MÅ ENDRE HOLDNING: Både pasienter og leger må endre sin holdning til antibiotika. Går du til legen med sår hals, kan du like gjerne gå ut med noen gode råd som en resept i lomma.
MÅ ENDRE HOLDNING: Både pasienter og leger må endre sin holdning til antibiotika. Går du til legen med sår hals, kan du like gjerne gå ut med noen gode råd som en resept i lomma.Vis mer

70 prosent av pasientene som kommer til legen med sår hals, får antibiotika. Nå ropes det varsku

Ved noen luftveisinfeksjoner gjør antibiotika deg, i beste fall, frisk én dag raskere. Bruken av antibiotika må ned for at vi fortsatt skal kunne behandle infeksjoner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vi er nå inne i høysesongen for luftveisinfeksjoner. De fleste luftveisinfeksjoner skyldes virus, og antibiotika har ingen virkning. Antibiotika virker bare mot bakterier.

- Luftveisinfeksjoner skyldes oftest virus og går over av seg selv. Av og til kan det bane vei for bakterieinfeksjoner, men vi har et effektivt immunforsvar og bakterieinfeksjoner kan også gå over av seg selv, sier Morten Finckenhagen, overlege i Legemiddelverket.

Typer antibiotika 1 149 207 nordmenn hentet ut resept på antibiotika i 2015.Smalspektret antibiotika, penicillin. Retningslinjene sier dette skal være førstevalget ved luftveisinfeksjoner. Virker ikke resistensdrivende.Bredspektret penicillin, en mellomgruppe. Noe mer resistensdrivende. Skal brukes riktig.Bredspektrete antibiotika. Kraftigere antibiotika. Skal bare brukes ved alvorlige sykdommer. Kan føre til utvikling av multiresistente bakterier, som er motstandsdyktige mot flere typer antibiotika. Bruken skal begrenses.Målet er å redusere bruken av antibiotika til mennesker med 30 prosent innen 2020, sammenliknet med 2012. Og vi er på rett vei.Siden 2012 har forbruket av antibiotika, både i antall brukere og i definerte døgndoser, falt med fire prosent i året. Også i år ser man en liknende tendens.Kilde: Reseptregisteret og Morten Finckenhagen

- Særlig ved luftveisinfeksjoner kan bruken av antibiotika trygt reduseres med 30 til 40 prosent. Ved ørebetennelse er vi blitt ganske flinke. Ved halsbetennelse brukes det altfor mye antibiotika, sier Morten Lindbæk, leder av Antibiotikasenteret for primærmedisin og professor ved UiO.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn