MINIMALISME OG MINI STØRRELSE: Femti- og sekstitallets enkle hytter var en av inspirasjonskildene til arkitekt  Marianne Borges Woody-konsept. Her står effektiv plassutnyttelse i høysetet. Her en 35 kvm Woody-hytte i Drøbak for familien Wester. FOTO: Ivan Brodey
MINIMALISME OG MINI STØRRELSE: Femti- og sekstitallets enkle hytter var en av inspirasjonskildene til arkitekt Marianne Borges Woody-konsept. Her står effektiv plassutnyttelse i høysetet. Her en 35 kvm Woody-hytte i Drøbak for familien Wester. FOTO: Ivan BrodeyVis mer

35 kvadratmeter hytte som rommer alt du trenger

Har både stue, spiserom, kjøkken, peis, hems, dusj og do.


Arkitekt Marianne Borges originale hyttekonsept Woody slår et slag for det enkle, men komfortable hyttelivet.

Med støtte fra Innovasjon Norge har hun tegnet tre arealeffektive hytter; en minimodell på 20 kvadratmeter, en annen på 35 kvadratmeter, og den største på 48 kvadratmeter.

Over samme lest - Jeg baserte alle hyttevariantene på det samme romlige konsept, sier arkitekt Borge til bonytt.no.

Hun forteller at dette skal bli en folkehytte, spesielt for småbarnsfamilier som ikke vil bruke mer enn mellom en og to millioner på en hytte, og som verdsetter miljø og moderne design, sier hun.

- Jeg er selv oppvokst med enkle hytter, og jeg tror ikke vi blir lykkeligere med enorme hyttepalasser. Woody er back to basic.

Drøbak-hytta var prøveklut Bakgrunnen for Marianne Borges Woody-prosjektet var for øvrig at hennes faste snekker Hakon Wester i Mester Wester for noen år siden spurte om hun ikke kunne tegne en hytte i Drøbak til familien.

Og den skulle inneholde absolutt alt; stue, spiserom, kjøkken, peis, hems, dusj og do på beskjedne 35 kvm.

- Selv om denne hytta er liten, har den mange kvaliteter som innebygd utedusj. Det er helt fantasisk å kunne stå ute under tak å dusje i varmt vann, sier Wester.

Matsjer femtitalls-stilen i området I tillegg ville byggherren at hytta skulle harmonere med de de enkle femti- og sekstitallshyttene i området den nye hytta skulle settes opp.

Den nøkterne sekstitallstilen gjenfødes - Jeg synes absolutt den knappe og presise materialbruken i Woody-hyttene gir en gjenklang, et ekko fra den nøkterne hyttestilen fra sekstitallet, sier stilhistoriker Kaare Stang.

EFFEKTIVT:- Jeg liker å arbeide med minimalistiske bygninger, hytter og hus som stiller høye krav til arealeffektivitet, sier arkitekt Marianne Borge. I Woody-hyttene ligger luksusen i at du får du får en komplett hytte.  FOTO: Ivan Brodey
EFFEKTIVT:- Jeg liker å arbeide med minimalistiske bygninger, hytter og hus som stiller høye krav til arealeffektivitet, sier arkitekt Marianne Borge. I Woody-hyttene ligger luksusen i at du får du får en komplett hytte. FOTO: Ivan Brodey Vis mer

- Og måten vinduene er plassert på gjør at disse hyttene virker større enn de egentlig er, utdyper eksperten.

En sympatisk hyttetrend - Ellers er dette prosjektet sympatisk sett i lys av utfordringene vi har med hensyn til engeri- og ressurssituasjonen. Det er jo blitt stadig vanligere at folk bygger seg hytter som mer og mer likner en bolig nummer to, kommenterer Stang.

Woody utvandrer til Vestlandet - Jeg får flere forespørsler om Woody-konseptet daglig, sier Marianne Borge og viser til et prosjekt utenfor Bergen der en utbygger i Fitjar har satt opp en hytte, og han legger til rette for flere.

- Det er flere grunner til jeg falt for Woody-hytta, sier Johs. Sandvik i Steingard As i Fitjar. For det første er den liten, og for det annet har den treverk både inne og utvendig. I tillegg likte jeg designet og bruken av bjørkefiner i interiøret. Dette er et delikat materiale som spiller fint opp mot den store peisen.

Ikke rimelig, men et smykkeskrin - Ettersom hytta baseres på skreddersøm er den ingen rimelig modell pr. kvadratmeter. Dette tar den igjen ved designmessig å være som et smykkeskrin, mener Sandvik.

- Det går ikke an å bare kopiere gammel historie. Det blir for kjedelig.

Borge har også en Woody Villmark på tegnebordet. Der dekker kombinasjonen gass og solceller energibehovet i hytta.

Forventet serieproduksjon Arkitekten har vært i kontakt med flere ferdighusprodusenter om seriefremstilling av disse hyttene som flatpakkete elementer. Denne delen av prosjektet har ikke funnet den riktige sambeidspartner ennå.

Løsningen er blitt å selge Woody som en designmappe med tekniske tegninger, og så kan lokale snekkere sette opp bygningen.

Liten hytte med store kvaliteter - Den ekstra høyden på hytta på 35 kvm gjør det mulig å lage spennede innredningsløsninger, og ikke minst hovedrommet med dobbelt takhøyde er et blikkfang, mener arkitekten.

En stor peisvegg med ildrom i kleberstein fungerer som romdeler mellom stue, kjøkken og soverom. Soverommet har skyvedør mot kjøkkenet. Takhøyden inviterte også til å lage en luftig hems rett over peisblokken.

Og prisen? - Målet er at prisen hytta på 35 kvadratmeter, komplett utrustet, blir mellom 1 og 1,3 millioner kroner, sier arkitekten.

FUNKSJONELT ALLROM: Bak store glassvinduer er allrommet, med peis og trapp opp til hemsen.  FOTO: Ivan Brodey
FUNKSJONELT ALLROM: Bak store glassvinduer er allrommet, med peis og trapp opp til hemsen. FOTO: Ivan Brodey Vis mer

Denne prisen vil avhenge både av etterspørselen, hvordan hytta ligger i terrenget og typen fundamentering som ønskes.

Det er detaljene som gir lukusfølelse - I korthet er det den spesielle arkitekturen og gjennomtegnete rom og detaljer som er luksusen i hyttene mine.

- Jeg ser også for meg at man kjøper flere modeller og setter dem sammen, for eksempel i vinkel til et lite tun, avslutter Marianne Borge.

Andre, arkitektoniske alternativer Andre alternativer i samme, moderne gate er for øvrig Blåtannhytta signert arkitektkontoret Narud Stokke Wiig for Vikinghytter, minihytta Enkeltrum av industridesigner Claes Grönwall og Tuddal-modellen på 38 kvm fra Drammens Hus og Hytter.

Andre norske arkitekter som Kim Skaara og Jarmund& Vigsnæs har også tegnet nøkterne, plasseffektive hytter. Modellene til industridesigner Ole Petter Wullum for Rindalshytter peker også i samme retning.


Les mer:
Norges kuleste skihytte
Råere badstuer skal du lete lenger etter
Se over 1000 inspirerende interiørbilder
Tåkelegger huset for å skjule seg for naboen
Derfor skal du la edderkoppen leve

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

KNOPPSKYTING: Dette er hytte nummer to som er bygget etter Woody-pinsippet. Den har innvendig bad. Taket er kledd med sinkplater. De skal vare i sytti år.  FOTO: Johs. Sandvik
KNOPPSKYTING: Dette er hytte nummer to som er bygget etter Woody-pinsippet. Den har innvendig bad. Taket er kledd med sinkplater. De skal vare i sytti år. FOTO: Johs. Sandvik Vis mer
DETAJENE TELLER: Det er høy presisjon i den skreddersydde innredningen, gulvet og veggkledningen. Stuen er helkledd med bjørkeplater.  FOTO: Ivan Brodey
DETAJENE TELLER: Det er høy presisjon i den skreddersydde innredningen, gulvet og veggkledningen. Stuen er helkledd med bjørkeplater. FOTO: Ivan Brodey Vis mer
MILJØVENNLIG: Drøbak-hytta svever nærmest over terrenget. Her har de ranke furutrærne fått stå, og det er ikke sprengt på tomta. FOTO: Ivan Brodey
MILJØVENNLIG: Drøbak-hytta svever nærmest over terrenget. Her har de ranke furutrærne fått stå, og det er ikke sprengt på tomta. FOTO: Ivan Brodey Vis mer