FROSTSKADE: Husk at om du er generelt nedkjølt vil blodgjennomstrømningen gjennom fingre og tær bli redusert, og dermed øker faren for frostskader kraftig selv om man har gode votter og fottøy. Derfor viktig å holde seg varm på hele kroppen, forteller Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: ZAKIR ABBAS/EPA/SCANPIX
FROSTSKADE: Husk at om du er generelt nedkjølt vil blodgjennomstrømningen gjennom fingre og tær bli redusert, og dermed øker faren for frostskader kraftig selv om man har gode votter og fottøy. Derfor viktig å holde seg varm på hele kroppen, forteller Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: ZAKIR ABBAS/EPA/SCANPIXVis mer

- Å smøre huden isolerer ikke mot kulda

Kle deg godt, i verste fall må du amputere.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Har du frosset og blitt kaldt når du har vært ute og kost deg i vinterkulda?

Niclas har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter der han forteller at de er tre kompiser som pleier å dra på skiferie i Alpene hvert år:

- I fjor opplevde to av oss å få kuldesår i ansiktet. Det var vondt lenge. Er det noe vi kan smøre på i tillegg til å dekke til ansiktet godt for å forhindre slike skader, spør han.

Niclas lurer også på om det ved kuldesår er ulike grader, slik som med brannskader.

- Hva er farlig, og hvordan bør de behandles? avslutter han.

Må dekkes til - Ting du smører på huden isolerer ikke mot kulda. Det er tildekning som må til om du vil forebygge frostskader, svarer Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Husk at om du er generelt nedkjølt vil blodgjennomstrømningen gjennom fingre og tær bli redusert, forklarer han.

Dermed øker faren for frostskader kraftig selv om du har gode votter og fottøy.

- Det er derfor viktig å holde seg varm på hele kroppen, fortsetter Hasle.

Fire grader Dagbladets reiseekspert viser til Norsk helseinformatikk, når det gjelder grader av forfrysning.

Her står det at frostbitt og frostskader opptrer når et område av kroppen utsettes for sterk kulde.

Årsaken til skaden er at det dannes iskrystaller i cellene. Disse sprenger celler og blodårer og forårsaker celledød.

Ifølge Norsk helseinformatikk er frostskader klassifiseres etter fire alvorlighetsgrader:

Første- og andregrad er overflatiske skader, mens tredje- og fjerdegrad er dype frostskader som ikke bare er lokalisert til huden.

Infeksjonsfare - Ved førstegrads forfrysning gjelder det bare å komme inn i varmen, og det er ingen spesiell behandling, sier Hasle.

Ved annengrads forfrysning er det blemmer, og da er det viktig at blemmene ikke sprekker.

Gjør de det er det stor fare for infeksjon. Da er, ifølge Hasle, sårrens og sterile bandasjer, gjerne med bakteriedrepende salve, viktig.

- Ved tredje og fjerdegradsforfrysning er det aktuelt med kirurgisk revisjon, i verste fall amputasjon, sier Hasle.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

I ansiktet vil det, i følge Dagbladet reiseekspert, som oftest være snakk om første- og andregrads forfrysninger.

Dykkerlappen Har du lyst til å ta en titt på hva som befinner seg under havoverflaten i ferien? Det har Annika.

- Vi er et par i begynnelsen av 40-åra som planlegger å ta dykkerlappen i Thailand-ferien denne jula, skriver Annika i den neste e-posten til Dagbladets reiseeksperter.

Så vidt hun vet er begge to friske og raske, forteller hun:

- Er det noe vi bør sjekke oss for hos lege i forkant, eller  det noe vi spesielt må tenke på? Er det trygt å ta dykkerlappen i utlandet? spør hun.

Egenerklæring - Alle som skal ta dykkersertifikat må gjennomgå en legeundersøkelse, sier reiselege Gunnar Hasle.

Når du tar dykkerkurs må du fylle ut en egenerklæring til kurset.

Her skriver du under på at du ikke har astma, diabetes, epilepsi, hjerterytmeforstyrrelser, er gravid og så videre, forteller han.

Hasle viser til retningslinjene for legeundersøkelse av fritidsdykkere, for en fullstendig oversikt over kontraindikasjoner mot dykking.

- Min erfaring fra et dykkerkurs i Thailand, er at de var like opptatt av sikkerhet der som her. Dette må dere ikke finne på å gå glipp av, sier Hasle.

Familieferie Det neste spørsmålet til Dagbladets reiseeksperter er fra Lena, som lurer på hvor hun skal ta med familien på ferie. 

Hun forteller at familien har reist på ferier i Italia, Frankrike og Spania med barna siden de var seks-sju uker.

Feriene har de da hatt i september og oktober når temperaturen har vært behagelig.

Redd for sykdommer - Nå er de ett og fem år, og vi har nå muligheten til å dra i løpet av januar eller mars. Da må vi reise lengre for å finne varmen, og jeg vil helst ikke til Kanariøyene, skriver hun.

Lena er skeptisk til er om minstemann er for liten for tropiske strøk og mulige sykdommer.

- Jeg har lyst å reise til Asia hvor jeg var svært mye før jeg fikk barn. Er det områder vi bør unngå eller er det land der som egner seg? Og hva med eventuelt Amerika? spør hun.

Bør vente - Jeg mener at om man ikke er nødt, bør man vente til det minste barnet er fire-fem år før man tar det med på ferier utenfor Europa, sier Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle.

Om familien skal reise utenfor Europas grenser, bør det i hvert fall være til steder hvor malaria ikke er noe stort problem.

- Og det bør være steder med et brukbart helsevesen. Kanskje Sør-Afrika, Maldivene, Seychellene eller Mauritius, sier han og fortsetter:

- Thailand og Cuba er også mulig, men da går den første uken med til å venne seg til ny tidssone, og også en uke etter at man har kommet hjem før jetlaget er over.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.