 1 til 3 år. Medium er for barn over 2 år, og vanskelig er for barn over 3. Kan brukes på iPhone, iPod touch and iPad. Koster ca. kr 11.

24. Ladybird Baby Touch: Peekaboo

Trykk på skjermen og morsomme figurer i friske farger dukker opp. Velg mellom ulike temaer, som hav, gårdsliv, ville dyr og kjøretøy. Veldig gøy for de aller minste. Kan brukes på iPhone, iPod touch and iPad. Koster ca. kr. 11. Koster ca. kr 16.

25. Smart Mini Kids: SuperSmash

Enkelt gratisspill som går ut på å trykke så fort som mulig på de små dyrene som dukker opp på skjermen. Passer til Android.

26. Peck Peck

Superenkelt og morsomt gratisspill for de aller minste. Knekk eggene som dukker opp på skjermen for å finne ut hvilket dyr som skjuler seg inni. Passer til Android.

27. Trygg Trafikk

Denne er gratis og inneholder fire spill som lærer barna om trafikksikkerhet. Egner seg for barn fra 3-4 år og oppover. Kan brukes på iPhone, iPod touch and iPad.

28. Elias Aktiviteter

Elias aktiviteter er ni ulike puslespill, småspill og aktiviteter for de minste. Flere av spillene kan være litt vanskelige for de minste, men det kan være verdt å prøve. Kan brukes på iPhone, iPod touch and iPad. Koster kr 11.

29. iLoveFireworks

Lag fyrverkeri med 3D-grafikk og ekte lyd ved hjelp av noen enkle trykk på skjermen. Kan brukes på iPhone, iPod touch and iPad. Koster kr 6. Finnes også i en forenklet gratisversjon.

30. Tozzle Lite

Inneholder i alt 35 enkle puslespill som toåringen fint kan klare. Når puslespillet er fullført kan barnet trykke på figurene for å høre hvilke lyder de lager. Kan brukes på iPhone, iPod touch and iPad. Koster kr 11. Finnes også i en forenklet gratisversjon.

Har du noen gode forslag? Kom med dem!

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

MAMMAS TELEFON: Også Android har et utvalg av morsomme app-er for småbarn. FOTO: Linn Hanssen
MAMMAS TELEFON: Også Android har et utvalg av morsomme app-er for småbarn. FOTO: Linn Hanssen Vis mer
NÅ TIL DAGS: Du trenger ikke ark for å tegne, bare en dings til flere tusen kroner. FOTO: Linn Hanssen
NÅ TIL DAGS: Du trenger ikke ark for å tegne, bare en dings til flere tusen kroner. FOTO: Linn Hanssen Vis mer
DYRELYDER: Bondegårdsdyr er alltid en slager blant småbarn. Dette spillet heter Tozzle. FOTO: Linn Hanssen
DYRELYDER: Bondegårdsdyr er alltid en slager blant småbarn. Dette spillet heter Tozzle. FOTO: Linn Hanssen Vis mer
TEGN PÅ ET BRETT: Tegneprogrammet Drawing Pad har mange muligheter.
TEGN PÅ ET BRETT: Tegneprogrammet Drawing Pad har mange muligheter. Vis mer
SNAKKENDE DYR: Talking Tom Cat og Talking Baby Hippo etterligner det du sier til dem.
SNAKKENDE DYR: Talking Tom Cat og Talking Baby Hippo etterligner det du sier til dem. Vis mer
BOK PÅ IPAD: Tambar er et troll. ILLUSTRASJON: Lisa Aisato
BOK PÅ IPAD: Tambar er et troll. ILLUSTRASJON: Lisa Aisato Vis mer
INTUITIVT: En 2-åring klarer lett å navigere på en iPad. FOTO: Linn Hanssen
INTUITIVT: En 2-åring klarer lett å navigere på en iPad. FOTO: Linn Hanssen Vis mer