PÅVIRKER SELVTILLITEN: Et åpent kroppsspråk vil påvirke selvtilliten, siden kroppen produserer mer testosteron og reduserer mengden av stresshormonet kortisol. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK
PÅVIRKER SELVTILLITEN: Et åpent kroppsspråk vil påvirke selvtilliten, siden kroppen produserer mer testosteron og reduserer mengden av stresshormonet kortisol. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKVis mer

Å sitte slik gjør noe helt spesielt med deg

Føttene avslører deg, og vil du framstå som myndig, bør du holde et lavt stemmeleie.

Den amerikanske sosialpsykologen Amy Cuddy mener at «power posing» (maktposering, journ.anm.) påvirker hele innstillingen vår, og til og med virker slik at kroppen produserer mer av hormonet testosteron.

Mer testosteron vil ifølge psykologen påvirke selvtilliten i positiv retning.

Kan gjøre oss suksessfulle Cuddy forsker på hvordan kroppsspråket avslører at vi kan endre andre menneskers antakelser om oss selv, og til og med vår egen kroppskjemi, ved å helt enkelt endre vår egen kroppsposisjon.

- Å stå i en selvsikker posisjon, til og med når du ikke føler deg selvsikker, vil påvirke både testosteron- og kortisolnivået i hjernen. Dette igjen kan ha en stor påvirkning på våre sjanser til å oppnå suksess i livet, uttaler Cuddy i en av sine forelesninger.

Med dette mener Cuddy blant annet at produksjonen av testosteron vil hjelpe mennesker til å tørre å satse, samtidig som produksjonen av stresshormonet kortisol går ned, og gjøre oss mindre stresset i situasjoner.

I denne videoen fra nettsiden Ted.com kan du se hele forelesningen til Cuddy.

Test ut dette Ifølge Medlemsorganisasjonen HR Norge, viser undersøkelser at kroppsholdning har mye å si for selvtilliten.

På hjemmesiden sin skriver organisasjonen at man kan teste ut dette ved å for eksempel sitte bakoverlent med armene bak hodet og beina på bordet, eller stå med armer og bein ut fra kroppen i et par minutter.

Dette skal stimulere produksjonen av testosteron, som igjen vil påvirke følelsen av styrke, og gjelder for begge kjønn.

HR Norge støtter også Cuddys teori om at mengden av stresshormonet kortisol vil minke slik at du vil føle deg sterk og rolig.

Kommunikasjon er makt Paal Leveraas er kommunikasjonsansvarlig i HR Norge, og er også utdannet og praktiserende coach.

Han mener selv at dette temaet er hans hjemmebane.

- Vi mennesker er kommuniserende vesener, og det vi kommuniserer, har en påvirkning på omverdenen. Kommunikasjon har innsatt og avsatt keisere, presidenter og statsministre. Kommunikasjon har startet og stoppet kriger. Kommunikasjon skaper fysiologiske endringer i andre mennesker, bringer fram aggresjon eller medmenneskelighet, sorg eller glede. I vårt samspill med andre mennesker programmerer vi kontinuerlig hverandres hjerner, slik at det faktisk skjer kjemiske endringer, sier Leveraas til Kvinneguiden.

Han mener dermed at kommunikasjon definitivt kan endre verden, ikke bare i abstrakt betydning, men høyst konkret.

- Det er ingen grunn til å tro at det ikke skulle ha den samme effekten på den som kommuniserer som på de det kommuniseres til, sier coachen videre.

- Vi lytter med øynene Leveraas mener at ordløse signaler utgjør en stor del av vår kommunikasjon, mange mener det er den største delen.

- Tillit skapes ikke først og fremst gjennom det som høres, men gjennom det som syns. Noen ganger har vi denne følelsen av at et annet menneske ikke er til å stole på. Analyserer du slike situasjoner, vil du ofte finne at den manglende tilliten kommer av manglende samsvar mellom det som sies og hva kroppsspråket forteller.

- Vi lytter like mye med øynene som med ørene, mener coachen.

Han er ikke i tvil om at Amy Cuddy har helt rett i at måten vi sitter, står og går på skaper kjemiske endringer i kroppene våre.

- Jeg bruker selv dette bevisst i mange sammenhenger, ikke minst når jeg skal holde foredrag eller møte klienter til coaching. Mitt lille triks er nettopp en «power pose» som Cuddy snakker om - strekke armene mot himmelen, hodet opp og åpne opp kroppen, sier Leveraas og fortsetter:

COACH: Paal Leveraas. Foto: HR NORGE
COACH: Paal Leveraas. Foto: HR NORGE Vis mer

- Så forestiller jeg meg en omvendt «lysfontene», som går fra der ute et sted og inn i mitt hjerte, mine armer, bein og kropp. Hvis omgivelsene tillater det, tar jeg også et løvebrøl, et primalskrik. Så setter jeg ord på den atmosfæren jeg ønsker å bringe inn i salen eller samtalen jeg skal ha. Skal jeg gå inn i det med respekt, kjærlighet, nysgjerrighet, samarbeidsvilje, eller noe helt annet?

Hvilke hormoner som styrkes og dempes i disse prosessene, har ikke coachen fundert så mye på, men han er likevel overbevist om at det virker.

- Amy Cuddy's «fake it til you make it» har jeg selv brukt som rettesnor i veldig mange sammenhenger.

Leveraas forteller at kroppsholdning i møte med andre mennesker betyr ekstremt mye.

- Du tar eller gir fra deg kraft med måten du står og går på. Denne kraften er jeg overbevist om at er reell, fysisk tilstedeværende, og viktigst av alt: vi kan velge til enhver tid. Du blir hva du tenker, så det handler om å tenke rett.

Les også:
Disse menneskene er best likt

Sørg for at kollegaene digger deg

Få den andre til å føle seg viktig

Sosial angst kan vare hele livet

Så enkelt jobber du deg nedover

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.