FLEST METALLARBEIDERE: Det er stor variasjon i utbredelsen av muskel- og skjelettplager. 42 prosent av metallarbeiderne hadde arbeidsrelaterte plager i nakke, skuldrer og øvre del av rygg i løpet av en måned, 40 prosent av renholderne oppga det samme. I den gamle rusegropa på det som tidligere var flyplassen på Fornebu, er nå Nicklas, Terje Olsen, Kim Wang og Odd Mølvik fra Skanska godt i gang med et av mange byggeprosjekter i området. Med åra er utstyret blitt lettere og arbeidsmetodene forandret, og de ansatte varierer i større grad på oppgavene. Foto: FRANK KARLSEN
FLEST METALLARBEIDERE: Det er stor variasjon i utbredelsen av muskel- og skjelettplager. 42 prosent av metallarbeiderne hadde arbeidsrelaterte plager i nakke, skuldrer og øvre del av rygg i løpet av en måned, 40 prosent av renholderne oppga det samme. I den gamle rusegropa på det som tidligere var flyplassen på Fornebu, er nå Nicklas, Terje Olsen, Kim Wang og Odd Mølvik fra Skanska godt i gang med et av mange byggeprosjekter i området. Med åra er utstyret blitt lettere og arbeidsmetodene forandret, og de ansatte varierer i større grad på oppgavene. Foto: FRANK KARLSENVis mer

7 av 10 yrkesaktive har muskel- og skjelettplager. Koster samfunnet 185 milliarder kroner årlig

Sjekk ditt yrke, og se hvordan du kan forebygge plagene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Sju av ti yrkesaktive rapporterer om muskel- og skjelettsmerter i løpet av en måned, viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

- Muskel- og skjelettplager er om lag like utbredt i dag som for 20 år siden. Om vi ser på de mer alvorlige plagene, oppgir 27 prosent av alle yrkesaktive at de er ganske eller svært plaget av smerter i løpet av en måned, og rundt halvparten svarer at disse plagene helt eller delvis skyldes jobben, sier Tore Tynes, forskningssjef og overlege i Stami, avdeling for Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse.

Det vil si at om lag 380 000 nordmenn opplever å være ganske eller svært plaget av arbeidsrelaterte smerter i løpet av én måned.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn