30-åringer søker rynkehjelp

Stadig flere unge kvinner, helt ned i slutten av 20-årene, glatter nå ut rynkene med injeksjoner.

FØLER SEG TRYGG: Marianne Hverven (33) både bruker Restylane og gir råd til jenter som ønsker behandling ved Oslo Hudpleieklinikk. Her får hun en injeksjon av sykepleier Britta Fossland Goldsack. — Jeg er trygg på behandlingen, og velger Restylane fordi det er den best dokumenterte og mest brukte filleren på markedet, sier hun.

Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FØLER SEG TRYGG: Marianne Hverven (33) både bruker Restylane og gir råd til jenter som ønsker behandling ved Oslo Hudpleieklinikk. Her får hun en injeksjon av sykepleier Britta Fossland Goldsack. — Jeg er trygg på behandlingen, og velger Restylane fordi det er den best dokumenterte og mest brukte filleren på markedet, sier hun. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

- Vi har firedoblet kapasiteten fra 2009 til 2010. Før måtte man legge seg under kniven for å bli kvitt rynker. Nå kan man gjøre mye på en ettermiddag sier Anne Berit Eide, daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk.

Også andre klinikker melder samme type utvikling. Kundene blir stadig flere og yngre. Leverandøren av vevfilleren Restylane melder om en mangedobling på få år.

- Vi har bare sett begynnelsen på dette

, sier Helge Einar Roald, leder av Norsk forening for estetisk plastikkirurgi og plastikkirurg ved Colosseumklinikken.

- Vi har veldig mange pasienter i slutten av 20-årene og tidlig i 30-årene som får satt Botox, sier Roald.

20-åringer
En undersøkelse fra American Society of Plastic Surgeons viser Botox som mest populært i 2010, foran vevfillere. Fettinjeksjoner økte med 14 prosent.

- De amerikanske tallene speiler situasjonen i Norge. Det er mindre etterspørsel etter tradisjonell ansiktskirurgi som ansikts- og panneløft, mens Botox og Restylane er på full fart fremover, sier Roald.

I 2010 ble det omsatt Botox for 13,1 millioner kroner i Norge, mot 9,1 millioner i 2009. Men dette omfatter også medikamentell bruk. Bare en liten del går til rynker.

Q-med, leverandør av Restylane, forteller om en tredobling i salgstallene siden 2006.

- En normalisering
Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis i psykologi ved UiO, har tidligere fulgt kvinner som velger kosmetisk kirurgi. Hun tror motivasjonen er annerledes for de som velger ikke-kirurgisk kosmetisk behandling.

- Det handler om at teknologien er tilgjengelig, at folk har råd til det, og normalisering av bruken. Mange ser at en i vennegjengen bruker det, ser at det ser bra ut, og ser at det ikke er farlig. Det blir nesten som å gå til frisøren for å føle seg litt freshere, sier Kvalem.

Mulige bivirkninger
Med alle typer rynkebehandling kan det også ende med et annet resultat enn ventet.

- Botox er et reseptbelagt legemiddel i motsetning til fillere. Botox satt galt kan gi lammelser i feil ansiktsmuskler og skjevt ansikt i noen måneder. Uansett er det en risiko når man stikker nåler i ansiktet på pasienter, men det handler om å kombinere solid anatomikunnskap med bruk av riktig utstyr for å minimere denne risikoen. Så langt har vi ikke sett noe dokumentasjon på at det er noen skadelige langtidseffekter av behandlingene, sier Eystein Hauge, medisinsk direktør i Teres Medical Group, som omfatter Colosseumklinikken og Nobel Clinic.

Han viser til at det fremdeles er faglig uenighet om hvorvidt Botox kan skape varig svekkelse i musklene, men vurderer at det ikke er noen fare med normale doser og tilstrekkelig intervall mellom behandlingene.

Det er også rapportert at Botox kan føre til nye rynker andre steder i ansiktet.

Roald har personlig ikke sett mye av såkalte kompensatoriske rynker.

- Men du lammer jo bare en muskel med Botox, ikke følelseslivet. Med andre ord vil pasienten fortsatt bruke den aktive ansiktsmuskulaturen til å uttrykke sin mimikk. Det er derfor ikke unaturlig at man får andre rynker, sier han.

Få retningslinjer
I Norge er det ingen retningslinjer for hvem som kan tilby ikke-kirurgisk kosmetisk behandling. Roald etterlyser dette.

- Mange behandlinger, som Botox eller Restylane, krever ikke spesialister. Men det er en klar fordel å bruke helsepersonell med spesiell interesse for og utdannelse innen det aktuelle området. Når man bruker redskaper som kan danne stygge arr, som laser, må man sørge for at personalet kjenner apparaturen og kan behandle eventuelle komplikasjoner, sier Roald.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) opplyser at de har gitt medhold i to klager på rynkebehandling.

NPE har per i dag 13 saker om rynkebehandling til vurdering.


—Bedre å rette opp med en gang Marianne Hverven (33) mener ikke det er tidlig at hun tar Restylane for å motvirke aldring. Hun har siden i fjor høst hatt en behandling for å glatte ut huden i ansiktet, og prøver nå ut Restylane Vital som skal gjøre huden mer elastisk.

—Du kan se det som at du tar ekstra vare på deg selv en gang i året, og får et resultat som du ser med en gang. Hvis man ser noe man har lyst til å gjøre noe med, er det bedre å rette på det med en gang så det ikke blir et større problem, sier Hverven, som også jobber som konsulent ved Oslo Hudpleieklinikk.

Sykepleier Britta Fossland Goldsack merker de unge får mer fokus på hudbehandling, men at alle kundene i større grad ønsker seg et naturlig resultat.

—Det er noen kunder jeg ikke behandler, og jeg ønsker ikke å gjøre noe som ser unormalt ut. Jeg prøver å tone det ned hvis det kommer unge ned i 20-årene som har oppfatninger om seg selv som er ute av proporsjoner, sier hun.