STORKONTROLL: 57 sjåfører politianmeldt for å kjøre med usikrede barn mellom 0 og 14 år i bilen. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter. Foto: COLOURBOX.COM
STORKONTROLL: 57 sjåfører politianmeldt for å kjøre med usikrede barn mellom 0 og 14 år i bilen. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

57 bilister anmeldt for håpløs feil

Økende antall sjåfører sikrer ikke barna skikkelig.

Dinside: Før helga fortalte vi at Statens vegvesen varslet storkontroll i helga som var. Nå er regnestykket gjort opp, og over 82 000 biler ble kontrollert i de godt forhåndsvarslede kontrollene.

I fjor ble 1300 bøtelagt for manglende beltebruk. I år er tallet nede i 884.

- Det er skrevet ut færre gebyr enn ved tilsvarende kontroller i 2013. Men likevel er det urovekkende at så mange får gebyr i godt varslede kontroller. Det er positivt at færre yngre (15 til 24 år) fikk gebyr nå enn tidligere. Dette tallet gikk ned fra 275 i fjor til 180 i år. Bruken av bilbelte er det viktigste, enkleste og mest effektive tiltaket for bedre trafikksikkerhet, sier Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen.

Tidligere undersøkelser viser at mer enn 95 prosent bruker bilbelte. Mørketallene finnes likevel i at over 40 prosent av dem som dør i bil på norske veier, ikke brukte belte.

Her kan du se en annen grunn til at du bør bruke bilbelte.

Glemmer barna I de siste dagers kontroller er 57 sjåfører politianmeldt for å kjøre med usikrede barn mellom 0 og 14 år i bilen.

- At førere ikke sikrer sine barn og unge, er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter, sier Aarvold.

Selv om beltebruken øker blant voksne, så er det altså et økende antall sjåfører som ikke sikrer barna. I tillegg er det mange som slurver på andre måter.

På tilsvarende kontroll i fjor ble 50 politianmeldt, mot årets 57. Årets kontroller var i større grad lagt innenfor tettbygde strøk - og Vegvesenet mener det er forklaringen på flere anmeldte i år.

Påbud Det er påbudt å sikre barn i bil.

Barn som er under 135 cm, skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt.

Barn mellom 135 og 150 cm og under 36 kilo skal bruke godkjent utstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

NB: Ikke gjør disse tabbene

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Vegvesenet fjerner «glemt» regel