STADIG MER 3D: Mer enn 60 3D-filmer ble vist på norske kinoer i 2011. Barn som opplever ubehag ved å se 3D har sannsynligvis synsproblemer som bør undersøkes.  FOTO: Colourbox
STADIG MER 3D: Mer enn 60 3D-filmer ble vist på norske kinoer i 2011. Barn som opplever ubehag ved å se 3D har sannsynligvis synsproblemer som bør undersøkes. FOTO: ColourboxVis mer

3D kan avsløre synsproblemer

Skal du se en 3D-film i julen? Den kan trigge skjulte synsproblemer hos barna dine.

Stadig flere filmer lanseres i 3D-versjon, spesielt barnefilmer. Og i fjor lanserte Nintendo sin håndholdte spillkonsoll 3DS, som lar deg spille spill i 3D uten briller.

Hver fjerde tv som selges i Norge er en 3D-tv. Men er 3D egentlig bra for barna?

2011 ble året da 3D-film tok norske kinogjengere med storm.

Mer enn 60 3D-filmer gikk på kino i 2011, og de mest populære er filmer for barn og unge: Smurfene, Tintin, Harry Potter, Legenden om Narnia, Kung Fu Panda 2, Pirates of the Caribbean, Biler 2, To på rømmen - og ikke minst den norske barnefilmen Blåfjell 2, som er den første norske produksjonen i 3D.

I tillegg til at de fleste nye animasjonsfilmer nå lages i 3D, lanserer Disney en rekke av sine eldre, svært populære filmer i 3D - blant andre Løvenes konge, Skjønnheten og udyret, Nemo og Monsterfabrikken.

Men ikke alle takler 3D-filmene like godt. For barn kan det være anstrengende å se filmer i 3D, fordi det krever mer av øynene og samsynet enn vanlig 2D.

Nintendo gikk selv ut med en advarsel da de lanserte sin 3D-konsoll Nintendo 3DS om at barn under seks år ikke burde bruke 3D-funksjonen.

Begynte å skjele etter 3D-film For seks år gamle Julian Mathisen fra Honningsvåg fikk en kinotur i november veldig ubehagelige følger.

Anstrengelsen ved å se 3D-bildene ble for stor for øynene hans. Da han kom hjem, skjelte han og hadde fått dobbeltsyn.

En måned senere har skjelingen fortsatt ikke rettet seg, selv om Julian nå har fått sterke briller.

- Han har hatt en latent skjeling fra han var liten, som vi ikke visste om. Spesialistene mente skjelingen ville rette seg når han fikk briller, men det har fortsatt ikke skjedd noen endring, sier pappa Jul Henriksen.

Venter på operasjon Det viste seg at Julian er langsynt, og han har nå fått briller. Men selv om brillene korrigerer brytningsfeilen, har ikke skjelingen og dobbeltsynet opphørt. Eneste løsning nå er operasjon.

- Vi håper å få en operasjon like over nyttår. Selv om Julian etter forholdene har det bra og klager lite, er det ikke bra for en så liten gutt å gå rundt med dobbeltsyn over lang tid. Han gjør fortsatt de tingene alle andre barn gjør, men vi har merket at han setter seg velig nærme når han for eksempel skal se tv, sier Henriksen.

Han er skeptisk til at 3D-film, -tv og -spill tar over stadig mer av markedet, og ønsker seg mer informasjon om risikoen ved å se film i 3D, for eksempel på kinoplakatene.

Og det kommer i hvert fall ingen 3D-tv inn i stua deres med det første.

2,7 mill 3D-billetter Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i Film og kino, understreker at det ikke foreligger noen forskning som tilsier at 3D er skadelig for synet.

- Det er enkelte, både voksne og barn, som kan oppleve ubehag som kvalme og svimmelhet når de ser 3D. Men de aller, aller fleste vil ha glede av å se en film i 3D. Kinoene vil til en hver tid rette seg etter eventuelle anbefalinger fra helsemyndighetene, og inntil videre vil vi ikke gjøre noe annet enn å være behjelpelig med informasjon til foreldre som lurer, sier Langballe.

Til nå har det vært solgt 2,7 millioner kinobilletter til 3D-filmer i Norge. På verdensbasis over en milliard. Ingenting tyder foreløpig på at 3D er et blaff.

- Vi har hatt 3D-teknologi i mange år, og interessen har kommet og gått litt. Teknologien blir stadig bedre, og dette er helt klart kommet for å bli. Men jeg tviler på at 3D vil utkonkurrere 2D helt. Det er i hvert fall ingenting som tilsier det nå, sier Langballe.

FIKK DOBBELTSYN: Seks år gamle Julian Mathisen fikk dobbeltsyn og begynte å skjele etter å sett en film i 3D i november. En måned senere er synet fortsatt ikke bra. FOTO: Privat
FIKK DOBBELTSYN: Seks år gamle Julian Mathisen fikk dobbeltsyn og begynte å skjele etter å sett en film i 3D i november. En måned senere er synet fortsatt ikke bra. FOTO: Privat Vis mer

I Oslo vises alle 3D-filmer også i 2D, slik at de som sliter med 3D-effekten også skal kunne se filmen. Men på mindre steder er ikke alltid 2D-versjonen et alternativ, dersom salkapasiteten ikke er stor nok, bekrefter Langballe.

- 3D kan være en flott opplevelse for både voksne og barn. Men det kan være lurt å snakke med barna om 3D før man ser filmen, og be dem si fra underveis dersom de opplever ubehag, oppfordrer Langballe.

- Ikke farlig å se 3D Elin Hansson er optometrist med spesialkompetanse på barn og syn. Hun mener det å se 3D film ikke er farlig verken for barn eller voksne.

- Det er gjort veldig lite forskning på dette, men det vil nok komme mer fordi 3D nå er blitt så populært. Det vi vet, er at dybdesynet ikke er fullt utviklet hos barn før de er seks år. Noen mener at yngre barn derfor bør være forsiktige med å se 3D, sier hun.

Hansson jobber med synstrening av blant annet barn, og en av treningsøvelsene innebærer faktisk bruk av 3D.

- Bruk av 3D er en av mange øvelser vi bruker i synstreningen, men det er en av de siste øvelsene vi kommer til etter 20 ukers trening nettopp fordi det er anstrengende og krever godt samsyn. Dersom man har barn med dårlig samsyn ville jeg ikke tvunget dem til å se 3D, sier hun.

Kan avdekke synsproblemer Dersom barnet ditt klager på vondt i hodet, kvalme eller svimmelhet når det ser 3D, mener Hansson det er lurt å styre unna. Og ta med barnet til en synsundersøkelse.

- Det er ingen grunn til å tro at 3D gir synsproblemer. Det er heller slik at 3D kan avdekke synsproblemer som allerede ligger der, men som man ikke har visst om. Hvis barnet sliter med å se 3D, er det ganske sannsynlig at det har problemer med samsynet, sier Hansson.

Hansson synes ikke det noen grunn til å advare mot å se 3D-film på kino, men er noe mer betenkt ovenfor 3D-tv og spill fordi man da trolig vil øke bruken av 3D.

- Hvis man sliter med synet, vil man trolig oppleve mer ubehag jo mer man ser 3D, særlig på små skjermer. Derfor bør man begrense bruken av 3D-spill på samme måte som man bør begrense bruken av spill generelt, også i 2D, fordi det er veldig anstrengende, sier hun.


Les også:

8 sykdommer barnet ditt skal ha i vinter
Fire julegaver er nok
- Ikke lur barna på denne måten

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

ETTER 3D: Julian (6) må opereres for skjelingen som oppsto etter at han hadde sett en 3D-film i november.  FOTO: Privat
ETTER 3D: Julian (6) må opereres for skjelingen som oppsto etter at han hadde sett en 3D-film i november. FOTO: Privat Vis mer