Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Advarer besteforeldre

Mange gjør livsfarlig feil i sommer.

Pass på: Hvordan oppbevarer du medisinene i sommer? FOTO: SCANPIX
Pass på: Hvordan oppbevarer du medisinene i sommer? FOTO: SCANPIX Vis mer

Sommerferien er i gang over hele landet. Og for mange betyr dette besøk av småbarn i hytter, leiligheter og hus. Nå advarer Giftinformasjonen hos Folkehelseinstituttet mot medisiner som ligger lett tilgjengelig for nysgjerrige smårollinger. Feilen kan føle til livsfarlige situasjoner for små barn. Nå ber de besteforeldre ta en ekstra sjekk før de får eller drar på sommerbesøk.

Sommervaner

- Mange voksne og eldre er vant til at medisiner kan stå fremme uten fare for at småbarn skal få tak i dem. Men i ferien endrer alt seg, og da er det fort gjort at barn finner fram i toalettmapper, på bad eller soverom, sier seniorrådgiver Kristin Solberg Swahn i Giftinformasjonen og fortsetter:

- Det er viktig at man tenker gjennom dette før man får barn på besøk eller reiser på feriebesøk til hus der det bor små barn.

LIVSFARLIG: Noa lekte med kompisene. Det endte i katastrofe. NB: Vi advarer mot sterke bilder i denne videoen. Reporter: Emilie Rydning. Video: Privat Vis mer

Sjekk dette

Når vi er på reise, oppbevarer vi ikke legemidlene på samme måte som vi pleier. Kanskje tar vi det ut av emballasjen og har det liggende i en lett tilgjengelig toalettmappe, skuffen på badet eller i veska. Da er det lett at små nysgjerrige barn kan få tilgang til dem. Faren for at du forveksler medisiner eller gir/tar feil medisin eller doserer feil er også til stede når du mangler originalemballasjen og pakningsvedlegg.

- Mange er kanskje også̊ mindre forsiktig med reseptfrie legemidler?


- Dette er uheldig fordi reseptfrie legemidler også kan gi forgiftninger. Riktig oppbevaring og bruk er like viktig for reseptfrie som for reseptbelagte legemidler.

Advarer: Seniorrådgiver Kristin Solberg Swahn i Giftinformasjonen. Foto: Privat
Advarer: Seniorrådgiver Kristin Solberg Swahn i Giftinformasjonen. Foto: Privat Vis mer

Dette skal du gjøre

- Det er mange medisiner som kan være farlig for små barn. For eksempel hjerte- og blodtrykksmedisiner som mange eldre bruker, fortsetter Kristin Solberg Swahn.
Også reseptfrie medisiner kan gjøre stor skade.

- Hva skal man gjøre dersom man har mistanke om at barn har fått i seg medisiner?

-Ta kontakt med lege eller legevakt på 113, eller kontakt Giftinformasjonen som er åpen hele døgnet (22 59 13 00) og gir råd ved fare for akutt forgiftning.

Les siste nytt og flere saker om Norgesferie her.

Ikke slik: Ikke la medisiner ligge lett tilgjengelig for småbarn på sommerferiebesøk. Foto: Odd Roar Lange
Ikke slik: Ikke la medisiner ligge lett tilgjengelig for småbarn på sommerferiebesøk. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!