Advarer gravide mot unødig ultralyd

Norske myndigher fraråder gravide å gå til ultralyd for «moro skyld».

ADVARER: Statens Strålevern mener ultralydavbildning av foster kun bør utføres når det er til medisinsk nytte, og ikke for å ta 3D-souvenirbilder av fosteret. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
ADVARER: Statens Strålevern mener ultralydavbildning av foster kun bør utføres når det er til medisinsk nytte, og ikke for å ta 3D-souvenirbilder av fosteret. Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For ikke mange år siden var sparkene det første tegnet på liv i magen. Så begynte vi å gå til rutineultralyd hvor vi fikk se utydelige bilder og omrisset av et foster.

Nå gjennomfører mange gravide både to, tre og fire ultralyder, og vi betaler gladelig en drøy tusenlapp for å se 3D-bilder.

Myndighetene advarer Svenske myndigheter har lenge frarådet gravide å gå til ultralyd dersom det ikke er medisinske grunner til det.

Dette skyldes at det er en minimal risiko for at fosteret blir oppvarmet og utsatt for ugunstig nevrologisk påvirkning.

Nå følger Norge etter:

«Ultralyd bør ikke anvendes for å ta bilder eller film av foster til annet formål enn medisinsk. Selv om metoden generelt betraktes som risikofri, kan ultralyd ved feilaktig bruk forårsake skadelig oppvarming av fosteret,» advarer Statens strålevern.

Det foreligger faglige internasjonale og andre nasjonale vurderinger som peker på mulige effekter på hjerneutviklingen hos små dyr ved eksponering for ultralyd ved de nivåer som benyttes i slik ultralydavbildning, men det er utilstrekkelig forskning på dette hos menneskefostre, ifølge Strålevernet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer