Passalarm:

34 401 pass borte i fjor - nå har politiet fått nok

Tyveri eller bare slurv? Da kan utenlandsferien din stå i fare

Haugevis av pass: 34 401 norske pass kom på avveie i fjor. Mange av dem ble misbrukt av andre. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Haugevis av pass: 34 401 norske pass kom på avveie i fjor. Mange av dem ble misbrukt av andre. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 34 401 norske pass meldt stjålet eller mistet i løpet av fjoråret. Nå slår politiet pass-alarm.

- Dette antallet mener vi er altfor høyt. Og det er svært bekymringsfull, sier seksjonssjef i ID-seksjonen i Politidirektoratet, John Kristian Thoresen.

Nektes nytt pass

Etter at 33 920 nordmenn meldte passet sitt tapt eller stjålet i 2016 ble det sendt ut bekymringsmelding fra Politidirektoratene. De håpet på bedring.I stedet steg antallet med nærmere 500 i løpet av 2017.Og nå strammer politiet grepet. Det er nemlig ikke en selvfølge at du får nytt pass når du melder det forrige mistet eller stjålet.

Nå vurderer også Kanariøyene å innføre turistskatt

- Det skjer iblant at de rett og slett ikke får nødpass eller nytt pass. Dette skjer dersom man har mistet pass flere ganger på kort tid. Mye tyder på at mange er blitt for sløve når det gjelder oppbevaring av passet sitt, sier Thoresen.

- Mange melder passet tapt etter flytting?

- Det bør gjøres nærmere undersøkelser knyttet til forklaringen som gis i forbindelse med tap av pass. Politidirektoratet har sett eksempel på at et pass som er brukt av andre enn innehaveren er meldt tapt kort tid etter at misbruket er blitt avdekket, og at det ved tapsmeldingen er forklart at passet er kommet bort under flytting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer