Å krysse Golden Gate i «din egen» superbil er en stor, stor opplevelse

Slik gjør du verdens beste by enda bedre.

SAN FRANCISCO (Dagbladet): Landemerkene Golden Gate og Alcatraz, bratte trikketurer, shopping ved Union Square og kunst og kultur på SFMOMA. Lokalt produsert Michelin-mat, Napa Valley-vin og homo-hippiestrøkene Castro og Haight-Ashbury.

Det er mange åpenbare grunner, og Lonely Planet var da heller ikke i tvil: San Francisco er verdens beste by å besøke.

Men da backpackerbibelen kåret hippiebyen til sin favoritt, var det uten å ha tilbrakt en dag med sin egen superbil til rådighet.

Slik kan du nemlig gjøre verdens beste by enda bedre.

Ingen «frisørbil» Det er flere selskaper rundt San Francisco som tilbyr leiebiler fra øverste hylle. For (de veldig rike) nerdene er både Lamborghini Aventador, Ferrari 458, Mercedes SLS, McLaren MP4-12C og Bentley Continental noen tastetrykk unna.

Disse monstrene var litt utenfor Dagbladets rekkevidde. Vi gikk for en Porsche Boxter - men til gjengjeld den splitter nye 2013-modellen, med bare noen få tusen på telleren fra før.

Og for en bil.

Bransjebladene har vært samstemte:  Lillebroren i Porsche-sortimentet er blitt voksen - og alle rykter om en «frisørbil» kan herved avkreftes. 265 hester sammen med Porsches aldeles utmerkede nye PDK-girkasse gir 0-100 på 5,4 sekunder.

KLAR: Porschen står klar, og den smale, svingete veien venter. Napa Valley, deg og elementene borger for den perfekte dagen bak rattet. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
FROKOST: Uten mat og drikke og så videre - en skikkelig amerikansk frokost trengs før en adrenalinfylt dag bak rattet. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
VINOMRÅDE: I Napa Valley ligger vinrankene på begge sider av veien. Flere gårder tilbyr billig vinsmaking - men pass på, det er ikke helt forenlig med kjøring av superbiler. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
STILIG: 2013-modellen Porsche Boxter gjør seg med en vingård i bakgrunnen. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
MUIR WOODS: Mystisk og fascinerende å gå i - og veldig morsomt å kjøre ned til. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
DRIVSTOFF: Solid kost for bilføreren. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
BILDRØMMEN: Din egen Porsche, solskinn og svingete veier uten trafikk. Foto: EIRIK P. KROKFJORD
BYMORO: Har du parkert for dagen, er San Francisco en fantastisk by i seg selv - her gatemarked ved Haight-Ashbury. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD

Når seinsommeren gir temperaturer opp mot 30 grader, passe med vind og nydelige veier, var Boxteren et meget godt valg.

Strøken asfalt Vi kjørte fra San Francisco med den lille vinbyen Sonoma som mellomstasjon, der det vakre torget er et strålende sted å parkere og nyte synet av bilen mens du spiser en bedre lunsj i solskinnet.

Rundt byen er det svingete veier, flott asfalt og tilsvarende utsikt over vinmarker og herskapshus. En annen rute er legendariske Highway 1 - en av USAs mest sagnomsuste kjøreveier.

For et lite adrenalinkick på en rolig formiddag reiser du mot redwood-skogen Muir Woods. Skogen er et populært turistmål, og vel verdt et besøk i seg selv, men den skiltede veien ned til skogsområdet er en skikkelig svingete godbit.

Det går to veier fra Muir Woods og opp på hovedveien, og det sies at turistguidene har en under hånden-avtale om å ikke bruke samme vei opp og ned.

Årsaken er selvsagt at det blir trangt med to busser i bredden - men det gjør at du og din nye tyske bestevenn kan leke dere nesten helt fritt.

Verdt pengene I løpet av en dag bak rattet rakk vi ikke å kjøre hele staten rundt, men lokale bilentusiaster skryter av kjøreopplevelsen både på Highway 128, Highway 175 og Highway 28, i tillegg til godbiten Carmel Valley Road ved Monterrey.

Moroa koster - litt - riktignok, vi betalte 2500,-  for 24 timer (inkludert forsikring, gebyrer og helsikes mye bensin). Er dere to personer, blir det ikke så galt, og leiebilselskapet både henter og leverer bilen på døra di.

BILDRØMMEN: Din egen Porsche, solskinn og svingete veier uten trafikk. Foto: EIRIK P. KROKFJORD
BILDRØMMEN: Din egen Porsche, solskinn og svingete veier uten trafikk. Foto: EIRIK P. KROKFJORD Vis mer

Det betyr mindre tid på formaliteter, og mer tid til å kjøre bil - og når en dag bak rattet er ferdig, kan du også briske deg med å ha den feteste kjerra på hotellparkeringa.

Og om du skulle la deg friste, kan vi garantere en ting: Å krysse Golden Gate i «din egen» superbil - enten med motorduren i ørene, eller favorittmusikken via Ipod-tilkobling - er en stor, stor opplevelse.