Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Passalarm:

34 401 pass borte i fjor - nå har politiet fått nok

Tyveri eller bare slurv? Da kan utenlandsferien din stå i fare

Haugevis av pass: 34 401 norske pass kom på avveie i fjor. Mange av dem ble misbrukt av andre. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Haugevis av pass: 34 401 norske pass kom på avveie i fjor. Mange av dem ble misbrukt av andre. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 34 401 norske pass meldt stjålet eller mistet i løpet av fjoråret. Nå slår politiet pass-alarm.

- Dette antallet mener vi er altfor høyt. Og det er svært bekymringsfull, sier seksjonssjef i ID-seksjonen i Politidirektoratet, John Kristian Thoresen.

Nektes nytt pass

Etter at 33 920 nordmenn meldte passet sitt tapt eller stjålet i 2016 ble det sendt ut bekymringsmelding fra Politidirektoratene. De håpet på bedring.
I stedet steg antallet med nærmere 500 i løpet av 2017.
Og nå strammer politiet grepet. Det er nemlig ikke en selvfølge at du får nytt pass når du melder det forrige mistet eller stjålet.

Nå vurderer også Kanariøyene å innføre turistskatt

- Det skjer iblant at de rett og slett ikke får nødpass eller nytt pass. Dette skjer dersom man har mistet pass flere ganger på kort tid. Mye tyder på at mange er blitt for sløve når det gjelder oppbevaring av passet sitt, sier Thoresen.

- Mange melder passet tapt etter flytting?

- Det bør gjøres nærmere undersøkelser knyttet til forklaringen som gis i forbindelse med tap av pass. Politidirektoratet har sett eksempel på at et pass som er brukt av andre enn innehaveren er meldt tapt kort tid etter at misbruket er blitt avdekket, og at det ved tapsmeldingen er forklart at passet er kommet bort under flytting.

- Ved kontroll i folkeregisteret fant man at flyttingen hadde skjedd flere måneder før tapet ble meldt. Slike forhold gir grunnlag for å vurdere passnektelse eller tilbakekall av pass grunnet misbruk av dette, sier John Kristian Thoresen.

Nei til nytt pass: Har du mistet passet ditt - igjen? Da er det ingen selvfølge at du får nytt med en gang.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Nei til nytt pass: Har du mistet passet ditt - igjen? Da er det ingen selvfølge at du får nytt med en gang.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette kan skje

- Hva skal til for at jeg ikke får nytt pass?

- Dersom det etter tidligere tapsmeldinger er innvilget pass med begrenset gyldighetstid, og dette passet også meldes tapt, bør ny søknad om pass ikke innvilges før det er gått minst tre år.

- Dersom passet er misbrukt, bør det ikke utstedes nytt pass før det er gått minst fem år fra det tidspunktet misbruket fant sted, sier John Kristian Thoresen.

Antall utstedte nødpass økte med over 3000 i 2017.

Politiet er bekymret over utviklingen.

​ - Husk at et nødpass kun er gyldig for en kort periode, og for den aktuelle reisen. Deretter skal nødpasset leveres inn og man kan søke om nytt, ordinært pass, forteller John Kristian Thoresen.

- Hvis du har fått nytt pass og allikevel finner igjen det forrige så må du ikke ta i bruk det gamle igjen. Dette passet er nå gjort ugyldig, og det vil bli avdekket i passkontrollen.

- Det gamle passet skal innleveres til makulering, opplyser Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Verdipapir

- Dessverre ser vi at folk ikke behandler passet som et verdidokument. Vi oppfordrer alle til å oppbevare passet som nettopp det det er, et verdidokument. Du bør oppbevare det på samme måte som du oppbevarer penger, sier Thoresen.

Det finnes ingen nasjonal statistikk over antall vedtak om passnektelse da disse blir lagret i arkivsystemet i det enkelte politidistrikt.

- Norske utenriksstasjoner utsteder i enkelte tilfeller et hjemreisedokument i stedet for nødpass. Hvor mange slike pass blir utstedt hvert år?

- Politidirektoratet har ikke oversikt over hvor mange slike dokumenter som utstedes hvert år, forteller John Kristian Thoresen.

Vær smart - tenk sommerferie

- Erfaringsmessig vil etterspørselen etter nødpass øke i sommersesongen. Det er et mål å holde antall utstedte nødpass så lavt som mulig. Nødpass kan utstedes til personer som på grunn av nært forestående reise ikke kan avvente utstedelse av et ordinært pass.

- Men vi oppfordrer derfor publikum til å undersøke utløpstida på sine pass og være ute i god tid med å bestille time for å søke om nytt pass, avslutter seksjonssjef John Kristian Thoresen i Politidirektoratet. ​

Les mer: Passet ditt kan være ugyldig lenge før utløpsdatoen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!