96 prosent overlever flystyrt

Og slik kan du selv påvirke sjansene for å overleve.

DE FLESTE KLARTE SEG: Bare en person omkom i denne flyulykken på Honolulu i 1988.
DE FLESTE KLARTE SEG: Bare en person omkom i denne flyulykken på Honolulu i 1988. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||

US National Transportation Safety Board har regnet ut sjansen for å overleve en flystyrt.

De gransket 568 alvorlige ulykker og flykrasj. Resultatet var at 96 prosent, eller 53 000 av passasjerene involvert overlevde. Perioden var over de siste 18 årene.

Selv i de aller mest alvorlige ulykkene var overlevelsesraten 56 prosent. De aller fleste ulykkene ble også karakterisert som overlevbare, altså at flyet ikke eksploderte i lufta eller noe annet som gjorde det umulig å overleve.

I disse tilfellene var det hele 77 prosents sjanse for å overleve. 2000 personer kom seg helskinnet fra slike ulykker i forskernes tallmateriale. 15 prosent døde i sammenstøtet og sju prosent døde av brann.

Les også: Slik overlever du et snøskred

Får ikke panikk

Journalisten Amanda Ripley har skrevet boka Når katastrofen rammer: hvem overlever - og hvorfor?, som er oversatt til norsk. Hun avliver myten om at folk får panikk når katastrofer inntreffer.

Derimot oppførte folk seg anstendig og rasjonelt. Vold og panikk er sjelden. Det mener Ripley skyldes overlevelsesinstinktet. Det er i vår interesse å samarbeide med andre for å overleve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer