70 000 tabbet seg ut i fjor. Husk å selv velge strømleverandør

Ellers kan det bli dyrt.

VÆR OBS: Altfor mange lar være å velge strømleverandør i forbindelse med flytting. Det taper de penger på. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
VÆR OBS: Altfor mange lar være å velge strømleverandør i forbindelse med flytting. Det taper de penger på. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide: Nettselskapene er ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålagt såkalt leveringsplikt for å sikre at kunder ikke mister strømmen, for eksempel ved flytting, hvis strømselskapet går konkurs, eller når kunden ikke betaler strømregninga og strømleverandøren avslutter leveransen.

Men å få strøm på leveringsplikt er dyrt. Likevel øker antallet nordmenn som mottar strøm på leveringsplikt - antakelig fordi de ikke er klar over det selv.

- De som oftest rammes, er kunder som flytter og ikke er klar over at de må velge en strømleverandør, sier Jens Regnstrøm, landssjef for strømbyttetjenesten elskling.no i en pressemelding.

Betaler 3000 kroner mer i året Beregninger gjort av elskling.no viser at boliger med et gjennomsnittlig årsforbruk på 20 000 kWh og leveringsplikt kan spare over 3000 kroner i året ved å velge en avtale med en strømleverandør.

Havner man på leveringsplikt, får man levert strøm fra nettleverandøren i området der kunden bor. De første seks ukene er prisen for kunder på leveringsplikt regulert, det vil si at netteieren belaster kunden spotpris fra strømbørsen Nord Pool, pluss et påslag på 6,25 øre/kWh.

Etter de første seks ukene kan netteieren bestemme påslaget selv, og det kan dermed bli svært dyrt for husholdningen. Ifølge elskling.no er påslaget i snitt hele 750 prosent høyere på leveringsplikt enn det gjennomsnittlige påslaget for en spotpriskontrakt.

Også NVE skriver at det vil være lønnsomt for kunden å inngå avtale med en ordinær strømleverandør, ikke minst siden nettselskapet ofte vil skru opp prisen etter de seks første ukene for å påvirke kundene til å velge en strømleverandør.

Statistikk fra NVE viser at antallet husholdninger på leveringsplikt øker. 72 300 husholdninger fikk strøm på leveringsplikt i tredje kvartal i fjor, en økning på drøyt åtte prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2012.

Også andre bør bytte selskap Det er slett ikke bare de på leveringsplikt som kan spare penger på å velge et annet strømselskap.

FLYTTET? Særlig ved flytting er det nok lett å glemme å velge strømleverandør. Foto: COLOURBOX.COM
FLYTTET? Særlig ved flytting er det nok lett å glemme å velge strømleverandør. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

NVE har tidligere vist til at norske husholdninger kan spare totalt 570 millioner på å velge rimeligere spotprisavtaler.

Også hva slags type strømavtale du velger, kan utgjøre en relativt stor forskjell på strømregningen. Historisk sett er det en spotprisavtale som vil lønne seg over tid.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Slik sparer du på leve- og bokostnadene
Se hvordan du kan spare flere tusen kroner på et par timer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer