Advarer mot å gi for mye kanel til barn

Kan gi leverskader.

POPULÆRT KRYDDER: Kanel har tradisjonelt sett blitt tillagt mange positive egenskaper. Det skal blant annet bidra til å stabilisere blodsukkeret og styrke immunforsvaret. Nå går forskerne imidlertid ut og råder å begrense kanelinntaket.  Foto: METTE MØLLER
POPULÆRT KRYDDER: Kanel har tradisjonelt sett blitt tillagt mange positive egenskaper. Det skal blant annet bidra til å stabilisere blodsukkeret og styrke immunforsvaret. Nå går forskerne imidlertid ut og råder å begrense kanelinntaket. Foto: METTE MØLLERVis mer

|||Storforbrukere av kanel bør begrense inntaket, advarer Mattilsynet.

For mye kanel kan gi leverskader. Små barn er mest utsatt.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet slår fast at kanel inneholder stoffet kumarin, som kan gi skader i leveren.

Barn som regelmessig spiser havregrøt med kanel er spesielt utsatt.

Helseskadelig - Disse barna kan få i seg så mye kumarin at det kan gi grunn til bekymring for skadelige helseeffekter, sier rådgiver Julie Tesdal Håland ved forbrukerseksjonen i Mattilsynet.

Advarselen gjelder også for inntak av kanelkrydret te.

Det slås også fast at voksne som regelmessig spiser grøt med kanel, drikker kanelte eller tar kaneltabletter kan komme til å overskride grensen for hva som antas som trygt.

Et dryss Rådet fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet er at 1-åringer og 2-åringer maksimalt bør få i seg henholdsvis 0,2 gram og 0,3 gram kanel ved daglig inntak.

En teskje kanel veier 2,7 gram.

Den anbefalte grensen ved daglig inntak stiger til 0,7 gram for 9-åringer, 1,2 gram for 13-åringer og 1,4 gram for voksne.

9-åringer bør maksimalt drikke 1 desiliter kanelbasert te daglig, mens et forbruk for voksne på over 1,9 desiliter kanelte hver dag ansees som skadelig for leveren.
Repareres Folk reagerer litt ulikt på kumarin, og ifølge Mattilsynet vil man som regel ikke merke mindre skader på leveren.

Dessuten har Håland følgende trøst til de som måtte være redd for at de har gitt barna for mye kanel på grøten:

- Leveren reparerer skadene selv når man reduserer inntaket.

Det finnes for øvrig to typer kanel på markedet.

Den kanelen som er vanligst i Norge, cassiakanel, inneholder mer av kumarin enn den mindre vanlige ceylonkanelen.

(NTB)