671 647 lyspærer skal gjøre «Shopholm» lysest i Europa

Flere gode grunner til å krysse grensa enn bare billig ribbe.


• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Shopping i Stockhom er blitt en lysende opplevelse.

- Det hender noe med Stockholm i jula. Det finnes en helt spesiell vennlighet og en ro som man ikke opplever ellers i året, forteller Christian Sievers (30).

Han er en av mange stockholmere som sammen med datteren Lykke (3) har tatt turen til Nordiska Kompaniet (NK) denne søndagen i slutten av november.

Når jula innvies på NK ei uke før advent, er det med brask, bram og tradisjoner som strekker seg tilbake til 1800-tallet.

Spektakulære dekorasjoner Avdukingen av varemagasinets juleutstilling regnes som den største begivenheten, og utenfor vinduene har store og små samlet seg for å få et glimt av de spektakulære dekorasjonene.

Inne i aulaen spiller et orkester førjulstida inn.

Barn utkledd som juletrær byr på pepperkaker, og midt i sirkuset sitter NK-nissen og tar imot barnas ønskelister.

Det er noe staselig og amerikansk over det hele, og satsingen er utvilsomt hakket mer storslått enn her hjemme.

- Jula er veldig seriøs og velkommen i Stockholm, konstaterer Christian Sievers.

Seriøs julesatsing Spesielt seriøs er julesatsingen i den svenske hovedstaden akkurat i år.

Gjennom det omfattende belysningsprosjektet Stockholmsjul tar byen sikte på å bli Europas lyseste juleby.

Tretti spesialdesignede lysinstallasjoner, bestående av til sammen 671 647 ledlyspærer, er satt opp på gater og torg for å gjøre Stockholm lunere og vakrere.

Fra trærne henger kuler og stjerner laget av organisk og resirkulerbart materiale, like dekorative på dagtid som når de tennes etter mørkets frambrudd.

En opplevelse Det skorter ikke på lovord fra byens innbyggere, som helt klart har trykket det estetiske og miljøvennlige prosjektet til sitt bryst.

- Den store satsingen på julebelysning gjør det å rusle rundt i byen til en opplevelse i seg selv, mener Edith Ringmar (28), som har tatt turen ned til sentrum sammen med mamma Catharina (65).

Camilla Ulleberg (35) og Anders Andreen (34) har også tatt seg ut i kulda for å oppleve den kunstneriske utsmykkingen, og er positivt overrasket.

- Jeg elsker virkelig julebelysningen! Den gjør byen så vakker og menneskene i mye bedre humør, smiler Camilla.

Hold deg i sentrum Første bud til deg som besøker Stockholm i julestria, er at du bør holde deg midt i sentrum og spare hippe bydeler som Södermalm og Vasastan til neste besøk.

Innkvartert på et hotell midt i smørøyet har du alt du trenger innen en radius på få meter, og du unngår sløsing med tiden, T-baneutgifter, og en puls som kan nå uante høyder.

LYS I MØRKET: Rundkjøringen ved Sergels torg er et av mange steder som lyser litt ekstra i Stockholm denne jula. Foto: KRISTIN SVORTE
LUN ATMOSFÆRE: Stemningen i Gamla Stan blir enda litt hyggeligere med de nye lysene. Foto: KRISTIN SVORTE
RØDT LYS: På Klarabergsgatan midt i sentrum lyser røde julekuler opp mørketida for bilister og fotgjengere. Foto: KRISTIN SVORTE
HAR DU VÆRT SNILL DA? Nissen på NK har fått Nathalie (3) på fanget - ett av mange, mange barn i køen som vil ønske seg noe. Foto: KRISTIN SVORTE
JULEGAVEJAKT: Christian Sievers (30) har tatt med Lykke (3) til Acnes Flagship Store på Norrmalmstorg. Foto: KRISTIN SVORTE
UNIKT HJØRNE: Sjarmerende Smiley Village på PUB, tar i bruk gamle stoffer for å skape nye klær og vesker. Foto: KRISTIN SVORTE
ETNISK MIKS: Systrane Voltaire på PUB bugner av julegavetips, blant innredningsartikler hentet fra Asia. Foto: KRISTIN SVORTE
EN HJELPENDE HÅND: Charlotte von Mentzer, som er både blogger og «personal shopper», veileder deg gjerne i «jungelen» mot et honorar (gingertsyle.se). Foto: KRISTIN SVORTE

Selv om bykjernen er preget av kjedebutikker finnes det mange skatter å oppdrive her også, bare du vet hvor du skal lete.

PUB Et godt utgangspunkt er PUB, hovedstadens eldste varehus med sentral beliggenhet på Hötorget.

Her har hver av de seks etasjene sin spesielle innretning, og hele plan tre er viet den velkjente innredningsbutikken R.O.O.M.

Går du en trapp ned, finner du det som må betraktes som et mekka for interiørentusiaster. Her ligger eksklusive Lexington, den danske interiørkjeden House Doctor og svenske Himla, som til sammen frister med mer enn kofferten og lommeboka kan begjære.

Unike varer Gå for all del ikke glipp av den spennende butikken Systrarna Voltaire, hvor matguruene Renée og Lotta Voltaire har samlet alt de selv liker på en flate.

Resultatet har blitt en fargesterk miks av innredning, mat og kjøkkenredskap.

- Sortimentet er en blanding av organiske matprodukter og design, som Lotta og Renée kjøper inn på sine innkjøpsreiser.

Her finnes unike varer fra hele verden og mye er hentet fra Asia, forteller butikkansatte Minna Lundberg (19).

Personlig julegave PUB kan også friste med spennende gaveideer utover interiør.

Midt imot Systrarna Voltaire finner du for eksempel søte Smiley Vintage, som tilbyr nye plagg lagd av gamle stoffer, og en herlig smykkesamling.

Sving også forbi Somconcept, en familiebedrift som vil gi kunden makten over klærne, og produserer akkurat det du ønsker på forespørsel.

Hva med å designe et belte til en som står deg nær? Du velger farge, bredde og spenne, og i løpet av noen få minutter har du en personlig julegave i handleposen.

En pust i bakken Om du ennå ikke er mett på shopping, så fortvil ikke. PUB er bare begynnelsen.

Men se til å ta en pust i bakken og besøk et av byens koselige spisesteder for påfyll av drivstoff.

Nyåpnede Köttbaren på Tegnergatan er et hett tips for alle kjøttelskere. Her samles hipstere og turister over et mørt kjøttstykke.

Fisk og vin Frister det mer med sjømat, bør du ta turen til Sturehof midt på Stureplan, en av Stockholms mest populære restauranter som spesialiserer seg på fisk og skalldyr.

I andre etasje finner du dessuten stemningsfulle Obaren, som er perfekt for et glass vin i mørke omgivelser.

Ønsker du deg noe sterkere i glasset, er et besøk på Absolut Icebar på Nordic Sea Hotel en opplevelse.

Her er det - minus fem grader året rundt, og alt interiør er laget av is.

Lett å la seg lure Sikter du deg inn på Gamla Stan, gjelder det å ha en plan. Det er lett å la seg lure av trivelige lokaler, men mange av stedene er preget av både høye turistpriser og retter som serveres rett fra mikroen.

Det er ingen grunn til å sløse bort plass i magesekken på dårlig fôr, når det finnes steder som bare ved duften får tennene til å bade i vann.

Brasserie Le Rouge på Brunnsgränd er et slikt sted. Her finnes en blanding av franske og italienske smaker i et varmt og stemningsrikt miljø som fører tankene til Moulin Rouge.

Er du ute etter en kjappere og billigere lunsj, er restaurantkjeden Vapiano en favoritt. Her får du italiensk pizza, hjemmelaget pasta og gourmetsalater i en herlig atmosfære.

«Shopholm» Når smaksløkene er  tilfredsstilt, og ny energi har entret kroppen, er det på tide å oppdage flere sider av «shopholm».

Utenfor de store varehusene kan du nyte både den stemningsfulle julebelysningen og de unike butikkene.

Designorienterte Stockhome på Kungsgatan byr på moderne produkter til hjemmet, og masse morsomme gaveideer.

Prisnivået er også overkommelig her, så kredittkortet kan trygt forvares i lommeboka.

Wiensk eleganse Innredningsbutikken Svensk Tenn på Strandvägen er absolutt verdt et besøk, men har med sin miks av wiensk eleganse og svensk funkis, priser som krever litt mer dekning på kontoen.

Rusler du som turister flest på hovedhandlegata Drottninggatan, bør du kikke innom Årstiden.

Her finner du en herlig blanding av innredning og klær, håndplukket fra alle verdenshjørner.

Grunnleggerne Mona Blom og Anna-Karin Nyfjäll, er spesielt inspirert av dansk og fransk stil og tilpasser sortimentet etter de ulike årstidene, derav navnet.

Siste skrik I en sirkel rundt  Östermalmstorg finner du også mange godbiter. På Bruka design på Humlegårdsgatan er tre intime etasjer fylt med siste skrik av møbler, gaveideer og accessoirer for hjemmet.

Litt lenger opp i gata ligger Drömhuset, en koselig forretning med både klær og innredningsartikler i typisk shabby chic-stil - svært populær blant kjendisene, om vi skal tro ryktene.

Eksotiske julegaver det garantert ikke ligger flere av under treet, finner du hos Afroart på Nybrogatan.

Butikken som tilbyr innredningsartikler og accessoirer, drives av seks tekstilformgivere som samarbeider med lokale håndverkere i u-land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Et must for alle som har en pasjon for etnisk håndverk!

Julemarkeder Når mørket senker seg over byen, nytes førjulstiden best på et av Stockholm mange julemarkeder.

Størst er markedet på utendørsmuseet Skansen på Djurgården, men du trenger egentlig ikke å bevege deg ut av shoppingarenaen for å oppleve markedslivet.

Blant vakre middelalderbygninger og brusteinsbelagte gater i Gamla Stan, finner du Stortorges Julmarknad som frister med svenske delikatesser og kunsthåndverk.

Winter wonderland Kungsträdgården midt i city forvandles også til reneste winter wonderland i førjulstiden, og kan skilte med både urban skøytebane og julemarked.

Her står selgerne omringet av fakler og julas melodier, og skilter med alt fra julepynt og spekemat, til spill og smykker.

I en av bodene sitter Therese Vallestad (27) og selger syltetøy og ferskpresset juice i søte forpakninger.

- Jeg plukker alle bærene selv, og blander dem sammen med blant annet økologisk sukker og sitron. Syltetøyet passer perfekt sammen med en god dessertost, reklamerer hun.

Varmer Stockholms gater Når ettermiddagen blir til kveld, butikkene og markedene stenger portene, og menneskemylderet stilner, henger lysinstallasjonene alene igjen og varmer opp Stockholms gater.

Så enten du vil komme i mål med julehandelen, høste litt julestemning eller bare kjenne pulsen av en levende storby tett på kroppen, finnes det flere gode grunner til å krysse svenskegrensa enn bare billig ribbe på Svinesund.