Advarer gravide mot hormonforstyrrende hudpleie

Her er de ti mest sjekkede hudpleieproduktene på Forbrukerrådets hormonsjekk.

Hormonforstyrrende:  Dette er de ti mest sjekkede produktene som inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Hormonforstyrrende: Dette er de ti mest sjekkede produktene som inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I november i fjor lanserte Forbrukerrådet Hormonsjekk-appen, en app for iPhone som enkelt skanner hudpleieprodukter og forteller om de inneholder hormonforstyrrende stoffer. I dag relanseres appen med en Android-versjon for andre smarttelefoner.

Nå går Forbrukerrådet ut og advarer gravide mot å bruke kosmetikk som inneholder parabener.

- Vi vil råde gravide til å unngå kroppspleieprodukter og kosmetikk med hormonforstyrrende stoffer og vi vil også fraråde at man bruker produkter som inneholder slike stoffer på barn, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Bakgrunnen for den tydelige advarselen er Miljøministeriet i Danmark sin ferske rapport. Rapporten konkluderer med at propylparaben og butylparaben som ofte finnes i kroppspleieprodukter og kosmetikk gir hormonforstyrrende, såkalt østrogene effekter. Spesielt fostertilværelsen og barndommen er sårbare perioder, fordi kroppens organer da gjennomgår en viktig utvikling, heter det i rapporten.

- Barns helse kan vi ikke gamble med, her må «føre var»-prinsippet legges til grunn, sier Instefjord.

Alle de 17 stoffene Forbrukerrådet advarer mot har i forsøk vist en hormonforstyrrende virkning på minst én dyreart.

Bekymret
Torkjel M. Sandanger er seniorforsker ved NILU på Framsenteret i Tromsø. Han deler Forbrukerrådets bekymring.

- Disse stoffene kommer på toppen av de vi allerede har i kroppen.

Sandanger har analysert blodet hos 300 norske kvinner hvor de rapporterte egen kosmetikkbruk som en del av kvinner og kreft studien ledet av professor Eiliv Lund ved Universitetet i Tromsø.

- Vi fant en klar sammenheng mellom selvrapportert bruk av hudkrem og nivåer av parabener, med til dels høye nivåer blant storbrukerne. Parabener brytes raskt ned i kroppen, men når tilførselen blir så hyppig, rekker kroppen aldri å skille det ut, sier Sandanger.

- Langtidseffekten er vanskelig å dokumentere, da effekter også kan oppstå i neste generasjon. Fostre og små barn er mest følsomme for effekten av miljøgifter og det er da særlig denne «cocktaileffekten» vi er bekymret for. Det er dokumentert gjennom dyreforsøk at parabener har hormonforstyrrende effekt.

Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) har klaget hormonsjekken inn til Apple Store og EFTAs overvåkningsorgan ESA. De mener appen svartelister lovlige produkter.

Fått klager
- Vi oppfatter denne kampanjen som villedende og bygget på et uriktig faktagrunnlag. Vi kan heller ikke se at det er Forbrukerrådets rolle å oppfordre til boikott av lovlige produkter, sier Ingrid Standal, direktør i KLF.

- Vi synes derfor det er naturlig at applikasjonen stanses, og avventer nå svar fra ESA på vår klage dit.

Apple har svart at de har klagen til vurdering.

- Det er ikke registrert noen endring i kjøpsmønsteret. Det viser at folk stoler på regelverket og myndighetene, sier Standal.

Tore Sanner, professor emeritus ved Universitetet i Oslo, er nestleder i EUs rådgivende komité for forbrukersikkerhet og leder av arbeidsgruppen som har jobbet med parabener. Komiteen består av 17 uavhengige forskere.

Ikke dokumentert
- Det vi vanligvis forstår med en «cocktailaffekt» er en synergistisk effekt. Det betyr at effekten er større enn det man forventer når man adderer effektene. I noen tilfeller vil ikke de forskjellige komponentene påvirke hverandre og i andre tilfeller vil de ha en additiv effekt. Det er ingen data som tyder på at det er en synergistisk effekt i forbindelse med de konsentrasjonene som benyttes i kosmetikk, sier Sanner til Dagbladet.

- De grensene som er satt er sikre for alle, også gravide. Det er ingen undersøkelser som tyder på at parabener skulle øke risikoen for kreft, sier Sanner.

Hormonsjekk

Det er gjort 100.000 nedlastninger av appen og det er foretatt nær halvannen million (1 350 000) produktskanninger. 6000 produkter er i dag kartlagt og ligger inne i hormonsjekken. 40 prosent av disse inneholder ett eller flere parabener, og 60 prosent er fri for hormonforstyrrende stoffer. De mest sjekkede produktene (som inneholder ett eller flere parabener):

•Spenol
•Simple Cleansing Facial Wipes
•Solidox Hvite Tenner
•A-crème
•Atrix Protection Crème
•Define Men Moulding Crème
•Avene Hand Cream W/Cold Cream
•Gillette Fusion ProGlide Gel
•L'Oréal Studio Mineral FX Invisi'Gel
•Nivea Body Lotion

Parabener er brukt som konserveringsmiddel og solfilter i kosmetikk. Danmark har i dag et forbud mot propylparaben og butylparaben i produkter rettet mot barn under tre år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer