Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

4 av 10 nordmenn har vært utsatt for mobbing

Mobbing er et kolossalt stort samfunnsproblem.

MOBBEOFFER: Neste halve Norges befolkning har vært utsatt for mobbing i løpet av livet, viser Dagbladets ferske mobbeundersøkelse. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
MOBBEOFFER: Neste halve Norges befolkning har vært utsatt for mobbing i løpet av livet, viser Dagbladets ferske mobbeundersøkelse. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): En fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført på oppdrag for Dagbladet viser at hele 43 prosent av nordmenn i alderen 18-67 - 46 prosent menn og 41 prosent kvinner - sier at de er blitt mobbet i løpet av livet.

Samtidig sier 38 prosent at de kjenner én eller flere voksne personer som er blitt mobbet. 54 prosent har kjennskap til ett eller flere barn som har vært utsatt for mobbing.

Høye krav
- Tallene bekrefter det vi finner i andre tilsvarende undersøkelser. Dette forteller oss at en stor andel barn og unge mener det er et hardt og krevende miljø på skolen i dag, sier ekspert i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch.

Han peker på at det stilles store krav til barn og unge både når det gjelder det sosiale miljøet og kropp og mote.

- Mange unge opplever i dag et stort press fra reklame for å ha den rette klesdrakten, sminken og kroppen. Det fører igjen til et press fra venner til å framstå på en riktig måte, noe som lett kan føre til mobbing, sier Mørch.

Samfunnsproblem
- I Norge våkner rundt 40 000 barn og unge hver morgen til angsten for å bli mobbet, slår mobbeforsker Erling Roland fast.

Han er professor i pedagogisk psykologi ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger, og forfatter av boka «Mobbingens psykologi».

Roland synes tallene fra Dagbladets mobbeundersøkelse høres sannsynlig ut, og baserer seg på sine egne mobbetall som er beregnet ut fra det elevene har svart på anonyme spørreskjemaer gjennom flere år.

Når forskerne spør hvor ofte mobbingen har skjedd i løpet av siste skoleår, svarer mellom 5-7 prosent at de er blitt mobbet ukentlig eller oftere.

- Tar vi med dem som er blitt utsatt for mobbing månedlig eller av og til siste skoleår, øker prosentandelen betraktelig. Og når vi inkluderer dem som er blitt mobbet over en lang periode, går tallet veldig opp. Veldig mange har et forhold til mobbing, enten de er mobbeofre selv eller kjenner andre som har opplevd å bli plaget. Mobbing er et kolossalt stort samfunnsproblem, sier Roland.

- Må slå ned på mobbing
Leder Christopher Beckham i Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) sier han er sjokkert over tallene som kommer fram i Dagbladets mobbeundersøkelse.

- Det er et altfor høyt tall og viser at kampen mot mobbing må foregå kontinuerlig, både hjemme, på skolen, på fotballbanen og i gata der unger bor. Vi voksne har et veldig stort ansvar for å slå ned på mobbing, sier Beckham, som er opptatt av at foreldrene - ikke bare skolen - har ansvar for å forebygge og stanse mobbing.

- Rektor og lærerne har ansvar for hva som skjer i klasserommet og i skolegården. Men foreldrene kan også gjøre sin del av arbeidet - ved å snakke fint om skolen, lærerne og de andre elevene, og ved å ta opp temaet mobbing på hjemmebane, sier han.

Liker å plage andre
Forsker Dan Olweus ved Universitetet i Bergen peker på flere mulige årsaker til mobbeatferden i norsk skole.

- For det første har mobbere et stort behov for makt og negativ dominans. De ser ut til å «ha kontroll» og å underkue andre. Man kan også anta at mange mobbere på grunn av familieforholdene sine har utviklet en viss fiendtlighet mot omgivelsene som får dem til å føle tilfredshet ved å påføre andre skade eller ubehag, sier han.

Mobberne nyter også flere fordeler ved sin bøllete framferd, understreker Olweus.

- De kan tvinge sine ofre til å gi seg penger, øl eller annet av verdi. Mobberne får også ofte belønning fro sin aggressive atferd i form av prestisje i kameratflokken eller i hvert fall i en del av den, sier han.

Diskuter 4 av 10 har blitt mobbet. Hvordan kan man redusere dette antallet?

Diskuter på Facebooksiden: Stå sammen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media