Å drikke te i huler omgitt av draperier og vannpiper, er blitt det hotteste i den spanske byen

I Granada gir arabiske tehus følelsen av å reise mange hundre år tilbake i tid.

GØY MED TE: Raquel Peneyto og vennegjengen fra Alicante-området besøker tehus for første gang. Og elsker det. Aller best smaker vannpipene, mener Raquel. Alle foto: Gjermund Glesnes
GØY MED TE: Raquel Peneyto og vennegjengen fra Alicante-området besøker tehus for første gang. Og elsker det. Aller best smaker vannpipene, mener Raquel. Alle foto: Gjermund GlesnesVis mer

Du kan lett bli forvirret når du går opp Calle Calderería Nueva. For et par hundre meter siden sto du på en typisk spansk plaza med brostein og den tunge fasaden til en kirke. Men her, midt i Granadas gamleby Albayzin, er det som å være i Marokko.

Vesker, tøfler, klær og kulørte lamper dekker butikkfasadene, menn sitter på krakker og selger håndmalte skilt med navnet ditt på arabisk, og duften av vannpiper siver ut gjennom dørene til den aller vanligste geskjeften i gata: arabiske tehus.

- Det åpner nye hvert år. Nå fins det 25- 0 av dem i byen, de aller fleste her i Albayzin, sier Antonia Maria Muñoz Flores.

Siste bastion
Hun var den aller første som åpnet tetería i Granada. Før hennes As Sirat åpnet tekannene i 1983, fantes det bare engelskinspirerte salóns de té.

Å drikke te i huler omgitt av draperier og vannpiper, er blitt det hotteste i den spanske byen

Og det i byen som var de muslimske maurernes siste bastion i Spania i 243 år - først andre nyttårsdag 1492 kapitulerte sultanen slik at den spanske gjenerobringen ble sluttført.

Borgbyen Alhambra er den mest kjente arven etter maurerne. Verdensarvstedet regnes som et av arkitekturhistoriens desiderte høydepunkter, og er ved siden av Barcelonas Sagrada Família Spanias aller største severdighet.

- Jeg tror europeiske turister leter etter det eksotiske Alhambra. Og tehusene er jo en del av muslimsk kultur, de elsker å sitte på gulvet og drikke te, sier guiden Reyes Muñoz.

Som på 1400-tallet
Den arabiske innflytelsen, teen og kakene er fortsatt fellesnevnere for de mange tehusene. Men utførelsen varierer, fra det sobre og diskré til «over the top»-huler av draperier og fliser, vannpiper og lykter.

Også i menyene er det mangfold. Mens teteríaer som As Sirat holder fast på tradisjonen med te, kaker og eventuelt vannpiper, tilbyr andre fulle restaurantmenyer og enkelte til og med alkohol.

For Antonia Maria er konkurransen positiv.

- Målet da jeg startet, var å vekke til live litt av fortida og al-Andalus (den muslimske delen av Spania). Det føler jeg at jeg har klart. Calle Calderería Nueva er som en souq. Slik så det ut her på 1400-tallet, sier hun og smiler.

Mandelusia
- Noen ganger må jeg føle min marokkanske side, noen ganger den spanske. Her i Granada kan jeg velge. I denne gata føles det for eksempel som å være i Marokko, smiler Abdel Nur, som jobber i et bakeri bare noen meter overfor As Sirat.

RØD SONE: Minimalisme er et fremmedord i mange av teteríaene, som her i Tetería Nazari.
RØD SONE: Minimalisme er et fremmedord i mange av teteríaene, som her i Tetería Nazari. Vis mer

27-åringen har spansk far og marokkansk mor.

Under disken i onkelens bakeri, Pastelleria Andalusi Niyaila, ligger de samme typene kaker som du får kjøpt i tehusene - eller i Marokko for den saks skyld. Men i Calle Calderería Nueva kaller man dem andalusiske.

- Vi bruker de samme ingrediensene: Dadler, pistasj, valnøtter, honning og mandler, sier han.

Kakene er søte og saftige på den måten som gir deg klisne fingre. Slik sett kan det nye, gamle Granada lett bli et sukkersjokk.

HVIT SKJØNNHET: Gamlebyen Albayzin ser ut som et eventyr allerede på avstand fra Alhambra. Og når du går inn, minner det mest av alt om Marokko.
HVIT SKJØNNHET: Gamlebyen Albayzin ser ut som et eventyr allerede på avstand fra Alhambra. Og når du går inn, minner det mest av alt om Marokko. Vis mer

Men kultursjokk slipper du. For uansett hvor langt inn i det mauriske tehusene bringer deg, ligger Spania alltid og venter i «nybyen» nedenfor.