Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Å forlate boksematen var en unødvendig begrensning av vår spiselige verden

I Portugal vet alle at sardiner er en delikatesse.

RETT FRA HAVET: Denne salaten med sardin  og potet er slik portugisere liker den, enkel og med temperament. Foto: METTE RANDEM
RETT FRA HAVET: Denne salaten med sardin og potet er slik portugisere liker den, enkel og med temperament. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ting er gjenkjennelige fra alle byer med en viss størrelse: En butikk i byens beste nabolag, som stolt viser fram sine flotte varer - kun det beste er godt nok.

Andre ting er beundringsverdige og sjeldne: En forretning valfartet av gamle damer fra andre siden av byen på sin ukentlige handletur, men også av kresne matelskere, hipstere og turister.

Noen steder gir historisk sus: En type gammeldags estetikk som ser ut som om den aldri har vært moderne. Et skilt som erklærer at man har holdt åpent siden 1930.

Boksen går Men det som gjør Conserveira de Lisboa helt unik, og at det er vanskelig å tenke seg den noe annet sted enn akkurat her i Portugals hovedstad, er at butikken ikke selger annet enn hermetikk. Flate bokser er stablet i vinduer, hyller og skap.

Boksen går og går, uten at det noensinne tar slutt. Litt tunfisk, noen hyller med særegne spesialiteter som røykt blekksprut og makrellrogn. Men for det meste - jeg vil anslå 90 prosent - selger de bare én ting: Sardiner.

I tomat. Med urter. Med piri piri. Med hvitløk. Med karri. Små, mindre, store. Alltid liggende andføttes, veldig, veldig trangt, i olje.

En delikatesse For i Portugal vet alle at sardiner er noe av det beste som finnes, en delikatesse.

DELIKATESSE:  Hermetikkboksene med sardiner er stablet i vinduer, hyller og skap hos Conserveira de Lisboa. Foto: METTE RANDEM
DELIKATESSE: Hermetikkboksene med sardiner er stablet i vinduer, hyller og skap hos Conserveira de Lisboa. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Og de vet at selv om sardiner er spesielt gode når de er ferske, rett fra havet, grillet på en bitte liten utendørsgrill, er de også helt spesielt gode når de er hentet rett opp fra en hermetikkboks. Bare annerledes.

Det er ikke lenge siden dette var noe alle visste. Men så, etter hvert som vi ble mer og mer matinteresserte og verdensvante, og vi fikk bedre og bedre utvalg i butikken, så fikk vi det for oss at vi hadde beveget oss bort fra boksematen en gang for alle.

Det var en frivillig og helt unødvendig begrensning av vår spiselige verden.

Små kunstverk Jeg fylte bagen med hermetikk fra Conserveira de Lisboa. Alle de tre merkene: Tricana, med den vakre kvinnen på etiketten, i produksjon siden 1942. Minor, med katten utenpå, det «nye» brandet fra 1955, og Prata do Mar, med seilskipet, også fra 1942, som også har spesialisert seg på tunfisk og sardiner.

Alt fra samme fabrikk. Slett ikke billig. Men nydelige farger, små kunstverk, pakket inn i for hånd, enten av den gamle kona, eller den yndige ungjenta som sitter i hvert sitt hjørne.

Men hva skal man gjøre med så mye sardiner? Vel, det gjelder å tenke innenfor boksen.

ELSKET AV ALLE: Conserveira de Lisboa er ikke bare en forretning valfartet av gamle damer fra andre siden av byen på sin ukentlige handletur, men også av kresne matelskere, hipstere og turister. Foto: METTE RANDEM
ELSKET AV ALLE: Conserveira de Lisboa er ikke bare en forretning valfartet av gamle damer fra andre siden av byen på sin ukentlige handletur, men også av kresne matelskere, hipstere og turister. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Her er mine åtte sardinfavoritter (det funker både med ekte sardiner, og norske brislingsardiner, som er laget av en annen fisk, men ellers smaker og oppfører seg nokså likt):

1. Sardin på toast: En klassiker. I dag kan det virke litt pussig å servere en forrett som består av en loffskive og en bit boksemat, men før hele verden ble foodies, var det ansett som helt anstendig. Med en blanding av finhakkede urter, er det friskt og vakkert også. (Se oppskrift.)

2. Sardinsalat: En slags portugisisk variant av salade nicoise, men litt enklere og med litt mer temperament. (Se oppskrift.)

3. Pasta med sardin: En typisk siciliansk rett, bestående av pasta, sardin, sitronsaft, fennikel, ristede brødsmuler, hvitløk og rosiner.

4. Pasta med sardin 2: Samme prinsipp, men mer nordisk på smaken, med pasta, sardiner, frisk dill og sitronsaft.

5. Sardiner med bønner: En boks sardiner, en boks hvite bønner. Frisk paprika og røykt paprikapulver, finhakket løk og persille. En dråpe eddik eller syrlig chilisaus. En superenkel middag, som kan lages i hast-verk og nød, men faktisk nytes.

6. Sardiner med grilla paprika: Server de salte sardinene sammen med søte grilla eller bakte paprika, litt chili og finhakket hvitløk.

7. Sardiner og bakte rødbeter: Noe av samme prinsippet, med møtet mellom søtt og salt. Vend rødbetene i litt eddik, dryss over gressløk.

8. Sardin og toast sorbé: En merkelig god rett, servert på den legendariske restauranten Fat Duck i England. Forbløffende god - når Heston Blumenthal står på kjøkkenet. Ikke prøv dette hjemme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!