TIDLIG RAMMET: Joy Watson begynte å merke Alzheimers-symptomer allerde i 50-årsalderen, men hun måtte kjempe lenge for å få en diagnose nettopp på grunn av alderen. Foto: SCANPIX
TIDLIG RAMMET: Joy Watson begynte å merke Alzheimers-symptomer allerde i 50-årsalderen, men hun måtte kjempe lenge for å få en diagnose nettopp på grunn av alderen. Foto: SCANPIXVis mer

Å leve med Alzheimers

Filmen «Still Alice» skildrer tidlig Alzheimers og gjorde et sterkt inntrykk på Joy Watson, som lever med sykdommen. Her forteller hun om hvordan hun har taklet diagnosen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er et vell av minneverdige replikker i filmen om tidlig Alzheimers, «Still Alice», med Julianne Moore i hovedrollen. Den har premiere i Storbritannia i morgen. Som denne replikken: «'Lev i øyeblikket', sier jeg til meg selv. 'Det er egentlig alt jeg kan gjøre.'»

Dette sier Alice, den anerkjente 50-årige lingvistikkprofessoren spilt av Moore, i en av de mest gripende scenene i en svært emosjonell film som følger Alice og hennes familie i deres reise fra diagnosen og gjennom den videre prosessen.

- Og det er nettopp sånn det er, sier Joy Watson, som ble diagnostisert med sykdommen i hjembyen Eccles, Greater Manchester, for to år siden da hun var 55 år gammel.

- Når du kan ikke huske hva noen sa til deg for en time siden eller hva du skulle i et rom, har du ikke annet valg enn å leve helt her og nå, og Julianne Moore skildrer dette vakkert. Faktisk minnet Alice så mye om kvinner jeg kjenner fra min støttegruppe for yngre demente at jeg følte meg virkelig sint på Alec Baldwin for at han overlot henne så mye til seg selv og satte bedriften først. Flere ganger måtte jeg minne meg selv på at det bare var en film.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn