MINDRE: Ser du forskjellen på disse to kroneisene? Den ene kommer fra en flerpakning, den andre er kjøpt alene. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
MINDRE: Ser du forskjellen på disse to kroneisene? Den ene kommer fra en flerpakning, den andre er kjøpt alene. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)Vis mer

5 ting du bør vite om isen du spiser i sommer

Ingen pistasj i pistasjisen eller vanilje i vaniljeisen. Men alger? Joda!

Dinside Dinside har skrevet mye om iskrem de siste årene.

For inne i denne søte nytelsen ligger noen ganske sure sannheter.

Og det du leser på forsida av papiret, stemmer ikke nødvendig med det som står med liten skrift bakpå.

Her er fem ting Dinside har funnet ut om norsk kjøpeis, som du kanskje ikke visste fra før.

LES OGSÅ: Se 10 utlendinger smake norsk godteri for aller første gang!

#1: Vaniljeis inneholder ikke vanilje Vanilje er det nest dyreste krydderet i verden, etter safran. Vaniljesmak kommer derfor ofte fra kunstige smaksstoffer, som etylvanillin og vanillin. De har en svært mye sterkere smak enn naturlig vanilje, og gir derfor langt mer smak for pengene.

Vi sjekket, og den klassiske Pin-Up-en inneholder ikke ett eneste vaniljekorn. Det gjorde heller ikke boksen med Sørlandsis Vanilje. Boksisen Royal Vanilje fra Diplom-Is, og pinneisen Easy fra Hennig-Olsen, har derimot både vaniljekorn og vaniljeekstrakt i innholdsfortegnelsen.

LITE YOGHURT: Kun én av disse yoghurtisene inneholder mer enn 10 prosent yoghurt. Foto/montasje: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LITE YOGHURT: Kun én av disse yoghurtisene inneholder mer enn 10 prosent yoghurt. Foto/montasje: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Men vaniljekornene er bare tilsatt for utseendets skyld. Smaken er nemlig tatt ut, og kornene smaker derfor ingenting.

LES MER: Myndighetene mener vanillin er vanilje

#2: Pistasjis inneholder ikke pistasj Akkurat som med vaniljeisen, finnes det pistasjis med null og niks pistasj.

Sørlandsis Pistasj inneholder ikke et fnugg pistasj, tross navnet. Diplom-Is sin Yndlingsis Sjokopistasj har noe, men bare 0,5 prosent i den delen som skal bestå av pistasjis.

- Etter vår mening er dette i overenstemmelse med mange forbrukeres oppfatning. Mange vet at isen ikke er laget med pistasjenøtter, har administrerende direktør Paal Otto Hennig-Olsen sagt til Dinside.

LES MER: Hvorfor er det lov å kalle is uten pistasj for pistasjis, men ulovlig å kalle brus uten sitron for sitronbrus?

#3: Lite yoghurt i yoghurt-is Dinside har også sjekket hvor mye yoghurt det faktisk er i yoghurt-isene, som ofte markedsføres som sunnere alternativ til fløteisen.

I Diplom-Is sin Dream Ekte Vanilje fant vi 10 prosent yoghurt og 9 prosent fløte. Hennig-Olsen sin Please Vanilje Lime hadde 10 prosent yoghurt, og like mye fløte. Best var Hennig-Olsen sin Dugg Original, med 40 prosent yoghurt og 0 prosent fløte.

IKKE PISTASJ: Det er ikke mye pistasjøntter i vanlige pistasjis. Foto/montasje: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE PISTASJ: Det er ikke mye pistasjøntter i vanlige pistasjis. Foto/montasje: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

- Jeg visste det var lavt, men at det var såpass lavt som ti prosent var litt overraskende, sa ernæringsfysiolog og fagsjef Kari H. Bugge i Grete Roede til Dinside.

LES MER: Produsentene om hva de mener en yoghurt-is skal være

#4: Is inneholder alger, treverk, soya Det er altså mye is ikke inneholder, men is inneholder overraskende mange andre saker og ting. Dinside tok i fjor utgangspunkt i Pin-Up for å se hva den faktisk skjuler bak og i sjokoladetrekket sitt.

Vi fant mono- og diglyserider, som utvinnes fra planter, ofte soyabønner. Og natriumkarboksymetylcellulose, som kommer fra trær, samt karregenan, fra rødalgen rhodophyceae.

- Å lage en god industriell-produsert iskrem er faktisk mer komplisert enn man skulle tro, sa produktutvikler Målfrid Kolbjørnsen i Hennig-Olsen Is til DinSide.

LES MER: Derfor må kjøpeis være mer komplisert enn hjemmelaget

#5: Is i flerpakninger er mindre Sommer og sol fører med seg flerpakninger med små-is i dagligvarebutikkene. Men det er slett ikke sikkert størrelsen på isen i flerpakningene er den samme som originalen.

Da vi sjekket i fjor, fant vi blant annet ut at en tradisjonell Snickers-is er på 66 gram, mens hver Snickers-is i flerpakningen veide 48 gram. Og Krone-isen fra Hennig Olsen var 145 milliliter som enkeltis, mot 125 milliliter i flerpakningen.

VANILJE? Sjelden vare i kjøpeiskrem. Foto/montasje: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VANILJE? Sjelden vare i kjøpeiskrem. Foto/montasje: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

- Mindre enheter betyr at forbruker kan kjøpe flere istyper for å sørge for at hele familien har sin favoritt i fryseren, uten å blakke seg helt, fortalte Eirik Kruse, salgs- og marketingsdirektør i Diplom-Is.

LES MER: Er det likevel billigere å kjøpe flerpakninger med is, også når størrelsen på isen er mindre enn originalen?

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.