<strong>UNDER TAK:</strong> Ved å heve taket litt, fikk Sofia plass til en ekstra etasje på toppen av den gamle garasjen. Foran inngangsdøra har hun også laget en fin uteplass. Foto: House of pictures
UNDER TAK: Ved å heve taket litt, fikk Sofia plass til en ekstra etasje på toppen av den gamle garasjen. Foran inngangsdøra har hun også laget en fin uteplass. Foto: House of pictures Vis mer

35 kvm drømmeleilighet på toppen av garasjen

På toppen av familiens gamle garasje lagde Sofia drømmeleiligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sofia Granath (35) er akkurat som Pippi: en suveren tingleter. Ting andre har kastet, får nytt liv i den lille leiligheten som ligger på toppen av garasjen på foreldrenes gård.

- Da jeg var liten, ville jeg bli arkeolog og gravde på tomta hjemme. Nå skjer de fleste utgravningene på loppemarkeder, sier Sofia.

Stormen kom med ideene Ideen til den lille boligen ble født like etter at stormen Gudrun i 2005 hadde herjet med eiendommen, som ligger i Ljungby i svenske Småland. I de enorme vindkastene knakk to store popler, som endte sitt liv på taket av garasjen. Da vinden endelig ga seg, sto bare veggene på garasjebygget tilbake.

- Stormen var jo nærmest en katastrofe for mange, men for meg kom det noe positivt ut av den. Når vi likevel måtte legge nytt tak på garasjen, hevet vi det litt. Slik ble det rom for en leilighet øverst, sier Sofia.

Siden Sofia jobbet og bodde i Ljungby, den nærmeste byen, ønsket hun seg en leilighet hun kunne bruke i helger og ferier. Det gjorde at hun kunne klare seg med badet som ligger i kjelleren i hovedhuset, bare noen få skritt unna. Dermed holdt det å bygge oppholdsrom, kjøkkenkrok og soverom. Mens Sofia sto for tegningene, tok faren og en kompis av ham selve byggejobben. Materialene hentet de fra egen skog, og alt ble kappet på gården. Da det ble tid for å innrede, fikk Sofia full uttelling for sin lidenskap for gjenbruk.

Vinduer fra misjonshus - Vinduene kommer fra et gammelt misjonshus, og døra fikk jeg i gave. Den passe skjeve, fine dobbeltdøra med glass fant jeg i en antikvitetsbutikk i nærheten, sier Sofia.

Dobbeltdøra ble plassert mellom stua og soverommet, mens vinduene ble satt inn i veggen mellom soverommet og kjøkkenhjørnet. Sammen med lyse vegger og hvitoljet gulv gjør det at leiligheten føles luftig. Selve innredningen er enkel og preget av at Sofia elsker å gå på tingjakt på bondegårder i distriktet.

Der finnes det som regel en skraphaug eller to, og for Sofia er rustne maskindeler, gammel ståltråd og blikkbokser små skatter.

- Det skal være skikkelig skrap med ekte rust! Jeg elsker den mørkebrune rusten som har angrepet overflaten skikkelig, og til og med spist opp litt av materialet. Nye rustbehandlinger er juks og gir ikke den ekte følelsen, sier Sofia.

Gull av gamle gjenstander Sofia forvandler det som i manges øyne er bare søppel, til både pyntegjenstander og kunstinstallasjoner. For eksempel har en gammel, rusten utelykt blitt gulvlampe, og lyspæra er skiftet ut med en lysslynge.

Nå har Sofia overtatt foreldrenes gård og flyttet inn i hovedhuset, så den lille leiligheten fungerer som gjestehus.

Sofia har fått maks ut av både plassen og pengene. Det eneste hun har kjøpt nytt, er seng, sofa og teppe.

Resten er en blanding av lopper og snodige funn fra søppeldynga. Av og til svinger Sofia malerpenselen over de gamle tingene. Andre ganger lar hun dem forbli slitte og skakke.

- Det er kontrastene som gjør det fint. Jeg kombinerer det røffe og lurvete med det lyse, rene og romantiske. På den måten blir det balanse i innredningen, sier Sofia.

Les også:
Doblet plassen - uten å bygge på
- Det var med skrekkblandet fryd jeg tok over
Triksene som lurer alle til å tro du har større plass
Se også Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig skrevet av Boligdrøm for Klikk.no. Les her.

<strong>STILLEBEN:</strong> Det gamle hagebordet fikk beholde sin patina, men Sofia har gitt det en real omgang med skurekosten. Glasset og lysestakene i fattigmannssølv er fine mot den slitte overflaten. Foto: House of pictures
STILLEBEN: Det gamle hagebordet fikk beholde sin patina, men Sofia har gitt det en real omgang med skurekosten. Glasset og lysestakene i fattigmannssølv er fine mot den slitte overflaten. Foto: House of pictures Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer