Advarer gravide mot hormonforstyrrende hudpleie

Her er de ti mest sjekkede hudpleieproduktene på Forbrukerrådets hormonsjekk.

Hormonforstyrrende:  Dette er de ti mest sjekkede produktene som inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Hormonforstyrrende: Dette er de ti mest sjekkede produktene som inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I november i fjor lanserte Forbrukerrådet Hormonsjekk-appen, en app for iPhone som enkelt skanner hudpleieprodukter og forteller om de inneholder hormonforstyrrende stoffer. I dag relanseres appen med en Android-versjon for andre smarttelefoner.

Nå går Forbrukerrådet ut og advarer gravide mot å bruke kosmetikk som inneholder parabener.

- Vi vil råde gravide til å unngå kroppspleieprodukter og kosmetikk med hormonforstyrrende stoffer og vi vil også fraråde at man bruker produkter som inneholder slike stoffer på barn, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Bakgrunnen for den tydelige advarselen er Miljøministeriet i Danmark sin ferske rapport. Rapporten konkluderer med at propylparaben og butylparaben som ofte finnes i kroppspleieprodukter og kosmetikk gir hormonforstyrrende, såkalt østrogene effekter. Spesielt fostertilværelsen og barndommen er sårbare perioder, fordi kroppens organer da gjennomgår en viktig utvikling, heter det i rapporten.

- Barns helse kan vi ikke gamble med, her må «føre var»-prinsippet legges til grunn, sier Instefjord.

Alle de 17 stoffene Forbrukerrådet advarer mot har i forsøk vist en hormonforstyrrende virkning på minst én dyreart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer