Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

350 000 nordmenn velger Gran Canaria og 100 000 Tenerife. Nesten ingen drar til La Palma, som bare kalles «Den vakre øya»

Er på mange måter spanjolenes svar på Sørlandet

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LA PALMA (Dagbladet): I Atlanterhavet ligger ei øy der du finner alt fra høye fjell til dype vulkankratre, lavasandstrender, bananplantasjer, vulkantunneler, ørkenlandskap og ikke-tropisk regnskog.

Tar du turen hit skjønner du raskt hvorfor den ofte kalles La Isla Bonita - «den vakre øya».

Ferieøy La Palma er på mange måter spanjolenes svar på Sørlandet. Det er hit mange spanjoler drar når de skal på ferie.

HAVBASSENG: Utenfor landsbyen San Andrés ligger havbassenget Charco Azul mellom klippene og Atlanterhavets bølger. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
LANDSBYKIRKE: Ta en titt på Iglesia de San Andrés, en av øyas første kirker, påbegynt i det 1500 århundrede. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
SAN ANDRÉS: Kjør motorvegen LP1 nordover fra Santa Cruz til øyas fineste landsby, og ta en lunsj på en av de to spisestedene på landsbytorget. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
LANDSBYMAT: Havfersk fisk og spansk omelett på kafeen i San Andrés. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
PUERTO NAOS: Kveldsvandring på stranda i Puerto Naos. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
PUERTO NAOS: Tandem paragliding i Puerto Naos, en ferieby og sportssenter med dykking og padling på sørvestsida av øya. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
NASJONALPARKEN: Vær tidlig ute om du vil kjøre inn til nasjonalparken Caldera de Taburiente. Ellers står taxiene klare for fotturistene ved nasjonalparksenteret i El Paso. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
FURUSKOG: Svartbrente stammer på de typiske Kanariøyfuruene, som er i stand til å klare seg gjennom skogsbranner. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
TAZACORTE: Et av de beste feriestedene på vestkysten av La Palma. Her er det ekte, sort lavasand, ikke sand fra Sahara eller Karibia som på noen av de andre Kanariøyene. Denne stranden er EU-godkjent med blått flagg. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
PÅ TOPPEN: Roque de los Muchachos er på hele 2426 meter over havet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
OBSERVATORIET: Ved Roque de los Muchachos ligger noen av de beste observatoriene på den nordlige halvkule. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
UTFORDRING: Terrengsykling byr på mange fine utfordringer. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
PÅ HØYDEN: På Rocque de los Muchachos venter de på matrester fra fotturistene. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
VAKKERT: Denne skogen på La Palma er en ukjent del av de vi kaller Syden. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
SANTA CRUZ DE LA PALMA: De typiske balkongene med hengene hager langs Avenida Maritima i La Palmas hovedby. Må ikke forveksles med Santa Cruz de Tenerife på naboøya. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
SANTA CRUZ: Midt i byen ligger marinemuseet med en kopi av Santa Ana, skipet til Christofer Columbus. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
STJERNEKIKKING: Det er satt opp 17 stjernekikkingspunkter langs veiene på La Palma. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
FRODIG: La Palma er en øy med mange forskjellige mikroklimaer, fuktig og frodig på østsida, og sol på toppene og på vestsida av øya. Foto: JACQUES HVISTENDAHL

Øya har ikke så mange strender som Tenerife og Gran Canaria, og vil derfor heller ikke bli et masseturistreisemål. Her foregår turismen i rolige former, og til spanske priser.

«Så heldige dere er som skal til La Palma», sier folk på Tenerife når de får høre at turen går videre til naboøya.

Fotturister Mens 350 000 nordmenn besøker Gran Canaria hver vinter, og 100 000 velger Tenerife, er det ikke mange nordmenn som har satt sine bein her.

Men bare 20 minutters flytur unna naboøya Tenerife, frister den nordvestligste av de sju store Kanariøyene med en annerledes sydenopplevelse.

Med godt merkede vandringsruter over hele øya, er La Palma et kjent reisemål for dem som liker å gå på egne bein.

Nasjonalparken Det nederlandske paret Eric og Susanne fra Utrech har derimot satt sine bein mange steder på La Palma.

Tidlig en søndag morgen er det spreke paret på vei inn til øyas største attraksjon, nasjonalparken Caldera del Taburiente.

Det er flere innganger til nasjonalparken, både i nord og i sør. Inngangen ved Nasjonalparksenteret i La Cumbrecita ligger hele 1278 meter over havet.

 SANTA CRUZ:  Kveldstemning i hovedbyen Santa Cruz de Tenerife som har 10 000 innbyggere. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
SANTA CRUZ: Kveldstemning i hovedbyen Santa Cruz de Tenerife som har 10 000 innbyggere. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Det gjelder å stå tidlig opp skal du få plass på parkeringen ved utsiktspunktet sju kilometer inne i parken hvor turstiene starter.

Velvillige drosjesjåfører står klare til å kjøre fotturistene opp, og de henter på bestilling. Mobildekningen er god, så de er lette å komme i kontakt med.

Turtips Ifølge det nederlandske paret er gode sko er det viktigste om du planlegger å gå tur her på øya. De er begge utstyrt med det beste som er å få kjøpt.

- Jeg har sett flere legge ut på fottur med sandaler og komme tilbake med blødende tær, forteller Susanne.

 LOKALFLY:  20 minutter tar flyturen fra flyplassen Tenerife Norte til øya La Palma. Flyet går tre ganger om dagen. Bestill i god tid, det er ofte idrettsarrangementer på de forskjellige kanariøyene. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
LOKALFLY: 20 minutter tar flyturen fra flyplassen Tenerife Norte til øya La Palma. Flyet går tre ganger om dagen. Bestill i god tid, det er ofte idrettsarrangementer på de forskjellige kanariøyene. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Og husk nok vann, minst halvannen liter hver, legger Eric til.

Det tredje tipset er å bruke solkrem også når det er overskyet:

- Vi ble solbrente i går, sier paret, før de legger ut på dagens vandring.

Til toppen Toppen av Roque de los Muchachos i nord strekker seg 2426 meter til værs. Til sammenlikning er Galdhøpiggen på 2469 meter.

 PUERTO NAOS:  Strandbar i den lille feriebyen Puerto Naos på sørvestsiden av øya. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
PUERTO NAOS: Strandbar i den lille feriebyen Puerto Naos på sørvestsiden av øya. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Her kan du kjøre helt opp og se rett ned i vulkankrateret, et halvsirkelformet krater med en diameter på åtte kilometer. 

Dette er også en enklere inngang til Nasjonalparken Caldera de Taburiente, men det er stjernehimmelen Roque de los Muchachos er berømt for.

75 prosent av alle nettene på La Palma er stjerneklare netter med lite lysforurensning. Det gjør øya til et av den nordligste halvkules beste steder for observasjon av verdensrommet og stjernene.

Her ligger også et av verdens største teleskoper, Gran Telescopia Canaria, og La Palma observatoriet som samarbeider med observatoriet på Teide på Tenerife.

De jobber naturlig nok mest om natta, og observatoriene er ikke åpne for publikum. Men du kan gå fritt omkring til klokka ni på kvelden når forskernes arbeidsnatt starter.

I dag strømmer turister fra hele verden til La Palma for å oppleve stjernenatta. Det arrangeres stjernekikkingsturer hver eneste skyfrie kveld, og det er bare å stille opp på avtalt møtested med gode sko og varme vinterklær, for det kan bli kjølig i høyden om natta.

UT PÅ TUR: Husk gode sko, er rådet fra Eric og Susanne fra Nederland. Paret går fottur på de mange stiene i nasjonalparken Caldera de Taburiente på La Palma. Turen starter ved utsiktspunktet La Cumbrecita. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
UT PÅ TUR: Husk gode sko, er rådet fra Eric og Susanne fra Nederland. Paret går fottur på de mange stiene i nasjonalparken Caldera de Taburiente på La Palma. Turen starter ved utsiktspunktet La Cumbrecita. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Det er også satt opp 17 stjernekikkingspunkter langs strender og landeveier rundt på øya, for dem som vil kjøre rundt og kikke på egen hånd.

Terrengsykling Terrengsykling er det siste nye på La Palma.

På vei ned fra Roque de los Muchachos farer en sykkelgjeng på seks menn og to damer fra Tyskland forbi i full fart.

De skal sykle på steinete stier og bratte veier ned til stranda i Tazacorte, en strekning på 12 kilometer.

 BANANPLANTASJER:  La Palma lever av bananer og turister. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
BANANPLANTASJER: La Palma lever av bananer og turister. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- La Palma er en av verdens ti beste sykkelsteder. Det er veldig teknisk vanskelig og bratt, forteller Christian Decker i Bike'n'Fun.

Det løse og steinete underlaget er øyas spesialitet. Derfor bruker mange proffe å trene på La Palma utenom sesongen, forteller han.

Decker legger til at også utrente sylister kan oppleve La Palma fra sykkelsetet. Det er mulig å leie elsykkel, og det finnes mange fine og enkle sykkelruter med flott utsikt.

Strandliv Nede ved den svarte stranda i Tazacorte er det ingen terrengsyklister.

image: 350 000 nordmenn velger Gran Canaria og 100 000 Tenerife. Nesten ingen drar til La Palma, som bare kalles «Den vakre øya»

Tazacorte ligger på øyas østside, og regnes som en av de to beste feriestrendene på øya. Her er det få feriehoteller, men heller utleie av fargerike ferieleiligheter.

Litt lenger ned langs vestkysten ligger den veldig rolige feriebyen Puerto Naos med en liten strandpromenade. Stedet er også et senter for dykking, paragliding og padling.

Her ligger også øyas største hotell, Sol La Palma. Hotellet er et tradisjonelt charterhotell, men til forskjell fra andre charterhoteller stiller gjestene her opp i frokostsalen med turstøvler klokka sju om morgenen.
 
Havbassenger På nordøstsida av øya ligger den lille landsbyen San Andrés, med velstelte hus og brusteinsbelagte gater. Her kan du ta en fiskelunsj på landsbyrestauranten før turistbussene kommer.

Målet for turistene er havbassenget Charco Azul. Mens Atlanterhavet står rett på utenfor, kan du bade i havvannet i det kunstige bassenget mellom klippene.

Santa Cruz de la Palma er hovedbyen på øya. Den velholdte byen var en gang det spanske kongerikets tredje største havn. I dag ligger cruisebåter og yachter på rekke og rad.

En tur til La Palma kan gjerne avsluttes med på øyas mest tradisjonsrike restaurant, La Lonja. Den har ligget ved strandpromenaden Avenida Maritima i mange år, og er et møtested for de lokale med spanske priser også for turister.

OVERSIKT:  Besøkssenteret ved nasjonalparken Caldera del Taburiente i El Paso viser hvordan den nordvestligste kanariøya er blitt til. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
OVERSIKT: Besøkssenteret ved nasjonalparken Caldera del Taburiente i El Paso viser hvordan den nordvestligste kanariøya er blitt til. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media