PÅ TO HJUL: Ta med deg sykkel på høstferie. Fjellet har mange fine sykkelturer å by på, som her langs Aursjøvegen ved Dovre nasjonalpark.
Foto: ODD ROAR LANGE
PÅ TO HJUL: Ta med deg sykkel på høstferie. Fjellet har mange fine sykkelturer å by på, som her langs Aursjøvegen ved Dovre nasjonalpark. Foto: ODD ROAR LANGEVis mer

92 prosent sier de prioriterer sommeren

Men det er fortsatt mulig å gjøre luksuskupp i høstferien.

(Dagbladet): Høstferieukene 40 og 41 er rett rundt hjørnet.

Og det er fortsatt mange ledige rom og senger hos dem som leier ut hytter og hotellrom.

Luksus til lav pris Har du ikke bestilt ferien ennå, er det muligheter til et restplasskupp i siste liten.

Og velger du en av storhyttene til bookingfirmaene i et av Norges skianlegg, kan du ta med deg både en og to vennefamilier og oppleve luksusferie til lavpris.

Billig hos naboene
- Det er veldig fine forhold i fjellet - særlig i Sør-Norge - etter mildværet de siste dagene, sier Turistforeningens kommunikasjonssjef Merete Habberstad.

NATURLIG GLEDE:  Høstfjellet venter med farger og klar luft. I de to neste ukene er det mange gode tilbud å få for deg som jakter på rimelige priser. Foto: ODD ROAR LANGE
NATURLIG GLEDE: Høstfjellet venter med farger og klar luft. I de to neste ukene er det mange gode tilbud å få for deg som jakter på rimelige priser. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

- De fleste betjente hyttene er stengt for i år, men med DNT-nøkkelen er over 450 hytter til disposisjon. Men sjekk med turkart og lokalkjente om det finnes sommerbruer som er fjernet før snøen kommer, sier Habberstad.

I en ny ferieundersøkelse har Visit sweden spurt nordmenn om deres forhold til høstferien, og om ferieplaner for høstens skoleferie.

Tilbringer ferien hjemme I undersøkelsen, utført av analysebyrået Yougov, svarer åtte av ti nordmenn at barna har glede av høstferien.

Seks av ti planlegger likevel å tilbringe ferien hjemme.

- Blant dem som planlegger hjemmeferie oppgir om lag halvparten at de må jobbe som årsak, mens 32 prosent mener det blir for dyrt å reise bort. Bare 14 prosent blir hjemme fordi de foretrekker det, sier Visit swedens norgessjef, Thomas Johansson.

16 prosent sier at de prioriterer å reise bort om høsten, mens 92 prosent prioriterer sommerferien; 22 prosent prioriterer påsken og 22 prosent vinterferien.

Hjemmesittere
- Blant dem som er hjemme i høstferien sier 34 prosent at de ikke gjør noe spesielt ut av ferien, mens 37 prosent reiser på dagsutflukter, sier Johansson.

Bare 9 prosent oppgir at barna er på skolefritidsordning (SFO), mens 36 prosent av alle nordmenn går turer i skog og mark.

- Undersøkelsen viser ganske entydig at nordmenn mener barna har glede av høstferien, men at mange familier ikke har mulighet til å reise på grunn av jobb og økonomi, forteller han.

Generell trend Ifølge Thomas Johansson er imidlertid trenden generelt at flere får øynene opp for muligheten til å gjøre kortere reiser i forbindelse med ferie, slik at det blir både enklere og rimeligere.

- Jeg velger fjellferie i Norge, sier Merete Habberstad som tar med seg familien til fjells i Romsdalen.

Den nye fjellruta Romsdalseggen skal testes.