Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Advarer: Feilen kan bli dødelig

Gjør du denne testen, kan det redde livet ditt.

VIKTIG SJEKK: Oppblåsbare redningsvester er blitt populære, men må sjekkes jevnlig. Foto: Odd Roar Lange
VIKTIG SJEKK: Oppblåsbare redningsvester er blitt populære, men må sjekkes jevnlig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

(Dagbladet): Hvert år omkommer rundt 30 personer i forbindelse med fritidsbåtulykker her i landet. Og småbåtulykker har dessverre allerede krevd liv denne våren og forsommeren.

Nå er båtsesongen i full gang. Og mens båtene har fått sin årlige vårpuss, har mange glemt den viktige detaljen som kan redde liv.

Den glemte sjekken

Det handler om oppblåsbare redningsvester som er blitt mer og mer populære, men som ikke er vedlikeholdsfrie.

FALSK TRYGGHET: Jon Amtrup advarer båtfolket mot den oppblåsbare redningsvestens falske trygghet - hvis du glemmer å teste den. Foto: Privat
FALSK TRYGGHET: Jon Amtrup advarer båtfolket mot den oppblåsbare redningsvestens falske trygghet - hvis du glemmer å teste den. Foto: Privat Vis mer

- Redningsvestene kan gi en falsk trygghet fordi eieren oppbevarer eller bruker den feil, eller ikke sørger for skikkelig vedlikehold, sier båtbokforfatter Jon Amtrup.

Ni av ti fritidsbåteiere oppgir å ikke ha sjekket vesten før bruk.

Redningsvesten trenger årlig ettersyn og vedlikehold. En undersøkelse som ble gjennomført av Norstat for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, avslørte at bare 13 prosent av brukerne av oppblåsbare vester visste at vestene måtte ha årlig ettersyn.

- Jeg hadde nettopp en gjest om bord i min seilbåt som ikke hadde sjekket sin vest på de 12 åra hun hadde eid og brukt den, sier Amtrup.

- Det kan være direkte livsfarlig.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

De som slurver med å sjekke redningsvesten oppgir tre hovedårsaker til å droppe kontroll av vest.

Dette gjør de feil

Alle handler om mangel på kunnskap. Den største gruppen svarer at de ikke vet at det er et vedlikeholdsbehov på redningsvester (39 prosent), mens en fjerdedel (25 prosent) ikke vet hva man bør kontrollere. En siste fjerdedel (23 prosent) sier at de glemmer eller ikke tar seg tid til å sjekke vesten.

- Jeg har latt barna få teste vesten med de utgåtte patronene slik at de får kjenne hvordan vesten virker, og hvordan de kan regulere lufttrykket ved hjelp av en ventil, forklarer Amtrup.

Derfor skal du gjøre det

De oppblåsbare redningsvestene har to ulike utløsermetoder. Den manuelle, der du drar i en snor som fører til at Co₂-patronen fyller en stor «pølse» med luft. Det er denne pølsa som gjør at du flyter i vannet. Co₂-patronen skal også kunne utløses automatisk ved at en liten cellulosetablett eller -ring 8 (også omtalt som saltpatron) som sørger for at en stift stikker hull på gasspatronen når du faller i vannet.

Utgått på dato: Har du sjekket datoen for utløsermekanismen på redningsvesten din? Foto: Odd Roar Lange
Utgått på dato: Har du sjekket datoen for utløsermekanismen på redningsvesten din? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Disse cellulosetablettene må skiftes ut, helst årlig. Mange produsenter har datomerket utløsermekanismen.

- Jeg bytter tablett hvert år. Og selve patronen veier jeg for å se om den har samme vekten som er angitt på patronen. Dersom det er avvik på mer enn ti prosent, så kjøper jeg en ny, fortsetter Amtrup.

Ta en sjekk på vestene dine i dag. Både Co₂-patronen, cellulosetabletten og selve pølsa må sjekkes.


Her ser du Redningsselskapets tips til hvordan du sjekker på egenhånd.

Se Dagbladet bli tatt med på det som skal være verdens raskeste el-båt. Video: Dagbladet Vis mer

Be gjerne erfarne forhandlere, brann- og redningstjenesten eller Redningsskøytenes mannskap om hjelp. De hjelper deg gjerne.

Og, enten du skal ha årets Norgesferie til lands eller vanns: Få med deg Dagbladets tips for Norgesferien her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!