5:2-dietten - ikke for deg!

For noen vil den være direkte skadelig.

IKKE FOR ALLE: Å halvfaste to dager i uka er en påkjenning som ikke passer for alle. Foto: Colourbox.com
IKKE FOR ALLE: Å halvfaste to dager i uka er en påkjenning som ikke passer for alle. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ulike slankemetoder og dietter florerer, men de siste månedene har 5:2-dietten blitt hyppig omtalt i medier. 5:2-dietten går ut på å begrense kaloriinntaket ved en halvfaste to dager i uka. Maksimalt inntak disse to dagene er 500 kalorier for kvinner og 600 kalorier for menn. Oppskriften er enkel og effektiv for å gå ned i vekt, men ekspertene er bekymret.

Disse frarådes dietten:     • Gravide
    • Ammende
    • Barn og unge
    • Personer med et anstrengt forhold til mat og kropp
    • Personer med sykdom bør rådføre seg med lege

Gravide: Nei, nei og atter nei Alle fagpersonene Mammanett snakket med, er entydige: Gravide skal ikke slanke seg!

Professor Kristin Reimers Kardel, ved avdeling Ernæring og ernæringsbiologi  ved Universitetet i Oslo, fraråder på det sterkeste 5:2-dietten til gravide.

- Graviditet er ikke tidspunktet for slanking. Sånn er det bare! Sunt kosthold og fysisk aktivitet er målet under graviditet. Hvis man følger 5:2-dietten, skal man faste ned på 500 kalorier to dager hver uke. Det kan skade fosteret, sier hun.

Hun støttes av klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, Tine Sundfør, som også advarer gravide mot å følge dietten.

- Vi har ikke nok forskning som forteller om 5:2-dietten kan påvirke fosteret. Vi vet ikke om ujevnt næringsinntak og faste kan skade fosteret, og derfor bør man utvise forsiktighet. Når man er gravid, er det ikke riktig tidspunkt for å starte en slankekur, og ingen gravide bør generelt anbefales dette.

Helle G. Bornstein er aktuell med boka «Smart mamma», som fokuserer på trening, livsstil og kosthold under og etter graviditeten. Hun mener at gravide heller bør fokusere på å få i seg riktig næring til seg og barnet i magen og gjøre små sunne valg i hverdagen, enn å slanke seg.

ERNÆRINGSFYSIOLOG TINE SUNDFØR: - Vi vet ikke nok om 5:2-dietten. Foto: Anita Sælø
ERNÆRINGSFYSIOLOG TINE SUNDFØR: - Vi vet ikke nok om 5:2-dietten. Foto: Anita Sælø Vis mer

- Dette også med tanke på at formen kan variere og svinge gjennom et svangerskap; eksempelvis kan matlysten være laber de første månedene, og da er det viktigere å fokusere på å få i seg god næring når man først spiser, enn å bruke energi på en diett.

Gravide skal ikke slanke seg, men gå opp i vekt - Svangerskap og ammeperiode er en fin anledning til å innarbeide gode kostvaner for hele familien. Men verken gravide eller ammende bør slanke seg, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

- Tvert imot anbefales gravide en kontrollert vektøkning.

- Alle gravide bør gå opp i vekt i svangerskapet for at barnet skal få en best mulig start i livet. Hvor mye gravide bør gå opp i vekt, avhenger imidlertid av om moren var overvektig før svangerskapet, sier Øyen og viser til Institute of Medicine's oppdaterte retningslinjer fra USA:

    • Kvinner som har overvekt (BMI 25,0-29,9) bør gå opp 7-11 kg
    • Kvinner som har fedme (BMI >= 30,0) bør gå opp 5-9 kg.
    • Normalvektige og særlig undervektige kvinner bør gå opp mer.

Ammende: Ingen hard slankekur! Først en god nyhet for deg som ammer og vil ned i vekt.

- Det er naturlig å gå ned i vekt i ammeperioden fordi det kreves ekstra energi for å produsere melk. Generelt gjelder det at jo mer og jo lenger en kvinne ammer, jo mer går hun ned i vekt. Et sunt kosthold og fysisk aktivitet vil gjøre at mor går gradvis ned i vekt samtidig som hun produserer nok melk av høy kvalitet. Kvinner som fullammer til seks måneder, går mer ned i vekt enn kvinner som starter med tilleggskost sammen med morsmelk fra 4 måneder, forteller Øien fra Helsedirektoratet.

Men selv om du naturlig går gradvis ned i vekt, bør du som ammer likevel ikke gjennomføre en hard slankekur.

Dette er 5:2-dietten

Dietten går ut på å begrense kaloriinntaket ved en halvfaste to dager i uka. De to dagene skal maksimalt inntak være 500 kalorier per dag for kvinner, 600 kalorier for menn. Dette utgjør cirka en firedel av normalt dagsbehov. De to fastedagene kan man også spise vanlig mat som fisk, kyllingfilet, grønnsaker og cottage cheese på grunn av proteiner.

Det første som skjer når du begynner på 5:2-dietten, er at magen blir mindre. Deretter går du ned ca. en kilo i uka. Det er resultatet når du følger 5:2-dietten, som baserer seg på to harde slankedager i uka.

Dietten ble populær i Storbitannia etter et dokumentarprogram på BBC2 Eat, Fast and Live Longer. Programmet er seinere vist i mange land. 
Kilde: Wikipedia

- Ammende bør ikke aktivt slanke seg i ammeperioden, blant annet fordi det øker frigjøringen av miljøgifter fra fettvevet som overføres til melka, sier Øien.

Hun får støtte fra Reimers Kardel:

- Tida er heller ikke inne for dramatisk slanking med kraftig reduksjon av kalorier, eller som innebærer ensidig mat når man ammer. Et fornuftig kosthold og økende fysisk aktivitet fungerer best. Skal man gå ned i vekt, må man unngå kaloritett mat og mat tom for viktige næringsstoffer som for eksempel godteri.

Kan gi mindre melk Ernæringsfysiolog Sundfør forteller at for lite næringsinntak kan medføre mindre melk.

- Dette har vi sett flere eksempler på. Dessuten finnes ingen dokumentasjon på hvordan to dagers faste i uka vil påvirke melkeproduksjonen og næringsinnholdet i melka.

Sundfør oppfordrer også til generell forsiktighet når det gjelder slanking generelt ved amming.

- Å gå ned de kiloene du la på deg mens du var gravid, kan du godt gjøre mens du ammer. Men å gå ned «gamle kilo» som du også hadde før du ble gravid, bør du vente med til etter ammeperioden. Grunnen til dette er at ved slanking vil du frigjøre miljøgifter som ligger lagret i gammelt fettvev.

Kan trigge spiseforstyrrelser Tine Sundfør advarer unge jenter, og særlig personer med et anstrengt forhold til mat og kropp - som enten har eller har hatt spiseforstyrrelser, mot en slik diett.

HENRIETTE ØIEN:- Gravide skal gå opp i vekt, ikke slanke seg, sier avdelingsdirektøren i Helsedirektoratet.
HENRIETTE ØIEN:- Gravide skal gå opp i vekt, ikke slanke seg, sier avdelingsdirektøren i Helsedirektoratet. Vis mer

- Jeg har dessverre sett mange eksempler fra klinikken på at ulike tøffe dietter kan være en trigger sammen med andre faktorer for å øke risikoen for spiseforstyrrelser. Det vil ikke være bra dersom etterlatt inntrykk er at 500 kalorier om dagen er et sunt kosthold. Det er bare i underkant av en ¼ av det faktiske behovet for en jente i løpet av en dag og vil være ALT for lite over tid, avslutter Sundfør.
 
Denne saken har blitt tidligere publisert på Mammanett.no.

LES OGSÅ: Kalkulator: Test din gravide BMI
Kan babyer bli for tykke?
Så stor blir DIN gravide mage
Stadig flere overvektige gravide

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer