Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Advarer gravide mot unødig ultralyd

Norske myndigher fraråder gravide å gå til ultralyd for «moro skyld».

ADVARER: Statens Strålevern mener ultralydavbildning av foster kun bør utføres når det er til medisinsk nytte, og ikke for å ta 3D-souvenirbilder av fosteret. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
ADVARER: Statens Strålevern mener ultralydavbildning av foster kun bør utføres når det er til medisinsk nytte, og ikke for å ta 3D-souvenirbilder av fosteret. Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer

For ikke mange år siden var sparkene det første tegnet på liv i magen. Så begynte vi å gå til rutineultralyd hvor vi fikk se utydelige bilder og omrisset av et foster.

Nå gjennomfører mange gravide både to, tre og fire ultralyder, og vi betaler gladelig en drøy tusenlapp for å se 3D-bilder.

Myndighetene advarer Svenske myndigheter har lenge frarådet gravide å gå til ultralyd dersom det ikke er medisinske grunner til det.

Dette skyldes at det er en minimal risiko for at fosteret blir oppvarmet og utsatt for ugunstig nevrologisk påvirkning.

Nå følger Norge etter:

«Ultralyd bør ikke anvendes for å ta bilder eller film av foster til annet formål enn medisinsk. Selv om metoden generelt betraktes som risikofri, kan ultralyd ved feilaktig bruk forårsake skadelig oppvarming av fosteret,» advarer Statens strålevern.

Det foreligger faglige internasjonale og andre nasjonale vurderinger som peker på mulige effekter på hjerneutviklingen hos små dyr ved eksponering for ultralyd ved de nivåer som benyttes i slik ultralydavbildning, men det er utilstrekkelig forskning på dette hos menneskefostre, ifølge Strålevernet.

De legger til grunn et et føre-var prinsipp, og fraråder derfor å ta ultralyd flere ganger i løpet av svangerskapet, om det ikke er medisinsk nødvendig.

Fosterlivet i 3D Josef Ekgren, sjef ved Majorstuaklinikken i Oslo og Bergen, mener 3D-ultralyd er med på å skape tilknytning til barnet.

- Mange dyr avviser ungene sine om de ikke får muligheten til å snuse på dem rett etter fødselen. Slik er det ikke med oss mennesker, men ultralyden hjelper oss med å knytte bånd til barnet. Noen har faktisk med seg hele slekta. Da begynner gjerne besteforeldrene å diskutere hvem barnet ligner mest på.

Foreløpig er 2D best egnet til medisinsk bruk, men ifølge Ekgren er 3D på full fart inn i blant annet hjertemedisinen. Da kan man gjøre virtuelle snitt på kryss og tvers i hjertet. Men dette er veldig tidkrevende.

3D-ultralyd av gravide er best i uke 24. Da ser fosteret ferdig utviklet ut, men har fortsatt plass til å bevege seg,

Ønsker ultralyd i uke 12 Ekgren mener det er på høy tid at vi i Norge begynner å tilby rutineultralyd i uke 12. I flere andre land, for eksempel Storbritannia og Danmark, gis det tilbud om ultralyd både i uke 12 og i uke 20.

- Fram til uke 12 utvikler de fleste fostre seg ganske likt, så da er det er lettere å fastslå riktig termin. I tillegg er fosteret så lite at man ikke trenger å flytte på ultralydapparatet for å se hele fosteret i ett bilde. Tidlig ultralyd er viktig for å kunne sette inn tiltak om noe er galt, sier Ekgren.

Kjell Salvesen, professor og overlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin i Trondheim, tror imidlertid ikke det i nær fremtid vil bli aktuelt å tilby mer enn én rutineultralyd til norske gravide generelt.

2D er fortsatt viktigst Selv om professor Salvesen mener ultralyd ikke bør utføres for underholdningens skyld, kan han fortelle at det er lite som tyder på at 3D er farligere enn 2D.

- I hvert fall ikke om det tas ett ultralydopptak som man etterpå skrur på for å få fine bilder. Dersom man tar opptak hele tida, slik at det ser ut som fosteret beveger på seg, kalles det 4D. Da blir nok fosteret eksponert for mer stråling.

Ved Nasjonalt senter for fostermedisin brukes 3D av og til for at de lettere skal se ting som er vanskelig å se med 2D.

- Vi klarer stort sett å få den informasjonen vi trenger ved hjelp av 2D, men av og til kan 3D være nyttig, først og fremst for å se etter leppe-, kjeve- og ganespalte, og for å studere hender og føtter. Vi bruker det aldri ved rutineultralyden i uke 18, bare når det er mistanker om utviklingsfeil, sier Salvesen.

- 3D-teknologien er i stadig utvikling, men jeg tror ikke 3D vil revolusjonere fostermedisinen, selv om noen tjener penger på at foreldre vil se 3D-bilder.

Menneskeliggjøring av fosteret Mange gravide elsker å snakke om fosterets personlighet. De forteller at junior elsker rock, men hater jazz, og at han er en urolig fyr, akkurat som sin far.

Og tror du ikke han ligner litt på svigermor?

Ultralyd har vært med på å menneskeliggjøre fosteret, både på godt og vondt, mener Malin Noem Ravn, sosialantropolog og kjønnsforsker ved NTNU.

Hun har tidligere forsket på hva ultralyd gjør med synet på fosteret og den gravide kroppen.

- Tidligere var det de første sparkene som bekreftet at svangerskapet var en realitet. Nå er det ultralyden, sier Ravn.

Etter ultralyden begynner vi gjerne å omtale fosteret som en egen person løsrevet fra mors kropp. Den som utfører ultralyden sier ting som: «Han våknet når dere så på ham» og «Se, hun vinker til dere.»

Å få vite kjønnet har stor betydning for hvordan vi forstår barnets personlighet, mener Ravn.

Barndommen starter tidligere Ved hjelp av 3D-ultralyd får vi se noe som ligner på en ferdig baby. Dette kan bety mye for følelsene vi får for det ufødte barnet, og fallhøyden blir kanskje enda større dersom noe går galt.

- Vi ser fosteret som et menneske med selvstendig eksistens, sier Ravn.

Barndommen starter tidligere. De første bildene i fotoalbumet er ultralydbilder, ikke bilder som er tatt rett etter fødselen.

Den gravide oppfatter seg selv som mor lenge før barnet blir født.

- Det positive med at ultralyd vekker morsfølelsen, er at sjansene øker for at moren tar nødvendige hensyn, sier Ravn.

- Det negative er at hun i større grad blir tvunget til å ha dårlig samvittighet, og at hun kan bli oppfattet som hovedsakelig en «beholder» for et annet menneske.

Les også:
Født med klumpfot og innvollene utenpå kroppen
Leah får NAV-støtte til mat
- 3D ultralyd blir redusert til en familiehappening
Slik velger du BH når puppene vokser

Saken ble opprinnelig skrevet av Gravid for Klikk.no. Les her.

VEKKER FORELDREFØLELSEN: Ultralydbildene kan bety mye for følelsene foreldrene får for det ufødte barnet. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
VEKKER FORELDREFØLELSEN: Ultralydbildene kan bety mye for følelsene foreldrene får for det ufødte barnet. Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media