Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

70 prosent av pasientene som kommer til legen med sår hals, får antibiotika. Nå ropes det varsku

Ved noen luftveisinfeksjoner gjør antibiotika deg, i beste fall, frisk én dag raskere. Bruken av antibiotika må ned for at vi fortsatt skal kunne behandle infeksjoner.

MÅ ENDRE HOLDNING: Både pasienter og leger må endre sin holdning til antibiotika. Går du til legen med sår hals, kan du like gjerne gå ut med noen gode råd som en resept i lomma.
MÅ ENDRE HOLDNING: Både pasienter og leger må endre sin holdning til antibiotika. Går du til legen med sår hals, kan du like gjerne gå ut med noen gode råd som en resept i lomma. Vis mer

Vi er nå inne i høysesongen for luftveisinfeksjoner. De fleste luftveisinfeksjoner skyldes virus, og antibiotika har ingen virkning. Antibiotika virker bare mot bakterier.

- Luftveisinfeksjoner skyldes oftest virus og går over av seg selv. Av og til kan det bane vei for bakterieinfeksjoner, men vi har et effektivt immunforsvar og bakterieinfeksjoner kan også gå over av seg selv, sier Morten Finckenhagen, overlege i Legemiddelverket.

- Særlig ved luftveisinfeksjoner kan bruken av antibiotika trygt reduseres med 30 til 40 prosent. Ved ørebetennelse er vi blitt ganske flinke. Ved halsbetennelse brukes det altfor mye antibiotika, sier Morten Lindbæk, leder av Antibiotikasenteret for primærmedisin og professor ved UiO.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?