Advarer gravide mot hormonforstyrrende hudpleie

Her er de ti mest sjekkede hudpleieproduktene på Forbrukerrådets hormonsjekk.

Hormonforstyrrende:  Dette er de ti mest sjekkede produktene som inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Hormonforstyrrende: Dette er de ti mest sjekkede produktene som inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I november i fjor lanserte Forbrukerrådet Hormonsjekk-appen, en app for iPhone som enkelt skanner hudpleieprodukter og forteller om de inneholder hormonforstyrrende stoffer. I dag relanseres appen med en Android-versjon for andre smarttelefoner.

Nå går Forbrukerrådet ut og advarer gravide mot å bruke kosmetikk som inneholder parabener.

- Vi vil råde gravide til å unngå kroppspleieprodukter og kosmetikk med hormonforstyrrende stoffer og vi vil også fraråde at man bruker produkter som inneholder slike stoffer på barn, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Bakgrunnen for den tydelige advarselen er Miljøministeriet i Danmark sin ferske rapport. Rapporten konkluderer med at propylparaben og butylparaben som ofte finnes i kroppspleieprodukter og kosmetikk gir hormonforstyrrende, såkalt østrogene effekter. Spesielt fostertilværelsen og barndommen er sårbare perioder, fordi kroppens organer da gjennomgår en viktig utvikling, heter det i rapporten.

- Barns helse kan vi ikke gamble med, her må «føre var»-prinsippet legges til grunn, sier Instefjord.

Alle de 17 stoffene Forbrukerrådet advarer mot har i forsøk vist en hormonforstyrrende virkning på minst én dyreart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.